Mergi la conţinutul principal

Castelul “blestemat”

• de aproape 10 ani încearcă Primăria Brăila să reabiliteze fostul turn de apă din Grădina Mare, însă problemele şi ghinioanele s-au ţinut lanţ, iar impresionantul monument istoric a rămas în acelaşi stadiu de degradare avansată • prima tentativă a fost pe vremea primarului Simionescu, dar nu s-a făcut nimic pentru că nu s-au găsit constructori interesaţi să preia lucrarea, pe motiv că bugetul alocat e prea mic • în urmă cu trei ani au fost reluate demersurile, s-au alocat fonduri mult mai generoase, însă lucrurile trenează pentru că a fost găsit cu greu un expert tehnic autorizat pentru intervenţii asupra monumentelor istorice, iar după ce a fost găsit şi s-a apucat de treabă, acesta a decedat, pe fondul vârstei înaintate

 

Primăria Brăila încearcă de vreo 10 ani să reabiliteze fostul turn de apă din Grădina Mare - Castelul de Apă, cum este denumit de brăileni - însă ghinioanele se ţin lanţ, iar proiectul tinde să moară în faşă de fiecare dată când încep efectiv demersurile pentru realizarea lui. Prima tentativă a fost în mandatul primarului Aurel Simionescu, când, deşi s-a obţinut o finanţare de circa 1 milion de euro din partea Uniunii Europene, nu s-a putut face nimic pentru că nu s-a găsit o firmă de construcţii interesată să preia lucrarea. Contractul a fost scos la licitaţie de câteva ori, însă nu s-a înscris nimeni, motivul invocat de constructori fiind că proiectul tehnic propus pentru consolidarea clădirii ar fi fost prea scump şi greu de pus în practică, investiţia depăşind cu mult bugetul alocat, chiar dacă era vorba despre 1 milion de euro. Lucrurile au tergiversat până când s-a pierdut finanţarea din partea UE.

În urmă cu trei ani, mai exact în 2017, în primul mandat al primarului Marian Dragomir, a fost reluată ideea consolidării fostului Castel de Apă şi transformării acestuia într-un mini-observator astronomic cu destinaţie turistică. De data aceasta, Primăria a solicitat din partea UE o finanţare mult mai generoasă, de aproape cinci ori mai mare decât la prima tentativă. Cererea a fost acceptată, iar contractul de finanţare a fost semnat în 2018. Astfel, pentru realizarea acestui obiectiv, Primăria ar trebui să primească din partea Uninuii Europene un împrumut nerambursabil în valoare de 17,59 milioane de lei. Întreaga investiţie se va ridica, însă, la 21,3 milioane de lei, deci pe lângă banii primiţi de la UE, Primăria trebuie să contribuie cu fonduri proprii în cuantum de circa 3,7 milioane de lei.

Odată rezolvată problema finanţării, au început demersurile pentru implementarea efectivă a investiţiei. Primul pas ţinea, logic, de întocmirea unei documentaţii tehnice care să corespundă cu necesităţile de consolidare a acestei clădiri vechi de aproape un secol, dar şi cu reamenajarea sa în parametrii gândiţi de autorităţile locale. Conform procedurilor legale, Primăria a scos la licitaţie serviciul de elaborare a documentatiei tehnice, inclusiv expertizarea tehnică a castelului, câştigător fiind firma “Arhipolis” SRL. În această etapă, Primăria a trebuit să stea cu documentaţia un an până când, după 9 proceduri de achiziţie, a fost depusă o ofertă şi semnat un contract de prestări servicii de verificare, pentru că specialiştii în astfel de operaţiuni sunt foarte puţini în România, fiind vorba, în general, de arhitecţi foarte în vârstă.

Concret, fiind vorba despre o clădire monument istoric, conform legislaţiei în domeniul proiectării, documentaţia întocmită de SC Arhipolis trebuie verificată de către verificatori tehnici atestaţi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi de Ministerul Culturii şi Cultelor.

Cu foarte mare greutate, s-a reuşit cooptarea unui specialist. Este vorba despre expertul tehnic Constantin Pavel, care a întocmit o documentaţie în conformitate cu cutumele legale. Următoarea etapă a constat în elaborarea Proiectului tehnic şi a detaliilor de execuţie (faza II), care trebuia să respecte soluţia dată de expertul tehnic Constantin Pavel, prin avizare de către acesta a documentaţiei. Proiectul tehnic a fost întocmit de firma “Optimal Project” din Iaşi, contra sumei de 285.600 lei. Din păcate, pe fondul vârstei înaintate, expertul Constantin Pavel a decedat înainte că toţi paşii care ţin de finalizarea şi avizarea proiectului tehnic să fie finalizaţi.

“Din nefericire, după elaborarea documentaţiei tehnice faza II, la momentul transmiterii acesteia către expertul tehnic dl. Constantin Pavel, cel care a întocmit Expertiza tehnică, ni s-a comunicat că acesta a decedat.  Urmare a acestui fapt, Municipiul Brăila în colaborare cu SC Arhipolis SRL au realizat toate demersurile necesare şi în cel mai scurt timp posibil au identificat un alt expert tehnic, în persoana dlui Expert tehnic Academician Doctor Inginer Lucian Dogariu care la momentul elaborării Expertizei Tehnice şi-a însuşit acest document, în calitatea de expert tehnic atestat Ministerul Culturii. Acest demers  urma să se finalizeze cu o relaţie contractuală  între SC Arhipolis SRL şi dl Lucian Dogariu prin care acesta să preia toate atribuţiile expertului tehnic decedat. Având în vedere starea degradată de sănătate a d-nei Medrihan Silvia, asociat unic al SC Arhipolis SRL,  în perioada imediat următoare, nu s-a elaborat şi semnat acest contract, iar acum aproximativ o lună aceasta a decedat, fapt care a condus  şi la pierderea relaţiei contractuale cu dl expert tehnic Lucian Dogariu”, ne-au informat surse autorizate din Direcţia Programe Europene a Primăriei Brăila.

Ne aflăm, aşadar, la aproape doi ani distanţă de la semnarea contractului de finanţare cu UE, iar reabilitarea Castelului de Apă încă se află în faza de definitivare a proiectului tehnic, cu o finalitate incertă din cauza încurcăturilor provocate de regretabila moarte a primului expert contractat, respectiv a patronului firmei de proiectare angajate de Primăria Brăila. Partea bună în toată această situaţie delicată este că noul expert implicat în acest proiect se dovedeşte a fi de bunăcredinţă. Astfel, după ce a fost informat de decesul Silviei Medrihan, expertul tehnic Lucian Dogariu, aflat, la rândul său, la o venerabilă vârstă, s-a oferit să ajute gratuit. “Pentru continuarea activităţilor din acest proiect,  Municipiul Brăila   a adus la cunoştinţa d-lui expert tehnic Dogariu Lucian situaţia mai sus menţionată şi acesta dând dovadă de un caracter şi profesionalism impecabil şi-a asumat angajamentul de a susţine acest proiect fără a solicita pretenţii financiare. Urmare a acestui angajament, dl expert tehnic a analizat documentaţia tehnico economică specialitatea Structură pusă la dispoziţie de proiectant şi a constatat că aceasta necesită modificări neregăsind în aceasta tehnologiile speciale de injectare impuse prin soluţia tehnică din Expertiza Tehnică. Aceste modificări sunt în curs de realizare de către elaboratorul documentaţiei tehnico economice faza II, care ulterior vor fi verificate de expertul tehnic şi apoi de verificatorul de proiect. Apreciem că, până la sfârşitul lunii, aceste demersuri vor fi finalizate”, ne-a mai informat conducerea Direcţiei Programe Europene. Drectorul acestei instituţii, Iuliana Neagu ne-a declarat că, după avizarea tuturor aspectelor care ţin de proiectul tehnic se va putea proceda, în sfârşit, la organizarea licitaţiei pentru angajarea constructorului, astfel încât reabilitarea Castelului de Apă să poată fi efectiv pusă în practică. Potrivit directorului Neagu, Primăria mai are la dispoziţie încă trei ani pentru implementarea investiţiei, astfel încât să nu piardă fondurile europene, aşa cum s-a întâmplat cu precedentul proiect.

 

Ce se va face cu milioanele de euro primite de la UE

După cum v-am mai informat, Primăria intenţionează să facă din fostul castel de apă din Grădina Mare una dintre principalele atracţii turistice ale Brăilei. În 2017, a fost aprobat în Consiliul Local Municipal planul de transformare a monumentului într-un spaţiu expoziţional axat, la parter, pe istoricul oraşului şi al castelului de apă în sine, iar la etajele superioare pe astronomie şi corpuri cereşti. În conformitate cu documentul aprobat în CLM, totul va culmina cu un observator astronomic amenajat în cupola din vârful turnului. La subsolul monumentului vor fi amenajate şase mini-săli de cinema de ultimă generaţie, 7D, cu un total de 42 de locuri. Tot la subsol ar urma să fie amenajată o cameră a oglinzilor, ce va fi finisată cu oglinzi care deformează, pentru amuzamentul vizitatorilor. Expoziţia de la parter se va axa pe istoricul castelului de apă, aici fiind amplasată şi o presă de monede suvenir.

Pe casa scării, pe toată înălţimea turnului, ar urma să fie pictate în culori UV planetele sistemului solar şi alte corpuri cereşti. Pe terasa turnului va fi pus un panou de primire pe care vor fi imagini ale galaxiei dar şi un costum de astronaut decupat la nivelul feţei, pentru ca turiştii să îşi poată face fotografii personalizate şi amuzante. Etajele 1, 2, 3 şi 4 vor deveni, de asemenea, spaţii expoziţionale cu imagini 2D, dar şi 3D, cu galaxii, roiuri de galaxii şi corpuri cereşti. La etajul 5, cota 18,10 metri, va fi amenajată o sală de proiecţie, aflată în legătură cu observatorul astronomic din cupolă.

Una dintre părţile cele mai ambiţioase ale noului proiect este că se va încerca refacerea platformei rotative de la etajul 6, cota 25,45 m, unde a funcţionat, în anii '80, celebrul restaurant care oferea o panoramă la 360 de grade a oraşului şi a Dunării. Mai nou, acolo vor fi montate două telescoape mobile, imaginile captate de acestea putând fi vizionate pe ecrane LED cu diagonală mare. Evident, refacerea platformei rotative va readuce posibilitatea observării panoramice a oraşului nostru. În fine, în cupola din vârful turnului, situată la cota 28,06 m, va fi amenajată camera observator astronomic, dotată cu un telescop de mare putere.

“Marea provocare şi în acelaşi timp misiunea proiectului de transformare a Castelului de Apă în Observator Astronomic este redefinirea monumentului într-un sistem cultural-educativ coerent, cu semnificaţie pentru comunitatea locală şi pentru potenţialii vizitatori, ca element de referinţă pentru turişti şi localnici”, se arată în proiectul aprobat, în 2017, de Consiliul Local Municipal.

Acum este misiunea proiectanţilor să găsească soluţii tehnice pentru transpunerea în practică a planului schiţat de autorităţile locale, după care va trebui contractat un constructor care să treacă efectiv la treabă. 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro