Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cartelul PSDragnea

Este aproape incredibil cum a reuşit Liviu Dragnea să transforme PSD într-o moşie proprie şi să-i transforme pe miile de membri de vază ai partidului în propriii argaţi, gata să-i execute fără crâcnire ordinele.

Congresul de sâmbătă al PSD nu a adus vreo surpriză: Liviu Dragnea a ieşit mai puternic ca oricând, înconjurându-se exact de oamenii pe care şi i-a dorit. Oameni fără prea mare personalitate, docili, obedienţi, şterşi, aplaudaci. Dragnea s-a descotorosit de toţi cei care ar mai fi putut îndrăzni să aibă vreun cuvânt de spus în afara liniei trasate de el. Pesedişti care să-şi mai permită să şi gândească, precum Grindeanu sau Tudose, nu mai fac parte nici măcar din eşalonul 2 al partidului. Cui a îndrăznit să candideze împotriva Vioricăi Dăncilă - întruchiparea obedienţei faţă de Dragnea, ajunsă numărul 2 în partid – i s-a închis gura, înainte de demararea aşa-ziselor alegeri interne, Ecaterina Andronescu şi Nicolae Bănicioiu fiind daţi deoparte în cel mai pur mafiot stil posibil.

De altfel, Liviu Dragnea a transformat PSD într-un fel de cartel. A organizat partidul aproape la fel precum un cartel sud-american. El, un lider maximo cu mustaţă, înconjurat de oameni de nădejde, care să nu-l trădeze sau măcar să-l contrazică. Şi-a tras o gagică tânără - cu 30 de ani mai tânără! - şi şefi de filiale care se închină la el şi îl susţin necondiţionat. Oamenii partidului au devenit doar executanţi care nu gândesc. Cei care ridică vocea ori îi critică acţiunile sunt executaţi rapid, în public, pentru a băga frica în ceilalţi care ar mai îndrăzni să facă la fel.

Este interesant prin ce mecanisme a reuşit Liviu Dragnea să-şi controleze şi să-şi prostească într-atât de mult oamenii. Mecanisme şi metode demne de cei mai siniştri dictatori ori şefi de cartel. Cum a fost posibil aşa ceva? Tot Dragnea a dat răspunsul, la un moment dat: „PSD este un fel de Românie la scară mai mică”.

Iar ambiţiile lui Dragnea nu se opresc aici. A anunţat, clar, că va continua să modifice legile Justiţiei după bunul său plac. Că tot el va continua să guverneze partidul şi ţara după cum îi este vrerea, prin interpusa Viorica Dăncilă. De fapt, Dragnea vrea să transforme România fix în ceea ce a transformat şi partidul: în moşia proprie. Şi nici măcar nu e foarte departe de asta. Va reuşi? Are toate şansele. În definitiv, România nu e altceva decât un PSD mai mare.
Categorie articol: 

Comentarii