Mergi la conţinutul principal

Casa Regală ar putea susţine candidatura Brăilei la titlul de Capitală Culturală Europeană

Alteţa sa Regală, Principele Radu al României a fost joi într-o scurtă vizită la Brăila. După ce delegaţia Regală s-a întâlnit cu reprezentanţii administraţiei locale, au fost vizitate Colegiul "Bălcescu", Muzeul Brăilei "Carol I" şi Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati".
Autorităţile locale i-au vorbit Alteţei sale despre situaţia economică a oraşului şi judeţului, despre investitori şi despre planurile administraţiei în această privinţă. Apoi, primarul Aurel Simionescu şi preşedintele Consiliului Judeţean, prof. Viorel Mortu, i-au prezentat şi intenţia noastră, a brăilenilor, de a depune candidatura oraşului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. Acest fapt l-a impresionat pe Alteţa sa şi a solicitat detalii, urmând ca în perioada următoare să se poată semna chiar un protocol de susţinere a Brăilei.
A urmat vizitarea Colegiului "Bălcescu". Directorul Cristian Toncea a povestit reprezentanţilor Familiei regale istoricul şcolii, după care Alteţa sa regală, Principele Radu al României, s-a întâlnit cu elevii în amfiteatru. Discursul său a fost unul mobilizator pentru tineri, Principele Radu explicându-le cât de importanţi sunt ei pentru ţară şi care sunt preocupările Familiei Regale de a-i susţine pe tineri.
Vizita de la Muzeul Brăilei "Carol I" a fost una emoţionantă pentru că a debutat cu vizionarea unui scurt filmuleţ cu anterioarele vizite ale Familiei Regale la Brăila, începând din 1914 şi până în 1998. "Sunt puţine locuri în România de care Casa Regală a fost atât de legată, şi presupun că acest lucru s-a datorat Dunării, care-i lega şi identitar şi sufleteşte de locurile din care veniseră. Dar mai este şi un alt motiv. Ei au înţeles, aproape mai bine decât înţelegem noi astăzi, cât de important este faptul că România este aşezată în proximitatea a două ape importante, Dunărea şi Marea Neagră", a explicat Alteţa sa Principele Radu. Despre Muzeu a declarat că nu are decât cuvinte de admiraţie pentru că a înţeles să-şi pună identitatea sub pecetea Regelui Carol I. De asemenea, Principele Radu al României a vorbit brăilenilor despre două volume care au ca subiect viaţa Familiei Regale. Unul dintre ele, proaspăt ieşit de sub tipar, "Margareta - mărturia unui sfert de veac regal", scris de tânăra Sandra Gătejanu, oferă o imagine asupra regalităţii din România ultimilor 25 de ani. Cartea este structurată ca un jurnal personal, fiecare an având dedicate câteva pagini. Ceea ce dă o şi mai mare valoare noii apariţii editoriale este faptul că prefaţa a scris-o Majestatea Sa Regele Mihai, text ce constituie o mărturie francă a Majestăţii sale despre ultimii 25 de ani. A fost prezentată şi cartea "Trei poduri peste lume", un omagiu adus oamenilor şi vremurilor de astăzi. "Am avut noroc să pot să ajung în aceşti 20 de ani pe care cartea-i ilustrează în locuri, întâlniri şi împrejurări care au fost pietre de hotar pentru prezentul românesc de astăzi. Am găsit că este de datoria mea să povestesc oamenilor anumite detalii, gânduri, care altfel nu s-ar fi ştiut", este convins Alteţa sa Principele Radu al României. La finalul întrevederii Casa Regală a făcut daruri simbolice gazdelor, iar acestea au răspuns cu daruri consistente de carte şi cu medalii oferite Casei Regale.
Vizita la Brăila a Alteţei sale s-a încheiat la Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati", unde s-a întâlnit cu o clasă de elevi, a vizitat instituţia, şi i s-a vorbit despre istoricul ei. Biblioteca a fost înfiinţată prin acelaşi decret regal ca şi Muzeul pe 23 august 1881. La final, s-a vernisat o expoziţie de cărţi legate de regalitate.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro