Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cazul Bica: Soţia, în arest la domiciliu, soţul, sub control judiciar

Mircea Octavian Bica, soţul fostei şefe a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Alina Bica, audiat ieri mai bine de o oră de procurorii DIICOT Braşov, a fost pus sub control judiciar.
Potrivit procurorului Cătălin Borcoman, şeful DIICOT Braşov, în cauză există bănuiala rezonabilă că suspectul Mircea Bica a comis prin intermediul societăţii sale două infracţiuni de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de 88.000 de lei şi o tentativă la infracţiunea de evaziune fiscală.
„Faptele sunt comise în legătură cu una din societăţile unui alt suspect. Gruparea care este cercetată şi care este compusă din mai multe persoane fizice şi persoane juridice utiliza pentru activităţile ei un număr de trei societăţi comerciale care beneficiau de lucrări publice pentru a scădea impozitul pe profit şi TVA. Au fost înfiinţate două societăţi de tip conductă şi încă o societate de tip fantomă prin intermediul cărora erau înregistrate operaţiuni de cheltuieli fictive, iar sumele de bani virate în cadrul circuitului evazionist erau ulterior retrase prin retrageri de numerar efectuate la ATM-uri ale unor unităţi bancare", a declarat şeful DIICOT Braşov. El a explicat că ancheta a pornit ca urmare a unei sesizări formulate de Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, cu care a colaborat, procurorii solicitând de-a lungul anchetei o serie întreagă de controale, prejudiciul estimat până acum fiind de circa 3,4 milioane de lei.

O afacere cu gust de afine !

„Soţul Alinei Bica nu este implicat în activitatea grupului şi în circuitul evazionist, ci firma sa a relaţionat cu una din societăţile care are implicare în grup. În acest moment se efectuează audieri şi măsurile preventive vor fi adoptate după finalizarea audierilor. Firmele principale ale grupului aveau ca şi domeniu de activitate construcţiile şi celelalte, practic, erau firme care nu aveau obiectiv de activitate, declarativ tot construcţii. În acest caz sunt audiate în total un număr de 11 persoane", a mai spus şeful DIICOT Braşov.
În ultima declaraţie de avere depusă în anul 2014 de Alina Bica în calitate de şefă a DIICOT, Mircea Bica apare ca acţionar unic la firma de consultanţă SC Industrial Solutions SRL, de unde a obţinut un venit de 83.500 lei, iar la Biosfera Fruct SRL (plantaţie de afine) apare ca angajat, cu un venit anual de 3.372 lei. Potrivit DIICOT, în perioada 2010 - 2014 a fost constituit un grup infracţional organizat care a acţionat pe raza judeţului Braşov, în scopul săvârşirii unor infracţiuni de evaziune fiscală prin intermediul mai multor societăţi comerciale. Conform sursei, liderul grupării ar fi Dan Vasile, care apare în denunţul omului de afaceri Ovidiu Tender de la DNA drept cel care a luat împreună cu soţul Alinei Bica pachetul majoritar la UPRUC Făgăraş.
Sursele judiciare au relatat că Mircea Bica are o plantaţie de afine ecologice în judeţul Braşov, prin intermediul firmei Biosfera Fruct SRL. El ar fi folosit circuitul evazionist pentru a scădea din facturi suma de 80.000 lei, acesta fiind şi prejudiciul reţinut în cazul lui.

 
Categorie articol: 

Comentarii