Mergi la conţinutul principal

Carti primejdioase

Cartile si mesajul lor “primejdios” sint din nou subiect de disputa si dezbatere in Statele Unite. Nu stiu daca e cazul pentru cei care se ocupa de studiul literaturii sa se bucure sau sa se teama de acest nou interes pentru carte. Pe de o parte, scandalul din jurul volumului “autobiografic” al lui James Frey, A Million Little Pieces, scandal la care am facut referire in aceasta rubrica acum citeva luni, a aratat ca publicul american e pierdut atunci cind e vorba sa faca diferenta intre literatura si realitate, si prefera sa se agate cu disperare de anumite formule si sintagme care ii dau iluzia ca definitii de genul fictiune/non-fictiune sint inca operationale. Pe de alta, cartea ca subiect de discutie publica, pare sa devina o constanta, si odata cu ea, reapar dusmanii literaturii (si artei in general).
Pentru aceia dintre cititori care poate nu stiu la ce ma refer, noul scandal care are ca subiect central cartile, se refera la o propunere a unei mamici dintr-o asociatie PTA (Parents Teachers Association), din statul Illinois. Respectiva mamica grijulie a hotarit sa puna in discutie interzicerea a nu mai putin de noua carti de literatura din listele de lectura ale elevilor unei scoli din Arlington Heights (20 de kilometri la NV de Chicago). Motivele? Cartile sint anti-familie, contin scene de violenta si sexuale. Si acum sa nu isi inchipuiasca cineva ca avem de a face cu vreun scriitor mai putin cunoscut, asa cum s-a intimplat intr-un caz similar in statul Illinois, acum 10 ani, cind volumul Always Running al lui Luis J. Rodriguez a fost interzis in Rockford, IL. Nicidecum! Volumele puse in discutie acum sint capodopere ale literaturii contemporane americane, semnate de autori precum Kurt Vonnegut (Abatorul No. 5) sau Toni Morisson (Beloved).
Din fericire, Consiliul Educatiei din Districtul 214 (Arlington Heights) a votat impotriva interzicerii. "De data asta, insa", ameninta initiatorii ultra-conservatori ai proiectului, care spera ca vor putea repune in discutie propunerea lor cit mai curind. Razboiul cartilor este insa mult mai vechi, si dupa cum informeaza Chicago Tribune (28 mai 2006), a inceput inca din 2000 pe scara nationala, iar intre 2000 si 2004 au fost inregistrate nici mai mult nici mai putin decit 1150 de cereri de interzicere a unor titluri din programele scolare.
Cel mai ingrijorator aspect al recentului episod din Illinois este acela ca Leslie Pinney, mamica ingrijorata pe care o aminteam mai sus, a decis ce anume titluri trebuie eliminate, fara macar sa fi citit toate cele noua carti pe care le propune spre interzicere. Ea sustine ca a citit fragmente pe Internet si ca a acoperit in intregime numai doua dintre cele noua carti. Dupa cum spune ea, ceea ce a citit a fost de ajuns sa o convinga de necesitatea inlaturarii respectivelor titluri. Ce conteaza contextul in care erau scrise fragmentele incriminate? Iata, cu propriile vorbe, opinia unei persoane care nu are nici idee de literatura: "Ce anume cuvinte se afla in preajma altor cuvinte nu are nici un fel de importanta. Intrebarea este: putem sa consideram informatiile din acele carti potrivite pentru a fi prezentate intr-o clasa de elevi?".
Dincolo de ignoranta crasa, ingrijoratoare mi se pare mie atitudinea din ce in ce mai agresiva a acestor grupuri conservatoare, care nu par sa isi doreasca decit revenirea la perioada pe care mi-o doream de mult apusa, una de conservatorism si intoleranta.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro