Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Casă memorială Panait Istrati în inima Greciei

Din vara acestui an Brăila este înfrăţită cu oraşul Argostoli, zona Kefalonia, din Grecia, iar în urmă cu câteva zile Brăila a reuşit chiar să amenajeze o Casă Memorială Panait Istrati la doar câţiva kilometri de Argostoli, în Faraklata, acolo unde încă există casa în care s-a născut tatăl lui Panait Istrati.
În vara anului 2008, o delegaţie din Argostoli a venit la Zilele Brăilei şi atunci au constatat că au multe legături cu Brăila, că la noi s-a născut Panit Istrati, iar la ei tatăl scriitorului. Ca urmare, s-a hotărât înfrăţirea celor două oraşe, iar în mai 2009 acest fapt a fost parafat. Cu ocazia vizitei delegaţiei brăilene la Argostoli a fost văzut şi Centrul Cultural Panait Istrati din Faraklata, constatându-se că centrul are foarte puţine documente şi cărţi despre Panait Istrati. Aşa s-a hotărât ca Brăila să vină cu documente şi cărţi, să îmbogăţească centrul şi să fie transformat în Casă Memorială.
În perioada 14 - 21 octombrie au fost transportate la Faraklata aproape 150 de cărţi ale lui Panait Istrati, medalii jubiliare bătute în cinstea împlinirii a 125 de ani de la naşterea scriitorului, şi 35 de tablouri de diferite dimensiuni care reflectă viaţa marelui scriitor. De asemenea, pe zidul casei în care s-a născut tatăl lui Panait Istrati s-au montat două plăci memoriale, una în limba greacă şi una în limba română şi engleză, în care se precizează că Istrati a fost român. "Am dus copii cu documente de la naşterea scriitorului, poza mamei sale, carnetul de note, notele sale din Uniunea Sovietică, fotografii ale momentelor când s-a întâlnit cu Romain Roland sau Kazatzakis pentru a ilustra viaţa lui. Toate acestea au fost gândite de domnul Zamfir Bălan şi, ca să fim siguri de rezultate, am aşezat pe pereţi tablourile cu mâinile noastre. Grecii din Argostoli s-au bucurat că am realizat această Casă memorială, pentru că acum a căpătat dimensiuni turistice", a spus primarul Aurel Simionescu.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii