Mergi la conţinutul principal

Cazul copilului mort după o operaţie de polipi, plimbat de la o instanţă la alta

Familia copilului în vârstă de 5 ani care a murit în urma unei banale operaţii de polipi a ajuns în faţa instanţei de judecată pentru a-şi căuta dreptatea. Deşi au trecut aproape patru ani de zile de când Ionuţ Ioniţă a ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale şi ulterior a decedat, părinţii şi bunicii copilului continuă lupta împotriva medicilor Barbu Cursaru, medic primar ORL şi Aurel Plotogea, medic anestezist, cei care au participat la operaţie. Iniţial, familia Ioniţă s-a adresat Colegiului Medicilor Brăila şi Colegiului Medicilor din România. În iunie 2008, Comisia Superioară de Disciplină din cadrul Colegiului Medicilor din România a decis să aplice celor doi medici o amendă în cuantum de 1.000 lei, pentru abatere de la bună practică medicală. Considerând că pedeapsa aplicată medicilor a fost prea blândă, familia Ioniţă s-a adresat Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila şi a făcut plângere împotriva întregii echipe de cadre medicale, cei doi medici şi o asistentă. În final, anchetatorii au început urmărirea penală numai faţă de medicul anestezist, sub supravegherea căruia a fost transferat băieţelul în secţia de Terapie Intensivă. Dosarul a fost analizat de procurorul criminalist Mircea Ionescu, care a decis scoaterea de sub urmărire penală faţă de dr. Aurel Plotogea sub aspectul infracţiunii de ucidere din culpă. "Astfel, s-a constatat că învinuitul a acţionat explicit şi îndreptat spre un scop licit şi util (operaţie şi menţinere în viaţă a copilului), nefiind dovedită vreo lipsă de prevedere condamnabilă, de uşurinţă ori nedibăcie care să fi determinat producerea rezultatului, respectiv suprimarea vieţii pacientului. De asemenea, privitor la conduita şi terapia medicală a învinuitului doctor Plotogea Aurel, din actele de cercetare rezultă un indiciu extrapenal potrivit căruia nu se poate reţine culpă medicală pentru medicii implicaţi în rezolvarea cazului Ioniţă Ionuţ", se precizează în ordonanţa de scoatere de sub urmărire penală, emisă în data de 30 septembrie 2008. După ce au fost informaţi despre această decizie, părinţii copilului decedat au formulat plângeri împotriva soluţiei dispuse, însă prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, Fănel Mihalcea, a dispus respingerea acestora ca fiind neîntemeiate.

Judecătoria a admis plângerea familiei Ioniţă şi a reluat ancheta

Nemulţumită de decizia Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, familia Ioniţă a decis să meargă mai departe şi s-a adresat Judecătoriei Brăila, care a admis plângerea împotriva ordonanţei de scoatere de sub urmărire penală a dr. Aurel Plotogea. Faptul că procesul împotriva medicilor care l-au operat de polipi pe Ionuţ Ioniţă este din nou pe rol, a adus o rază de speranţă părinţilor şi bunicilor, care sunt convinşi că a fost vorba de culpă medicală. Bunicul micuţului, Constantin Ioniţă, consideră însă că divergenţele de opinii între Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila şi Judecătoria Brăila dovedesc clar că a fost vorba de părtinire faţă de medicii implicaţi. " Atât prim-procurorul Fănel Mihalcea, cât şi procurorul criminalist Ionescu Mircea nu s-au obosit să studieze amănunţit dovezile de la dosar sau dacă au citit dovezile, au dat soluţia de scoatere de sub urmărire penală. Considerăm că soluţia este părtinitoare şi nelegală, scoţându-i nevinovaţi pe medicii Aurel Plotogea şi Cursaru Barbu. Ca urmare a plângerii depuse de noi la Judecătoria Brăila, instanţa a apreciat foarte obiectiv datele şi dovezile din dosar şi a desfiinţat ordonanţa Tribunalului. Având în vedere diferenţa de opinie între Tribunal şi Judecătorie, este clar că a fost vorba de părtinire", a spus bunicul copilului.
Reamintim că pe data de 7 noiembrie 2005, Ionuţ Ioniţă, în vârstă de 4 ani şi 9 luni a fost internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila pentru a fi supus unei intervenţii chirurgicale banale, de extirpare a polipilor. Băieţelul a fost anesteziat şi operat, însă după ce a fost scos din sala de operaţii nu s-a mai trezit. Medicii s-au chinuit să îl resusciteze, însă băieţelul a decedat. Potrivit raportului de constatare medico-legală al Serviciului Judeţean de Medicină Legală Brăila, moartea copilului s-a datorat «insuficienţei cardio-respiratorii acute, consecinţa aspirării în plămâni a sângelui provenit din zona operată sub anestezie generală cu intubaţie orotraheală». Chiar dacă până acum nu s-a putut dovedi culpa medicală a celor doi medici care au participat la operaţia de polipi, familia micuţului încearcă prin toate mijloacele să îşi facă dreptate şi îşi pun speranţele în ancheta efectuată de Judecătoria Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro