Mergi la conţinutul principal

Cazul «Şpagă la instructorul auto» a ajuns în instanţă

Prins în flagrant luna trecută, pe când primea şpagă în parcarea magazinului Billa de pe Şoseaua Râmnicu Sărat, Cătălin Constantin, 32 de ani, instructor auto la SC "Ciucaşu Auto Drive" SRL, a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Dacă va fi condamnat, el riscă o pedeapsă de 2 până la 7 ani de închisoare, în baza art. 291 din noul Cod penal.
Potrivit dosarului penal nr. 1685/P/2014 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, Cătălin Constantin a devenit instructor auto la SC "Ciucaşu Auto Drive" SRL la jumătatea acestui an, printre cei pe care i-a instruit numărându-se şi Viorel Petrică Galan. Galan fusese programat să susţină examenul pentru obţinerea permisului de conducere în ziua de 19 noiembrie 2014, însă, întrucât urma să plece din ţară, l-a întrebat pe instructor dacă respectivul examen poate fi reprogramat.

Denunţătorul l-a înregistrat cu telefonul mobil

În jurul datei de 1 noiembrie, Cătălin Constantin l-a sunat pe Viorel Galan, spunându-i că a reuşit să-l reprogrameze pentru data de 10 noiembrie şi i-a cerut să se întâlnească. Procurorul care s-a ocupat de caz precizează: "Martorul denunţător a bănuit că urma să i se solicite un act ilicit, astfel încât, în timpul întâlnirii cu inculpatul, a lăsat telefonul mobil pornit pe funcţia de înregistrare. Inculpatul i-a spus martorului că îi cunoaşte pe toţi poliţiştii care examinează candidaţii la proba de traseu, că toţi acei poliţişti sunt coruptibili («mână în mână») şi că pentru suma de 350 de lei acea probă va fi promovată fără probleme"
Pentru a da greutate susţinerilor sale, instructorul a subliniat necesitatea obţinerii permisului de conducere din prima încercare, dată fiind urgenţa generată de plecarea din ţară a cursantului, care era deja programată. Mai mult, Constantin i-a spus acestuia că "suma de 350 de lei este modică" şi că din respectiva sumă nu va reţine nimic pentru el. Totodată, inculpatul a subliniat faptul că după un eventual eşec va trebui să aştepte 16 zile pentru a se reînscrie la un nou examen şi că "poliţiştul va primi banii de la inculpat, întrucât nu va avea încredere în martor".
Întâlnirea a fost programată pentru ziua de 9 noiembrie 2014.
În jurul orei 14:00, Nicolae L., prietenul lui Viorel Galan, a apelat numărul pentru urgenţe 112, reclamând faptul că instructorul auto a pretins bani pentru a interveni pe lângă poliţişti. Imediat după sesizare, cei doi s-au prezentat la sediul IPJ Brăila, unde candidatul a formulat denunţul şi a predat telefonul mobil în memoria căruia erau stocate înregistrările convorbirilor telefonice purtate cu inculpatul Cătălin Constantin.
Întrucât denunţătorul urma să se vadă chiar în acea zi cu instructorul corupt - examenul fiind programat a doua zi, 10 noiembrie 2014 - oamenii legii au făcut pregătiri asidue pentru organizarea flagrantului. Astfel, Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila a emis o ordonanţă prin care autoriza supravegherea provizorie, pentru 48 de ore, a suspectului (interceptarea, înregistrarea şi localizarea convorbirilor telefonice purtate, supravegherea audio, video şi prin fotografiere).
Instructorul auto l-a contactat pe denunţător în jurul orei 18:30, stabilind de comun acord să se întâlnească în parcarea magazinului Billa de pe Şoseaua Râmnicu Sărat. În timpul întâlnirii, Cătălin Constantin l-a asigurat, din nou, pe Viorel Petrică Galan că, pentru cei 350 de lei, poliţistul care urma să-l examneze la proba de traseu îl va declara promovat ("bine mă, şi nu mai ai treabă", "atunci gata, e rezolvat").
În acel moment, surpriză: inculpatul a fost imobilizat de lucrătorii de poliţie care au găsit asupra sa suma de 350 de lei compusă din şapte bancnote a câte 50 de lei fiecare. Bancnotele fuseseră primite de martorul denunţător de la poliţişti şi aveau seriile înregistrate.
Pe data de 10 noiembrie 2014, la propunerea Parchetului, Tribunalul Brăila a dispus arestarea preventivă, pe o perioadă de 30 de zile, a instructorului auto acuzat că a încasat bani de la un cursant, sub promisiunea că va trece mai uşor examenul pentru obţinerea permisului de conducere. Cătălin Constantin a formulat contestaţie împotriva măsurii, însă aceasta a fost respinsă de judecătorii Curţii de Apel Galaţi.

Instructorul auto a primit arest la domiciliu

În urmă cu două zile, judecătorii Tribunalului Brăila au înlocuit măsura arestului preventiv luată faţă de instructorul auto Cătălin Constantin, acuzat că a luat şpagă de la un cursant, cu arestul la domiciliu. Soluţia nu este definitivă, inculpatul putând formula contestaţie. Pentru a nu risca să ajungă din nou în spatele gratiilor, instructorul are anumite obligaţii. În primul rând, în perioada arestului la domiciliu el nu are voie să ia legătura cu martorii din dosarul în care este cercetat pentru trafic de influenţă. "Dispune înlocuirea măsurii arestării preventive luată faţă de inculpatul Constantin Cătălin prin încheierea de şedinţă din 10.11.2014 a judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Brăila (mandat de arestare preventivă) cu măsura arestului la domiciliu, pe o durată de 30 zile, începând cu data de 08.12.2014 până la data de 06.01.2015 inclusiv. În baza art. 221 Cod procedură penală impune inculpatului Constantin Cătălin obligaţia de a nu părăsi imobilul din Brăila fără permisiunea judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată. Pe durata arestului la domiciliu, inculpatul are următoarele obligaţii: a) să se prezinte în faţa judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat; b) să nu comunice cu martorii cauzei: Galan Viorel Petrică şi L. Nicolae. Atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu reacredinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive. Dispune punerea în libertate a inculpatului Constantin Cătălin de sub puterea mandatului de arestare preventivă, dacă nu este arestat în altă cauză sau în executarea altei pedepse, la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore", este soluţia pronunţată de judecătorii Tribunalului Brăila, în data de 8 decembrie 2014, după cum se arată pe site-ul instanţei de judecată.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro