Mergi la conţinutul principal
«DA» în CJ pentru proiectul privind instalaţia antiincendiu

Casa Tineretului, faza licitaţiilor

• membrii CJ Brăila au aprobat, miercuri, proiectul tehnic privind instalaţia antiincendiu la Casa Tineretului, după ce Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) şi-a dat avizul • în urma cerinţelor pompierilor, valoarea totală a investiţiei a crescut cu 400.000 lei (inclusiv tva) • întrebat de consilierii judeţeni PNL când estimează că sala de spectacole va fi funcţională, preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a explicat că mai sunt câţiva paşi de parcurs • acum că proiectul a fost aprobat, urmează procedurile pentru licitaţia privind execuţia lucrărilor

 

Încă un pas spre redeschiderea sălii de spectacole de la Casa Tineretului. Membrii Consiliului Judeţean au aprobat, miercuri, în şedinţă ordinară, un punct introdus suplimentar pe ordinea de zi, privind Proiectul tehnic, documentaţia şi indicatorii tehnico-economici la instalaţia antiincendiu (partea de interior) necesară imobilului de pe Calea Călăraşilor. Asta după ce Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Brăila şi-a dat în cele din urmă avizul pe proiectul făcut de firma bucureşteană “Dac Project”, impunând totodată anumite modificări de ordin tehnic.

Concret, proiectul tehnic pentru obiectivul de investiţie “Reabilitare racord alimentare apă incendiu de la Gospodăria de apă la distribuitorul din camera pompierului şi instalaţie interioară de incendiu (hidranţi, sprinklere, drencere) la Casa de Cultură pentru Tineret Brăila”, a fost întocmit pe baza unei documentaţii de avizare a lucrărilor de intervenţii, realizată în 2016 şi avizată favorabil de comisia tehnico-economică din cadrul CJ Brăila. Potrivit raportului proiectului de hotărâre, într-un memoriu justificativ, proiectantul a subliniat că în urma discuţiilor cu ISU au fost aduse 3 modificări importante: Realizarea unui rezervor la subsolul tehnic al clădirii de 24 mc şi un grup de pompare care să deservească exclusiv instalaţia de hidranţi interiori (rezervor alimentat din reţeaua de alimentare cu apă); 4 ACS-uri poziţionate după distribuitorul situat în camera pompierului la etajul 2; şi 9 racorduri de tip Storz pentru alimentarea instalaţiei de la pompele mobile de incendiu. Ei bine, din acelaşi document aflăm că aceste modificări au dus la majorarea costurilor de execuţie a lucrărilor de la o valoare totală de 1.188.540 lei cu tva, din care Construcţie plus Montaj - 716.800 lei cu tva cum era iniţial, la 1.588.770 lei cu tva, din care C^M - 967.180 lei cu tva.

 

Chiriac a evitat să se pronunţe privind data la care sala de spectacole va putea fi utilizată

Consilierul judeţean PNL Ovidiu Nechita a profitat de moment pentru a solicita lămuriri de la preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, privind momentul exact în care sala de spectacole a Casei Tineretului va putea fi utilizată.

“La întrebarea asta cred că trebuia să răspundeţi dumneavoastră, că eu nu-s cu viitorul. Nu ştiu”, a replicat, ironic, Chiriac. Totuşi, pentru a evita un nou scandal, liderul CJ Brăila s-a hotărât să vină cu câteva explicaţii, subliniind că va urma procedura de licitaţii şi apoi execuţia lucrărilor. “Haideţi că vă răspund. După ce aprobăm acest proiect se va trece efectiv la partea de licitaţie. Când vom avea un câştigător, vom intra în execuţie. Sperăm să se prezinte firmele, ţinând cont că nu am mai fost de acord să scoatem lucrarea la licitaţie fără acest aviz al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Pentru că dacă intram în licitaţie fără acest aviz, problemele se complicau. Aşa avem avizul. Ştim care este valoarea proiectului în urma modificărilor ce au apărut în urma avizului ISU. Trecem la licitaţie. Sperăm să fie deschisă cât mai repede Casa Tineretului şi licitaţia să decurgă în termeni normali”, a adăugat Chiriac.

În cele din urmă, proiectul de hotărâre a fost aprobat în unanimitate, cu 30 de voturi “pentru”. De la şedinţă au lipsit motivat consilierii judeţeni PNL Laurenţiu Chiru şi Alfredo Pascale, dar şi consilierul judeţean independent Marian Căpăţînă.

Reamintim că sala de spectacole a Casei Tineretului a fost închisă în noiembrie 2015 pentru că nu avea o instalaţie antiincendiu funcţională, la pachet cu alte astfel de clădiri din ţară, după groaznicul incendiu din clubul bucureştean “Colectiv”, în care şi-au pierdut viaţa zeci de tineri şi alte sute de inşi au fost răniţi grav şi spitalizaţi. La aproape trei ani de atunci, în luna iulie a acestui an, autorităţile brăilene încă se mai chinuiau să obţină avizele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, astfel încât sala de spectacole a Casei Tineretului să îşi reia activitatea. Mai exact, după o serie de probleme cu licitaţiile, investiţia a fost ruptă în două părţi: exterior şi interior. Lucrarea de la exterior a fost recepţionată în acest an de CJ Brăila, dar pentru partea din interior lucrurile rămăseseră nerezolvate, deoarece proiectantul, firma bucureşteană “Dac Project”, nu primise până la acea oră avizul de la ISU, deşi avea la activ 5 încercări de depuneri ale proiectului pe care inspectorii le-au refuzat ca neconforme. Preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a participat personal la discuţiile dintre proiectant şi reprezentanţii ISU, iar pe 15 august aceştia au ajuns la un consens legat de modul în care trebuie să arate proiectul. Ulterior condiţiile de siguranţă trasate de ISU Brăila au fost respectate întocmai de proiectant şi s-a dat avizul, după cum a anunţat Chiriac.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro