Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cazul “Matache” s-a fâsâit. Închisoare cu suspendare

• tinerele trimise “la produs” de inculpaţii din acest dosar le-au spus anchetatorilor că au practicat prostituţia de bunăvoie judecătorii Curţii de Apel Galaţi au dispus, faţă de liderul grupării, Matache Mihai Bogdan, majorarea pedepsei, de la 2 ani închisoare la 2 ani şi 6 luni închisoare • acesta nu va ajunge în spatele gratiilor, întrucât pedeapsa aplicată este cu suspendare sub supraveghere • inculpatului Nicolae Marian Emilian i-a fost redusă pedeapsa, de la 2 ani închisoare la 1 an şi 6 luni, însă ceilalţi inculpaţi au rămas cu condamnările de câte 2 ani închisoare, toţi cu suspendare

 

Inculpaţii din dosarul “Casa Matache”, pot răsufla uşuraţi. Zilele trecute, aceştia au primit condamnările finale, la Curtea de Apel Galaţi, care nu le-au dat prea tare planurile peste cap. Au rămas valabile pedepsele cu suspendare, chiar dacă în cazul lui Matache Mihai Bogdan, instanţa superioară a dispus totuşi o majorare a pedepsei, la 2 ani şi 6 luni. Un alt inculpat a beneficiat de o reducere a pedepsei, alţii având o reducere a termenului de supraveghere. În anii următori, inculpaţii trebuie însă să aibă mare grijă şi să nu “calce strâmb”, altfel riscând să ajungă la închisoare dacă nu respectă obligaţiile impuse.

Prezentăm în continuare sentinţa dată de Curtea de Apel Galaţi şi postată pe site-ul instanţei: “Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila şi de inculpaţii Simion Georgel şi Nicolae Marian Emilian. Desfiinţează, în parte, sentinţa penală a Judecătoriei Brăila. În rejudecare: Majorează, de la 2 ani închisoare la 2 ani şi 6 luni închisoare, pedeapsa principală aplicată inculpatului Matache Mihai Bogdan. Reduce, de la 2 ani închisoare la 1 an şi 6 luni închisoare, pedeapsa principală aplicată inculpatului Nicolae Marian Emilian. Reduce, de la 4 ani la 2 ani şi 6 luni, durata termenului de supraveghere stabilit în privinţa inculpatului Nicolae Marian Emilian. Reduce, de la câte 4 ani la câte 3 ani, durata termenelor de supraveghere stabilite în privinţa inculpaţilor Negreiu Dragoş Ionuţ, Iordache Andrei Nicuşor, şi Simion Georgel. Suspendă executarea pedepselor accesorii pe durata termenelor de supraveghere stabilite cu privire la pedepsele principale aplicate fiecărui inculpat în parte. Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului Nicolae Marian Emilian reţinerea de 24 de ore, aferentă datei de 21.12.2016. Dispune restituirea cauţiunilor consemnate la CEC Bank, Sucursala Brăila de inculpaţii Matache Mihai Bogdan şi Iordache Andrei Nicuşor, după ce se vor reţine din acestea sumele datorate statului de inculpaţi, cu titlu de cheltuieli judiciare. Respinge, ca nefondat, apelul declarat de inculpatul Matache Mihai Bogdan. Definitivă.”

În noiembrie 2017, cei cinci proxeneţi din dosarul “Matache” au fost condamnaţi în primă instanţă, adică la Judecătoria Brăila. Mihai Bogdan Matache, 38 ani, Dragoş Ionuţ Negreiu, 30 ani, Andrei Nicuşor Iordache zis “Englezu”, 30 ani, Georgel Simion zis “Gina”, 29 ani, şi Marian-Emilian Nicolae, 34 de ani, au primit câte 2 ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere (termen de supraveghere 4 ani), pentru săvărşirea infracţiunii de proxenetism.

Inculpaţii au fost trimişi în judecată în luna februarie 2017, de Parchetul de pe lăngă Judecătoria Brăila, ei fiind acuzaţi că au încasat peste 600.000 euro din practicarea prostituţiei şi că au determinat mai multe tinere să îşi vândă trupul, în mai multe ţări (Anglia, Germania, Austria, Italia şi Elveţia), asta după ce au fost agăţate prin metoda “loverboy”. Totuşi, tinerele trimise “la produs” de inculpaţii din dosarul “Matache” le-au spus anchetatorilor că au practicat prostituţia de bunăvoie şi au semnat declaraţii favorabile proxeneţilor.

Cercetările în dosarul “Matache” au început în urmă cu doi ani, iar totul a răbufnit  la data de 7 decembrie 2016, când poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale, sub coordonarea procurorului de caz, au efectuat 12 percheziţii domiciliare, în municipiul Brăila, în urma cărora au fost ridicate, în vederea cercetărilor, aproximativ 400 de grame de bijuterii din aur, 25.000 euro, 5.000 lei şi 2.850 lire. În primă fază au fost reţinuţi şi ulterior arestaţi patru inculpaţi, adică Matache, Negreiu, Iordache şi Simion, ulterior fiind reţinut şi un al cincilea individ acuzat de proxenetism, fiind vorba despre Marian Emilian Nicolae. Poliţiştii de investigaţii criminale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, au continuat activităţile specifice în dosar şi la data de 21 decembrie l-au săltat pe al cincilea suspect, faţă de acesta fiind dispusă măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. Înainte de sărbători, toţi proxeneţii au fost eliberaţi din arest şi puşi sub control judiciar.

După cum au stabilit anchetatorii, începând cu anul 2014, cei 5 bărbaţi au racolat, determinat şi înlesnit practicarea prostituţiei de către mai multe tinere, în ţări din spaţiul Uniunii Europene, în special în cluburi din Anglia, obţinând astfel importante foloase materiale.

Mihai Bogdan Matache a fost trimis în judecată pentru că a determinat trei brăilence să practice prostituţia, obţinând, în perioada ianuarie 2014 - februarie 2016, suma de 153.650 euro. Potrivit procurorului de caz, s-a probat faptul că inculpatul Dragoş Ionuţ Negreiu a obţinut suma de 50.000 euro, Andrei Nicuşor Iordache 149.000 euro, Georgel Simion 200.000 euro şi cel de-al cincilea inculpat, Nicolae, 50.000 euro.
Categorie articol: 

Comentarii