Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

CCR a respins sesizarea lui Iohannis privind bugetul pe 2019, dar retrimite Parlamentului legea plafoanelor bugetare

Curtea Constituţională a României a respins, miercuri, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind Legea bugetului de stat pe anul 2019, stabilind că actul normativ este constituţional, au precizat oficiali ai CCR, informează hotnews.ro

 

Prima obiecție de neconstituționalitate pe legea bugetului a fost respinsă cu majoritatea de voturi, iar cea de-a doua obiecție referitoare la Legea plafoanelor bugetare a fost admisă cu unanimitate de voturi, potrivit Mediafax. Judecătorii CCR au motivat, după admiterea sesizării pe plafoanele bugetare, că nu a fost respectat parcursul legislativ.

 

Modificarea legii privind plafoanele a venit la inițiativa lui Liviu Dragnea, liderul PSD propunând să fie majorat deficitul bugetar pentru a fi finanțată creșterea alocației copiilor.

 

CCR a discutat, miercuri, sesizarea formulată Iohannis, pe 22 februarie, privind neconstituționalitate Legii bugetului de stat pe anul 2019. În ziua sesizării, șeful statului a spus că este acesta este „bugetul rușinii naționale, nerealist, supraevaluat și întârziat”.

 

Șeful statului a argumentat, în obiecția de neconstituționalitate, că au fost încălcate atribuțiile și rolul Consiliului Fiscal în procedura parlamentară a proiectului de buget, deoarece organismul trebuie să emită o opinie legată de toate amendamentele admise în dezbaterile Legislativului. De asemenea, Iohannis susține că au fost încălcate prevederile constituționale și prin faptul că reprezentanții Consiliului fiscal nu și-au exprima opinia în legătură cu declarația de conformitate semnată de premier și ministrul Finanțelor, care a fost prezentată Parlamentului El invocă şi adoptarea acestei legi cu încălcarea principiilor şi reglementărilor privind responsabilitatea fiscal-bugetară.
Categorie articol: 

Comentarii