Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cartile toamnei

Octombrie este o luna in care editurile romanesti muncesc din greu. Se apropie Tirgul de carte Gaudeamus (23 ? 27 noiembrie) si toata lumea vrea sa se prezinte cit mai bine. Autorii romani isi definitiveaza textele, se fac ultimele retusuri pentru coperte, compartimentele de marketing proiecteaza strategii de cucerire a pietei de carte. Traducatorii isi incheie si ei versiunile romanesti ale cine stie caror carti pe care cititorul roman le asteapta...
Ce surprize ne asteapta in domeniul F&SF?
In ultima vreme, am vizitat-o de citeva ori pe Simona Kessler, agentul literar, la sediul agentiei. Pentru orice iubitor de literatura este o bucurie sa se afle in incaperea plina ochi cu carti, sa vada toate acele titluri despre care a auzit, dar pe care nu le-a vazut niciodata decit in pozele de pe Amazon.com. Am zabovit indelung, cu Horia Ursu, in fata rafturilor ticsite cu "sefeuri", cautind, alegind...
"Nu stiu ce se intimpla ? a zis la un moment dat gazda noastra ? dar anul asta e o cerere de SF cum n-a mai fost de mult. Parca s-au apucat toti sa publice SF..."
Si? Ce s-a cerut, cine a cerut? Evident ca astea au fost intrebarile care ne stateau pe buze, dar nu le puteam si rosti. Asa ca ne-am multumit cu informatia ca, in curind, piata de carte F&SF va renaste, si asta este o veste buna atit pentru cititori, cit si pentru cei care sint implicati in procesul editorial. Pentru ca succesul fiecaruia este, intr-un fel, succesul tuturor, toti avind de cistigat din revenirea genului in prim-plan.
Din ce stiu pina acum, as putea schita o imagine a ceea ce ne asteapta, si nu mai tirziu de luna noiembrie, luna tirgului Gaudeamus.
Vom avea parte de carti semnate de China Miéville ? pentru prima oara in romaneste autorul care a avut poate cel mai mare impact din ultimii ani, Ben Bova, Nicola Griffith, Carl Sagan... si vom mai avea Dune, Casa Atreides, volumul pe care il asteptam de ceva vreme, primul din seria scrisa de Brian Herbet si Kevin J. Anderson.
Romani? Vom avea si autori romani, vom avea romane de Ana-Maria Negrila si Florin Pitea, povestiri de Liviu Radu si doua antologii. Chiar si eu voi avea o carte.
Sa fim cititi!
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii