Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Case cu cota redusa de TVA

Incepind de miine, taxa pe valoarea adaugata va scadea la 5% pentru locuintele a caror valoare este mai mica de 380.000 lei. Vor putea beneficia de aceasta cota redusa atit persoanele casatorite, cit si cele necasatorite, cu conditia ca suprafata utila a imobilului sa nu depaseasca 120 mp, iar casa sa fie locuibila.
Reglementarile sint prevazute de OUG nr.200/2008, publicata in Monitorul Oficial la inceputul lunii decembrie. Potrivit prevederilor respectivului act normativ, cota redusa de 5% se aplica asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sint construite. Terenul cuprinde si amprenta la sol a locuintei.
Cota redusa se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti. Valoarea lor (inclusiv a terenului pe care sint construite) nu trebuie sa depaseasca suma de 380.000 lei (fara TVA). O alta conditie este ca, in momentul vinzarii, unitatile locative sa poata fi locuite. In plus, terenul pe care este construita casa nu trebuie sa aiba o suprafata mai mare de 250 mp, incluzind si amprenta la sol a locuintei. In cazul apartamentelor, cota indiviza a terenului aferent fiecarei locuinte nu trebuie sa depaseasca suprafata de 250 mp.

Nu se pot cumpara doua case cu TVA de 5%

Ordonanta prevede ca persoanele necasatorite pot achizitiona locuinte cu cota redusa de TVA in situatia in care nu au detinut sau nu detin nici o locuinta in propietate, pe care au achizitionat-o cu cota de 5%. In cazul familiilor, sotul sau sotia nu trebuie sa fi detinut sau sa nu detina, fiecare sau impreuna nici o locuinta in propietate pe care au achizitionat-o cu cota de 5%.
Normele metodologice de aplicare precizeaza ca, pentru a beneficia de cota de 5%, cumparatorul va trebuie sa prezinte o declaratie pe proprie raspundere autentificata de un notar, din care sa rezulte ca sint indeplinite conditiile legale pentru a beneficia de cota redusa de TVA. Declaratia va fi pastrata de vinzator pentru a putea justifica ulterior aplicarea cotei TVA de 5%.
Legea mai prevede aplicarea cotei reduse de TVA si in cazurile livrarilor de cladiri, inclusiv a terenului pe care sint construite, destinate a fi utilizate drept camine de batrini si de pensionari, case de copii si centre de recuperare si reabilitare pentru minori cu handicap.
Acelasi TVA va fi aplicat si in cazul livrarii de cladiri, inclusiv a terenului pe care sint construite, catre primarii in vederea atribuirii cu chirie subventionala unor persoane sau familii a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta proprie sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietei.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii