Mergi la conţinutul principal

Cazul «Pârvu», reînregistrat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte

Punct şi de la capăt în cazul "Pârvu". După ce Curtea de Apel Galaţi a dispus redeschiderea urmăririi penale pentru omor deosebit de grav faţă de poliţistul care l-a împuşcat pe Sorin Pârvu, dosarul a ajuns, din nou, la Parchetul bucureştean. Cauza se afla în curs de soluţionare la Secţia de urmărire penală. Familia Pârvu se teme însă că procurorii vor trage din nou de timp şi poliţistul va scăpa până la urmă nepedepsit, deşi a ucis un tânăr nevinovat. "Cauza a fost înregistrată la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de urmărire penală şi criminalistică, ca urmare a sentinţei penale nr. 35/F din 5 februarie 2014 a Curţii de Apel Galaţi şi se află în curs de soluţionare", se arată în răspunsul remis de procuror Ramona Bulcu, şef Biroul de informare publică şi relaţii cu presă al Parchetului ICCJ. Procurorii l-au tot scos nevinovat pe poliţistul IGPR, Giorgian Dragomir, după patru ani şi jumătate de anchete, însă, judecătorii au fost de altă părere. În luna februarie, instanţa gălăţeană a admis, pentru a doua oară, plângerea familiei celui omorât, împotriva rezoluţiei de netrimitere în judecată a poliţistului care, în septembrie 2009, a tras glonţul ucigaş. Judecătorii au ţinut cont de toate probele incriminatoare aduse la dosar, arătând că procurorul de caz a respins cu prea mare uşurinţă probele propuse de rudele victimei, care au dorit să contribuie la aflarea adevărului. În mod greşit, se arată în comunicarea instanţei, procurorul de caz a respins cu prea mare uşurinţă probele propuse de rudele victimei, audierea martorului de la un chioşcul de pe B-dul Dorobanţilor, care a văzut intervenţia poliţiştilor şi cum a fost ucis Sorin, fiind obligatorie. "Apreciez că audierea administratorului de la chioşcul SC Jad Trade SRL Brăila, despre care se afirmă că a văzut , în calitate de martor ocular, evenimentele, se impunea pentru aflarea adevărului", se arăta în documentul CA Galaţi. Pe de altă parte, au arătat judecătorii, nu s-a stabilit exact cu ce mână a tras ofiţerul IGPR, declaraţiile acestuia bătându-se cap în cap. În plus, iniţial, acesta şi-a recunoscut fapta, spunând că a tras cu pistolul pentru a salva viaţa colegilor, apoi a declarat că, de fapt, a acţionat involuntar trăgaciul pistolului, din cauza mişcărilor înainte-înapoi ale maşinii. Familia tânărului împuşcat din greşeală, fiind confundat cu urmăritul Giulian Dumitraşcu, a făcut solicitări peste solicitări la Parchetul de pe lângă Înalta Curte, cerând administrarea de probe noi în cauză şi "reaudierea în mod corespunzător" a persoanelor aflate în zona producerii incidentului din data de 26 septembrie 2009, însă de fiecare dată cererile au fost respinse.

Procurorii aşteaptă prescrierea faptei, la fel ca judecătorii în dosarul Voiculescu

Tatăl lui Sorin ne-a declarat că va face din nou adrese către Ministrul Justiţiei şi către Avocatul Poporului, întrucât se teme că procurorii nu se vor ocupa aşa cum trebuie de acest caz. Pornind de la declaraţia procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, care a atras atenţia asupra tergiversării dosarului Voiculescu de către judecători, existând suspiciunea că se aşteaptă prescripţia, Ionel Pârvu susţine că la fel se întâmplă şi în cazul fiului său, numai că aici vinovaţii sunt procurorii. "Procurorii trenează cauza ca să
se prescrie. Nu îşi fac datoria şi nu instrumentează cazul şi aşteaptă să treacă 5 ani să se prescrie fapta. Este la fel ca în cazul Voiculescu, unde judecătorii tergiversează şi îl ţin în braţe pe acesta, aceeaşi fază este şi în cazul nostru, tot asta fac şi procurorii. Aşteaptă să treacă timpul şi să se prescrie fapta, dacă îl bagă la ucidere din culpă. Eu o să trimit adrese la toate instituţiile abilitate şi nu pot decât să aştept răspuns, altceva nu pot să fac", ne-a spus revoltat tatăl lui Sorin Pârvu.
Reamintim că Sorin Pârvu (30 de ani) a fost împuşcat de poliţişti de la Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), în timpul unei misiuni secrete de capturare a unui brăilean urmărit internaţional. La intersecţia B-dului Dorobanţilor cu strada Şcolilor, poliţiştii au blocat autoturismul "Ford Mondeo" în care se afla Sorin Pârvu, având informaţii că acesta era folosit şi de urmărit. Poliţiştii, îmbrăcaţi în civil şi cu cagule pe faţă, au coborât din maşini cu pistoalele în mână, apoi au deschis focul. Sorin Pârvu a fost împuşcat în ceafă, ceea ce i-a fost fatal.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro