Mergi la conţinutul principal

Ce a însemnat pentru filmul românesc anul 2015?

Industria de film românesc a început acest an cu un premiu la Berlin - Ursul de Argint pentru regia „Aferim!", de Radu Jude - şi a încheiat 2015 cu cinematografe de tradiţie închise, în centrul Bucureştiului, după promulgarea legii care interzice aglomerările în spaţiile cu risc seismic, scrie agerpres.ro.

„Chuck Norris vs Communism"

Cinematografia românească a devenit un invitat de tradiţie al marilor festivaluri de film, iar anul 2015 a început cu filme autohtone prezentate şi premiate la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Cele două producţii româneşti care au rulat la Berlinală au fost „Aferim!" al lui Radu Jude - care a adus şi un premiu şi drama „De ce eu?" de Tudor Giurgiu. Cel de-al doilea film a fost prezentat în secţiunea „Panorama" a festivalului. De altfel, „Aferim!" a devenit, după lansarea în cinematografele româneşti, în luna martie, filmul autohton cu cel mai mare succes la public - cu aproape 77.000 de spectatori.
Începutul anului 2015 a adus şi selectarea unui proiect românesc - „Chuck Norris vs Communism", de Ilinca Călugăreanu - la unul dintre cele mai importante festivaluri de film independent, cel de la Sundance, fondat de Robert Redford. O coproducţie Marea Britanie - România - Germania, „Chuck Norris vs Communism" prezintă „piaţa neagră" şi revoluţia culturală creată de casetele video cu filme occidentale în România anilor 80. Printre personalităţile intervievate se numără criticul de film şi traducătoarea Irina Margareta Nistor, care a dublat sute de casete video în limba română.

„Un etaj mai jos", de Radu Muntean

România a fost reprezentată şi la Festivalul de la Cannes, considerat cel mai important eveniment dedicat filmului. Doi realizatori - Radu Muntean şi Corneliu Porumboiu - au fost prezenţi în secţiunea Un Certain Regard de pe Croazetă. Radu Muntean a prezentat drama „Un etaj mai jos", care îl are în rolul principal pe Teodor Corban, iar Porumboiu a adus pe Croazetă „Comoara" - proiect în care a inclus mai mulţi actori neprofesionişti, care i s-au alăturat lui Cuzin Toma, deţinătorul rolului titular.

De altfel, Porumboiu a primit anul acesta, la Cannes, premiul Un Certain Talent. Filmul „Comoara" a fost gândit iniţial ca un documentar, inspirat de o poveste din satul de unde provine Adrian Purcărescu, ce face parte din distribuţie. Cel mai nou proiect al lui Porumboiu spune povestea unei căutări de comori în România rurală. Pe lângă Purcărescu, echipa de actori neprofesionişti a fost completată şi de soţia şi fiul lui Cuzin Toma - Cristina Toma şi Nicodim Toma. „Un etaj mai jos", de Radu Muntean, îl prezintă în rol principal pe Teodor Corban, care joacă rolul unui bărbat a cărui viaţă se desfăşoară în linişte până când bănuieşte că a fost, într-un fel, martorul unei crime ce a avut loc la el în bloc.

Debut în regie

Printre primele filme româneşti care au fost proiectate pe marile ecrane autohtone în 2015 s-a numărat şi filmul „Cel ales", de Cristian Comeagă, ce a avut premiera la sfârşitul lui aprilie. „Cel ales" îi prezintă în roluri principale pe Bogdan Stanoevici, Laura Cosoi, Nicodim Ungureanu şi Olimpia Melinte.Una dintre premierele primăverii în cinematografele româneşti a fost „Live" - debutul în regie al directorului de imagine şi producătorului Vlad Păunescu. Filmul îi prezintă în roluri principale pe Rodica Lazăr şi Tudor Chirilă.
În iulie, filmul „Box", de Florin Șerban, a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul de la Karlovy Vary, de unde s-a întors cu Premiul criticii FIPRESCI. Această producţie îi prezintă în distribuţie pe Rafael Florea şi pe Hilda Peter, care joacă rolurile a doi iubiţi ce vin din lumi complet diferite. Rafael Florea, care joacă rolul unui pugilist, este actor neprofesionist. Tot la Karlovy Vary au fost prezentate şi producţiile „Lumea e a mea" de Nicolae Constantin Tănase şi „Muntele magic" de Anca Damian, care au primit menţiuni speciale în cadrul evenimentului.

Animaţia „Muntele magic"

„Lumea e a mea", un film despre revolta inutilă a unei generaţii pentru care notorietatea se măsoară în vizualizări pe Youtube şi like-uri pe Facebook, aduce în prim plan povestea Larisei (Ana Maria Guran), o adolescentă ca oricare alta din Constanţa, care vrea multe de la viaţă: bani, valoare, influenţă, popularitate şi respect. Filmul a avut premiera în cinematografele româneşti în a doua parte a anului.
O coproducţie România - Franţa - Polonia, animaţia „Muntele magic" aduce în prim-plan călătoria prin aproape jumătate de secol de istorie a polonezului Adam Jacek Winkler, artist, fotograf, dar şi un experimentat alpinist. Refugiat politic la Paris, artistul a trăit cu ideea de a schimba lumea. Alături de „Crulic - drumul spre dincolo", „Muntele magic" face parte dintr-o trilogie despre eroism semnată de Anca Damian.
A doua parte a anului a venit cu numeroase premiere ale cineaştilor autohtoni. Astfel, debutul în lungmetraj al Anei Lungu, filmul independent „Autoportretul unei fete cuminţi", a fost prezentat pe marile ecrane româneşti începând cu 25 septembrie. Filmul îi are în distribuţie pe Elena Popa, Emilian Oprea, Iris Spiridon, dar şi pe părinţii regizoarei. „Autoportretul unei fete cuminţi" spune povestea Cristianei, o fată de familie bună, care este implicată într-o relaţie cu un bărbat căsătorit.
Sfârşitul anului cinematografic a adus şi proiecţia documentarului „Cinema, mon amour", de Alexandru Belc. Filmul a fost difuzat în premieră pe 17 decembrie, la HBO. „Cinema, mon amour" prezintă povestea lui Victor Purice - manager, fost operator şi cinefil împătimit - şi a celor două angajate ale sale, Cornelia şi Lorena. Zi de zi, aceştia luptă pentru a păstra cinematograful Dacia Panoramic din Piatra Neamţ - unul din cele circa 20 de cinematografe funcţionale, dar pustii, încă nedigitalizate, aparţinând RADEF.

Un an promiţător

După un an 2015 cu premii şi producţie intensă, 2016 arată promiţător pentru industria de film autohtonă. Unul dintre filmele a căror premieră a fost deja anunţată este „Orizont", de Marian Crişan. „Orizont" va rula pe marile ecrane româneşti începând cu 12 februarie şi este prezentat ca fiind o adaptare liberă după „Moara cu noroc" de Ioan Slavici. Din distribuţia filmului fac parte Andras Hathazi şi Rodica Lazăr.
Printre cineaştii care au filmat noi lungmetraje în 2015, care ar putea fi lansate anul viitor, se numără Cristian Mungiu (cu proiectul „Fotografii de familie"), Anca Damian („Perfect sănătos"), Nae Caranfil („6,9 pe scara Richter"), Cristi Puiu („Sierra Nevada"), dar şi regizorul de origine română Radu Mihăileanu („Povestea iubirii"). De asemenea, Radu Jude este în producţie cu „Inimi cicatrizate", adaptare după opera profund autobiografică a scriitorului Max Blecher.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro