Mergi la conţinutul principal

Cartierul general al contrabandiştilor

Adio, ţigări ieftine din ţările vecine Moldova şi Ucraina! Cel puţin pentru o perioadă, caracatiţa contrabandei cu ţigarete din aceste state a rămas fără tentacule în Moldova şi Muntenia. Ieri, după un filaj de nu mai puţin de cinci ani, restrânsa echipă a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Brăila a dat o mare lovitură, cea mai mare după aceea din 2012, administrată cunoscutului interlop brăilean Iorgu Ionescu, zis "Talanu", aplicată contrabandiştilor de ţigarete de provenienţă moldovenească şi ucraineană.
Biroul Teritorial Brăila a instrumentat acest caz şi a dispus, ieri, percheziţii în 32 de locuinţe şi firme ale contrabandiştilor din judeţele Brăila, Galaţi, Vrancea şi Suceava. Deşi este alcătuit dintr-o mână de oameni, poliţişti şi procurori, biroul de la noi a reuşit să pună pe butuci cea mai mare grupare de profil din zonă: "Poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate şi procurorii DIICOT din Brăila efectuează 32 de percheziţii domiciliare, pe raza a patru judeţe, la persoane bănuite de contrabandă cu ţigarete", ne comunica, ieri, în jurul orelor 14.00, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila.

Percheziţii şi audieri maraton

Într-adevăr, percheziţiile începute dis-de-dimineaţă nu s-au încheiat decât târziu în noapte, procurorii DIICOT preconizând că audierile vor dura până astăzi, în jurul orelor 20.00. Toate cele 70 de persoane ridicate odată cu descinderile, inclusiv acelea din Galaţi, Vrancea şi Suceava, sunt aduse la Brăila la cercetări, fiindcă dosarul este deschis aici şi vizează aceeaşi grupare.
"Percheziţiile sunt efectuate la domiciliile membrilor unei grupări infracţionale organizate bănuiţi de contrabandă cu ţigarete şi la firmele administrate de aceştia. La acţiune participă peste 100 de poliţişti de combatere a criminalităţii organizate din Brăila, Vrancea şi Suceava, poliţişti ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, precum şi luptători ai Serviciului de Acţiuni Speciale Brăila şi ai Inspectoratului de Jandarmi Brăila. Acţiunea vizează tragerea la răspundere penală a persoanelor bănuite de comiterea de infracţiuni săvârşite în perioada 2010-2015", a adăugat, într-o notă de presă, scms. Jenel Sogor, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.
Pentru prinderea contrabandiştilor, poliţiştii şi procurorii DIICOT au primit sprijin din partea Serviciului Român de Informaţii. SRI asigură, de asemenea, suportul tehnic şi logistic, ba chiar şi material probatoriu, în cazul bazei informative.
De asemenea, pentru audierea persoanelor ridicate din locurile percheziţionate, brăilenii au cerut sprijinul colegilor din Galaţi, care au venit in corpore la noi, pentru a asigura procedura. Surse din cadrul DIICOT ne-au spus că toţi contrabandiştii, chiar şi aceia din Suceava, "vor fi audiaţi la noi fiindcă aici este nucleul reţelei, dosarul fiind instrumentat şi deschis la Brăila".

Prejudiciu de 500.000 euro

Potrivit DIICOT Bucureşti, în această cauză "există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2010, pe raza judeţelor vizate s-a constituit un grup infracţional organizat, având ca principală preocupare infracţională contrabanda cu produse din tutun, care provin din Ucraina şi Republica Moldova. S-a reţinut că membrii grupului au procurat, transportat, depozitat şi distribuit importante cantităţi de ţigari, obţinând importante beneficii materiale, prejudiciul estimat fiind de peste 500.000 euro. La sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Brăila sunt aduse, în vederea audierii, un număr de 70 persoane".
Procurorii şi poliţiştii brăileni de la DIICOT au mai "decapitat", de-a lungul timpului, părţi din reţeaua respectivă, însă de astă dată au acţionat direct la capii reţelei. Totul a plecat de la numeroasele cazuri de indivizi prinşi transportând sau comercializând ţigări de contrabandă, care indicau Brăila drept "punct zero" al reţelei, deşi vama cu Moldova se află la Galaţi. Nu mai departe de duminică, 25 octombrie, poliţiştii din Bacău au ridicat peste 100.000 de ţigarete de contrabandă şi au indisponibilizat autoturismul folosit pentru transportul lor, în urma unui control în trafic. Cel care le deţinea, un bărbat de 46 de ani, din Bogdan Vodă, Bacău, a fost retinut pentru 24 de ore.

Legături cu lumea interlopă

"În urma controlului, în autoutilitară, poliţiştii au descoperit 100.200 de ţigarete de contrabandă. Ţigaretele erau disimulate în caroseria vehiculului şi aveau timbre de acciză de Ucraina", a comunicat Biroul de Presă al Inspectoratului General al Poliţiei Române. Astfel, mergând pe firul declaraţiilor celor prinşi transportând ţigări de contrabandă, anchetatorii au ajuns la brăilenii care coordonau reţeaua.
Cazuri similare au mai fost depistate pe 1 septembrie a.c., când procurorii au ridicat 25 de persoane în casele cărora s-au găsit ţigări de contrabandă în valoare de 250.000 euro, dar şi pe 25 august, când s-a lăsat cu arestări preventive, de asemenea, după o serie de 16 percheziţii. Atunci, Tribunalul Galaţi a dispus arestarea preventivă a şase persoane din Brăila: Cojocaru Vitalie, Iorgu Mircea-Franţ, Lungu Marian-Iulian, Lefter Daniel Laurenţiu, Stavăr Dănuţ Cătălin şi Rakovitse Genady. Atunci, prejudiciul s-a ridicat la 1,2 milioane de lei. Se pare că aceştia din urmă au reuşit să "se spargă" într-atât, în timpul mandatelor de arestare preventivă încât, iată, ieri, DIICOT a ţintit direct în mijlocul grupării. Un alt caz care a contribuit la întregirea dosarului penal deschis ieri este cel al lui Iorgu Ionescu, zis "Talanu", cunoscut ca exponent al lumii interlope din Brăila, care şi-a făcut un cerc de 20 de "prieteni", între care şi Arabadhy Stepen, zis "Stiopa", cu dublă cetăţenie, moldovenească şi ucraineană, şi a cărat, numai în 2012, sute de mii de pachete de ţigări cu o navă - barjă, în care avea un loc special amenajat. Prins în 2012, "Talanu" a fost condamnat abia în 2015 la 6 ani de închisoare, condamnare la care "Talanu" a cerut chiar şi contestaţia în anulare. Se pare că reţeaua prinsă ieri la Brăila nu este străină de modul de operare al temutului interlop "Talanu" şi nici invers. Vom reveni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro