Mergi la conţinutul principal

Casa Popeea, giuvaerul arhitectonic care se trezeşte la viaţă în inima Brăilei

Încă o bijuterie arhitectonică este pe cale de a renaşte în centrul vechi al Brăilei. După fosta cofetărie "Select", din Piaţa Traian, reabilitată din temelii şi transformată într-unul dintre cele mai selecte restaurante din ţară, Casa Popeea, o clădire situată pe strada CA Rosetti, lângă Biserica Greacă, urmează să fie transformată într-un hotel cu ştaif. Lucrările de restaurare au început în toamna anului 2014, iar până în prezent au fost refăcute structura de rezistenţă şi acoperişul, fiind terminate şi faţadele exterioare. Deja, imobilul, care ajunsese într-o stare de degradare apropiată de ruină, se dezvăluie în faţa trecătorilor cu o imagine proaspătă, fiindu-i redate impresionantele detalii arhitectonice. "Putem spune că exteriorul e finalizat, în ceea ce ţine de ziduri, acoperiş şi faţade. Mai trebuie, totuşi, reamenajată şi curtea. În ceea ce priveşte interiorul, se definitivează compartimentarea camerelor şi urmează să înceapă amenajările şi finisările necesare. Au fost depuse şi documentaţiile necesare la «Electrica» şi «Distrigaz» pentru racordările la reţeaua electrică, respectiv la cea de gaze. Autorizaţia de construcţie expiră în decembrie 2016, deci până atunci trebuie neapărat terminate lucrările. Noi sperăm să finalizăm până în octombrie, cel târziu în noiembrie, astfel încât în decembrie să putem inaugura oficial boutiq-hotelul pe care intenţionăm să îl deschidem", ne-a declarat Gheorghe Cioacă, directorul economic al "Tracon" SA, firma care deţine în prezent Casa Popeea.
După cum v-am mai informat, Casa Popeea este monument istoric şi se numeşte aşa, cel mai probabil, după un personaj feminin din familiile foştilor proprietari. Imobilul a fost construit în jurul anului 1900, iar din documentele de arhivă reiese că, în 1907, îi aparţinea unei anumite doamne Reisel Premitca, zisă Rosa. În 1923, după ce a fost parţial distrusă de un incendiu, casa a fost cumpărată de comerciantul grec Dimitri A. Cosmetto. Pe vremea aceea, zona era cunoscută drept "cartierul elen", iar Casa Popeea se afla în compania selectă a unor clădiri precum fosta şcoală Greacă, hotelul Atena, Casa Manos sau Biserica Greacă. Odată intrat în proprietatea construcţiei afectate de incendiu, grecul Dimitrie Cosmetto decide să o facă mai frumoasă decât era înainte. Specialiştii spun că, odată reconstruită, casa a luat tot ce era mai frumos din arhitectura secolului XIX, într-un veritabil stil eclectic care a rămas un adevărat reper estetic pentru identitatea comunitară a Brăilei.

"Tracon", unicul proprietar

În 1925, comercianul Dimitrei Cosmetto vinde imobilul Băncii Comerciale Italiene şi Române, care avea să o înstrăineze 8 ani mai târziu, vânzând-o avocatului brăilean Constantin Stănciulescu. Odată cu venirea la putere a comuniştilor, Stănciulescu, fost ofiţer în armata Regelui, este aruncat în închisoare şi toată averea îi e confiscată. Avea să moară în detenţie, la o vârstă nu tocmai înaintată, iar soţia sa, Silvia, care între timp divorţase, a revendicat dreptul său asupra unei jumătăţi din Casa Popeea, dovedind cu acte că imobilul fusese cumpărat şi cu banii primiţi de ea ca zestre de nuntă. Cealaltă jumătate din imobil a rămas în proprietatea statului. În 1972, Silvia Stănculescu a vândut jumătatea sa de casă cooperativei "Viitorul" Brăila. După 22 de ani, mai exact în 1994, cooperativa i-a vândut-o firmei fostului prefect de Brăila, Mihai Manea, "Tracon" SRL. În 2002, printr-un contract de schimb de imobile încheiat cu Consiliul Local Municipal Brăila, firma "Tracon" a reuşit să dobândească şi cealaltă jumătate de imobil, devenind astfel unicul proprietar al Casei Popeea.
"Tracon", firmă de construcţii specializată inclusiv în intervenţii asupra clădirilor de patrimoniu, a deschis încă din 2005 şantierul pentru reabilitarea acestei preţioase clădiri, însă lucrările au fost oprite destul de repede atunci. Conducerea firmei explica la vremea aceea că trebuie să mute muncitorii pe alte şantiere, unde avea contracte în derulare. Lăsată în conservare, clădirea a continuat să se degradeze. A fost ferită, totuşi, de hoţii de fier vechi şi cărămizi, care ar fi putut-o distruge în felul cum au fost distruse clădirea fostului CEC de pe Str. Mihai Eminescu sau cea a fostului hotel "Pescăruş" de pe aceeaşi stradă. În 2012, "Tracon" a reluat procedura de avizare şi autorizare, pentru repornirea lucrărilor de reablilitare. Din cauza birocraţiei, abia în 2014 au fost terminate demersurile necesare şi s-a putut redeschide şantierul. "Vom reface totul, până la cele mai mici detalii, de la tâmplăria originală, pe care am dus-o la recondiţionat în fabrica noastră de la Întorsura Buzăului, până la tencuieli şi elementele decorative exterioare", declara atunci directorul Cioacă. După cum arată în prezent clădirea, spusele acestuia încep să se adeverească.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro