Mergi la conţinutul principal

Cazul Matache. Dezvăluiri

• inculpat în dosarul “Matache”, Simion Georgel zis “Gina”, a primit 9 luni de închisoare, cu suspendare, pentru comerţ cu substanţe psihoactive • judecătorii îl obligă să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii • încă din anul 2012, “Gina” se ocupa cu traficul de etnobotanice, precizează anchetatorii, dealer fiind un anume Ariton, din Galaţi • brăileanul folosea un limbaj codificat şi se deplasa personal la domiciliile clienţilor de praf “Magic” • puşi în faţa probelor de necontestat, Simion şi Ariton au încheiat, în octombrie 2016, acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii DIICOT • printre clienţii fideli ai lui “Gina” s-au numărat Mihai Bogdan Matache, Viorel Jantea, Ionuţ Leonard Giurcanu şi Cristian Viorel Şerban, zis “Cici” • în momentul flagrantului organizat în satul de vacanţă din Constanţa, “Gina” avea la el 100 de doze de stupefiante, iar dealerul Ariton 1.800 euro şi peste 60.000 lei

 

Sentinţă definitivă în dosarul proxenetului Simion Georgel, zis “Gina”, 28 de ani, inculpat în dosarul “Matache”, anchetat de data aceasta pentru trafic cu etnobotanice. Prins în flagrant delict, în august 2016, în timp ce cumpăra 100 de doze de praf “Magic” de la Ionel Ariton, dealer din Constanţa, “Gina” a fost condamnat la 9 luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, fiind totodată obligat să presteze 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii.

Potrivit procurorilor DIICOT Brăila, în octombrie, traficantul de etnobotanice a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei, în condiţiile în care făcea “afaceri” cu stupefiante încă din anul 2012, printre clienţi numărându-se chiar Bogdan Matache, cap de listă în dosarul proxeneţilor reţinuţi de poliţiştii de la Investigaţii Criminale în luna decembrie. În perioada noiembrie 2015 - august 2016, când Simion vindea “Magic” în toată Brăila, la UPU au fost internaţi 82 de consumatori de droguri şi etnobotanice care prezentau “agitaţie psihomotorie, vertij, palpitaţii, vărsături, ameţeli, tremur generalizat, halucinaţii auditive şi vizuale, parestezii membre, tulburări de echilibru, senzaţie de sufocare”.

Condamnarea lui Simion vine ca o confirmare a faptului că, la Brăila, traficul de stupefiante merge mână-n mână cu traficul de carne vie, miza fiind reprezentată de grămezile de bani şi autoturismele de lux la care visează oricare infractor “care se respectă”. Şi “Gina” şi Ariton au câte un BMW de ultimă generaţie!      

 

Trafic de stupefiante în zona “Winmarkt”

În luna martie 2012, ofiţerii poliţiei judiciare din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi (BCCO) au aflat că un anume Ionel Ariton distribuia stupefiante în municipiile Brăila şi Galaţi, ajutat de concitadinul nostru Simion Georgel, zis “Gina”. În primă fază, s-a dispus interceptarea convorbirilor telefonice purtate de cei doi suspecţi, iar ulterior “Gina” a fost “filat” în timp ce vindea o doză de “Flower Magic Powder^”. La acea dată, “etnobotanicele” erau interzise de la comercializare prin Legea nr. 194/2011.

Simion şi Ariton au scăpat, însă, de dosar penal, pe motiv că substanţa comercializată de ei, respectiv catinonă sintetică (3 MMC - methylmethcathinone) nu era încă inclusă pe lista substanţelor interzise. În noiembrie 2012, însă, la Lisabona, catinona - care se regăsea în pliculeţele de “Flower Magic Powder” a fost inclusă pe “lista neagră a etnobotanicelor”, prin raportul anual Europol. Procurorii DIICOT Brăila precizează:

“Încă din anul 2012, au existat indicii despre faptul că Simion Georgel, zis “Gina”, procura şi distribuia în municipiul Brăila o substanţă pulverulentă de culoare albă, denumită de către consumatori “Magic”. Substanţa era distribuită doar persoanelor de încredere, iar pentru aceasta, Simion se deplasa personal la adresele consumatorilor sau în locuri dinainte stabilite. În vederea comercializării, inculpatul era contactat telefonic sub pretextul de a împrumuta diferite sume de bani. Astfel, în momentul în care acesta deţinea substanţe psihoactive, le spunea consumatorilor că poate să le împrumute o anumită sumă de bani (“milioane”), numărul de “milioane” reprezentând numărul de doze”.

Iniţial, traficantul de etnobotanice se aproviziona de la un dealer din Galaţi, Ionel Ariton, dar ulterior şi-a găsit surse de aprovizionare în Constanţa şi Bucureşti.

În noiembrie 2015, Simion Georgel a ajuns din nou în atenţia procurorilor DIICOT. La acea dată, poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate (SCCO) Brăila au aflat că un anume “Gina”, locatar în zona centrală a municipiului (în vecinătatea complexului “Winmarkt”) procură şi distribuie droguri, astfel că au pus la cale prinderea sa în flagrant. Pe 10 noiembrie 2015, traficantul “Gina” a fost, astfel, “filat” pe când vindea un plic de “Flower Magic Powder” cu suma de 150 lei. Din noiembrie acelaşi an, s-a decis, din nou, interceptarea convorbirilor telefonice purtate de Simion Georgel.

 

4.500 lei pentru 20 de doze de praf “Magic”. Flagrant în satul de vacanţă

“Ascultându-i” telefonul, procurorii DIICOT au aflat că “Gina” vindea “la greu” substanţe psihoactive, cererea întrecând cu mult oferta, de unde şi preţurile practicate de “comerciant”. Pe data de 15 noiembrie 2015, spre exemplu, Simion a realizat o tranzacţie cu brăileanul Adrian A., căruia i-a aruncat stupefiantele de la balcon. În aceeaşi zi, însuşi Mihai Bogdan Matache, patronul de la “Casa Matache”, i-a solicitat traficantului substanţe psihoactive. Printre clienţii fideli ai lui Simion s-au numărat Viorel Jantea, Ionuţ Leonard Giurcanu şi Cristian Viorel Şerban, zis “Cici”. La data de 29 decembrie 2015, chiar înainte de Revelion, Şerban i-a solicitat lui “Gina” nu mai puţin de 20 de doze de substanţe psihoactive, pentru care a plătit suma de 4.500 lei. Şi exemplele pot continua. Cu atâtea dovezi, în august 2016, DIICOT Brăila avea să pună la cale flagrantul.

“La data de 25 august 2016, Simion Georgel a plecat din municipiul Brăila pentru a cumpăra o nouă cantitate de droguri, fiind supravegheat de către poliţia judiciară. Din procesul verbal întocmit cu prilejul investigării activităţii infracţionale a inculpatului Simion Georgel, rezultă că acesta s-a deplasat în municipiul Constanţa cu autoturismul personal, BMW cu numărul de înmatriculare BR-41-WOW, fiind însoţit de către concubina sa, M.L.M. În jurul orei 14:00, cei doi au ajuns în staţiunea Mamaia, unde s-au schimbat şi au mers pe plaja “Crush”, unde s-au aşezat pe şezlonguri, în apropierea malului mării. În tot acest timp, Simion Georgel a fost văzut vorbind la telefon, în repetate rânduri”, precizează procurorii DIICOT Brăila.

La ora 17:44, “Gina” a urcat în BMW împreună cu concubina sa şi a oprit pe B-dul Aurel Vlaicu, la benzinăria OMV Petron. A coborât din autoturism şi a mers în benzinărie, unde s-a întâlnit cu dealerul său, Ionel Ariton. Ariton venise - nici nu se putea altfel! - cu BMW-ul său, seria 5, cu numărul de înmatriculare CT-01-NLS. După ce au discutat vreo două minute, punând la punct detaliile “afacerii”, cei doi au perfectat tranzacţia; brăileanul a primit de la Ariton o pungă inscripţionată “Zara” şi s-a dus la autoturismul său şi, după ce au mai discutat vreo două minute, s-au despărţit. Poliţiştii erau pe urmele lor.

În jurul orei 18:00, Simion Georgel a ajuns în satul de vacanţă de pe B-dul Mamaia şi s-a aşezat la terasa “La Piratu”, lăsând în BMW punga primită cu jumătate de oră mai devreme de la dealer. Trebuie precizat faptul că Ariton, originar din Galaţi, se mutase între timp în Constanţa, ca să-şi extindă “afacerea”. Procurorul de caz precizează:

“După aproximativ 30 de minute, Simion şi concubina sa s-au întors la autoturism, fără a se mai întâlni cu vreo altă persoană. După ce au dezasigurat autoturismul, cei doi au fost preluaţi de către ofiţerii de poliţie care supravegheau zona. În autoturismul inculpatului, a fost descoperită sacoşa inscripţionată “Zara”, în care se aflau 100 de pliculeţe transparente care erau introduse într-un ambalaj de carton inscripţionat “Flower Magic Powder” şi care conţineau o substanţă pulverulentă de culoare albă”.

Concomitent, poliţiştii de la Crimă Organizată l-au reţinut pe Ionel Ariton, distribuitorul de stupefiante, care avea asupra sa 1.800 de euro şi 63.400 lei.

 

Statistici din 2016: în nouă luni, 82 de drogaţi internaţi la UPU!

Analizele de laborator au confirmat ulterior faptul că dozele de “Magic” conţineau 83,50 grame de 3 MMC, catinonă sintetică. Potrivit anchetatorilor, catinonele sintetice sunt substanţe sintetice cu structuri chimice asemănătoare Cathinonei, substanţa activă din planta Khat, cu efecte psihostimulente de tip amfetaminic. Catinona sintetică este un stupefiant nou, interzis în Europa încă din toamna anului 2012.

În baza solicitării procurorilor DIICOT, pe data de 29 septembrie 2016, Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila a comunicat faptul că, în intervalul 1 noiembrie 2015 - 19 august 2016, la Secţia UPU au fost internaţi, ca urmare a consumului de substanţe psihoactive, un număr de 82 de pacienţi. Este exact perioada în care “Gina” vindea “Magic” cu 150 de lei doza. Procurorii DIICOT precizează:

“Dintre motivele prezentării la UPU, prezentăm câteva pentru a se înţelege modul de acţiune a acestor substanţe asupra organismului: somnolenţă, agitaţie psihomotorie, vertij, palpitaţii, vărsături, ameţeli, tremur generalizat, halucinaţii auditive şi vizuale, parestezii membre, tulburări de echilibru, senzaţie de sufocare”.

Pus sub acuzaţie şi anchetat pentru “efectuare fără drept de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive”, Simion Georgel, zis “Gina”, a solicitat, prin intermediul avocatului său, încheierea unui acord de recunoaştere a vinovăţiei, renunţând, astfel, la un proces care-i putea aduce o pedeapsă mai mare.

În octombrie 2016, în faţa procurorilor DIICOT, “Gina” a recunoscut că a făcut comerţ cu stupefiante, în perioada noiembrie 2015 - august 2016. La scurt timp, magistraţii Tribunalului Brăila au admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei şi l-au condamnat pe Simion Georgel la o pedeapsă de 9 luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, obligându-l, totodată, să efectueze 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii. Sentinţa a rămas definitivă.

O lună mai târziu, Simion Georgel avea să devină inculpat în dosarul “Matache”.

 

Dosarul “Matache” - afaceri cu sex în Marea Britanie        

Reamintim că, la începutul lunii decembrie 2016, în urma unor descinderi puse la punct de procurorii brăileni, poliţiştii i-au reţinut pe mai mulţi indivizi acuzaţi de proxenetism, în frunte cu patronul de la “Casa Matache”, Mihai Bogdan Matache, printre cei ajunşi în spatele gratiilor aflându-se şi Simion Georgel, zis “Gina”. Mihai Bogdan Matache, Andrei Iordache, Marian Nicolae, Simion Georgel şi Dragoş Negreiu sunt acuzaţi că, începând cu anul 2014, au racolat, determinat şi înlesnit practicarea prostituţiei de către mai multe tinere, în ţări din spaţiul Uniunii Europene, în special în cluburi din Marea Britanie, obţinând importante sume de baani.

În ziua de 7 decembrie 2016, poliţiştii Serviciului Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Brăila au efectuat 12 percheziţii la domiciliile suspecţilor, de unde au ridicat circa 400 de grame de bijuterii din aur, 25.000 euro, 5.000 lei şi 2.850 lire sterline. Matache, Negreiu, Simion şi Iordache au fost arestaţi preventiv, în timp ce Marian Nicolae, reţinut mai târziu, a fost pus sub control judiciar.

La scurt timp, însă, Mihai Matache şi Andrei Iordache au fost puşi în libertate, liderul grupării infracţionale fiind nevoit să plătească o cauţiune de 300.000 lei. Ulterior, instanţa de judecată a admis şi cererile celorlalţi doi inculpaţi din dosarul “Matache”, Simion Georgel şi Dragoş Negreiu, aceştia fiind puşi în libertate şi plasaţi sub control judiciar. Ancheta în dosarul “Matache” este în plină desfăşurare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro