Mergi la conţinutul principal

In cartea mea cred ca exista un raspuns la intrebarea ?ce este singuratatea??

- In aceste zile se desfasoara la Bucuresti Tirgul International de Carte Gaudeamus. Reprezinta, si sper sa nu gresesc, o explozie fara precedent, in ceea ce priveste imaginarul romanesc. Foarte multe carti din sfera fantasticului si literaturii SF se lanseaza cu ocazia acestui eveniment sau imediat dupa el. Sa le luam pe rind... (pentru ca nu esti strain de nici una din ele, daca ma gindesc la colectiile de profil ale editurilor MilleniumPress si Tritonic). Asadar, sa incepem cu antologia AtelierKult, o colectie de povestiri ingrijita de tine...
- Antologatorii sint un soi ciudat de oameni, o speta aparte, care se impauneaza cu meritele altora. Am facut antologia asta si ma bucur de ea de parca ar fi cartea mea. Desi nestematele sint ale altora... Eu doar le-am pus impreuna, le-am aruncat in sac precum un hot de bijuterii. Sint 13 povestiri scrise de membrii unui atelier de creatie cu sediul la www.atelierkult.com. Acum doi ani, Bogdan-Tudor Bucheru si Catalin Sandu au pus bazele lui cu intentia de a fi ceva mai mult decit un cenaclu, de a fi un adevarat atelier de lucru, din care textele sa iasa gata de publicare. Atelierul aduna scriitori, editori sau pur si simplu cititori de F&SF din Iasi, Bucuresti, Satu Mare, Focsani, Bacau, Timisoara, Craiova si cite-or mai fi. Din SUA si Canada, pentru ca si acolo sint romani care scriu. Inca de la inceput s-a precizat ca se intentioneaza editarea unei antologii cu cele mai bune texte prezentate pe atelier. Nu stiu cum am ajuns ca tocmai eu sa fac aceasta carte. Asa a fost sa fie. Dar imi vine acum in minte povestea antologiei cu motocentauri: asemeni grupului de la Ploiesti, si grupul de pe AtelierKult este producator integral. Transformarea textelor in carte s-a facut exclusiv prin contributia membrilor lui. Redactarea, corectura, tehnoredactarea si editarea cartii apartin membrilor grupului.
Cred ca ar trebui sa spun si cite ceva despre texte. Sint texte diferite, acoperind o gama larga de stiluri, genuri si subgenuri. Avem in carte texte SF, hard SF, fantastice, cyberpunk ? doar genul fantasy a ramas pe-afara, acesta fiind un gen care de putina vreme a intrat in atentia scriitorilor romani. Dar sint convins ca volumul doi va avea si texte fantasy. Printre autori i-as remarca pe Ona Frantz, Marian Coman, Liviu Radu, Florin Pitea, Silviu Genescu... Ar trebui sa insir tot cuprinsul cartii, pentru ca n-am ales decit texte care mi-au spus ceva. Cred ca, impreuna, am facut o treaba buna.
- La cealalta editura, la Tritonic, acolo unde esti si coordonatorul colectiei ?fiction.ro?, colectia specializata pe literatura fantastica si SF, ai debutat cu o revista - un ?narav? vechi si bine-venit de-al tau. In urma cu mai putin de doi ani, de pilda, anuntam in aceasta pagina aparitia unei alte reviste realizata de tine, ?Lumi virtuale?. Ce este fiction.ro si cit de importante sint revistele literare, pentru scriitori si cititori, deopotriva?
- Mai intii o precizare: colectia fiction.ro nu e ?specializata? pe literatura fantastica si SF. Intimplator pornim cu volume de acest tip (desi cartea ta are doar pe alocuri elemente F&SF). In viitor vom publica si altfel de carti. Mainstream ? daca vrei. Si acum revin la intrebare. Fiction.ro este acea revista pe care o tot fac de vreo 14 ani incoace, in diverse formule si formate (eu sper ca din ce in ce mai bine). Este o revista axata in principal pe literatura fantastica si SF, o revista de literatura contemporana, in care incerc sa pun alaturi ce se scrie acum in lume cu ce se scrie la noi. Si din care sper sa se vada ca Romania nu e nici la capatul lumii, nici in alt veac. Fiction.ro este locul in care scriitorii romani isi vor gasi locul, iar citiorii vor gasi literatura contemporana, literatura scrisa de scriitori ai secolului 21 pentru cititorii secolului 21. Este un loc important (sper ca va fi) de intilnire, pentru ca scriitorii au nevoie de reviste care sa-i publice, iar cititorii au nevoie de reviste in care sa gaseasca semnalele cartilor care se vor tipari. De pilda, in primul numar al revistei avem un fragment din romanul lui Miéville si unul din cartea ta, draga Marian Coman, ca un fel de aperitive care sa stirneasca pofta cititorilor de a cumara cele doua carti. Si mai avem si un text din cartea lui Doru Stoica pe care o vom publica la primavara.

"Un scriitor de F&SF este in primul rind scriitor, si de-abia pe urma poate fi incadrat intr-un gen sau altul"

- Tot la Tritonic apare prima carte tradusa in limba romana a lui China Miéville, un scriitor ?la moda? in strainatate, insa mai putin cunoscut cititorului roman. ?Statia Pierzaniei?, o carte de peste 700 de pagini. Cine este Miéville si ce este ?Statia Pierzaniei??
- China Miéville este un scriitor care a spart canoanele genurilor, care a reusit sa demonstreze cu cartile lui ca un scriitor de F&SF este in primul rind scriitor, si de-abia pe urma poate fi incadrat intr-un gen sau altul (desi Miéville e greu incadrabil intr-un gen). Iar "Statia Pierzaniei"... este o sarbatoare. Rareori am vazut atita risipa de imaginatie ? de la crearea personajelor pina la locatiile care, impreuna, construiesc acest oras fabulos care este Noul Crobuzon. Am tot incercat sa prezint cartea asta, si am facut-o si in 800 de semne si in 6.000 de semne si tot cred ca n-am spus destule, ca n-am resuit sa transmit motivele pentru care consider aceasta carte o bucurie. Cred ca cel mai simplu ar fi sa o spun in doua cuvinte: cititi cartea.
- Ma intorc la MilleniumPress, acolo unde apare ?Asteptind-o pe Sara?, cea de a treia carte semnata de tine, cartea in care ? spune Liviu Antonesei - am putea gasi raspunsul la intrebarea lansata de Mircea Cartarescu, ?De ce iubim femeile??. Chiar asa: de ce ?Asteptind-o pe Sara?, iubim femeile?
- N-am intentionat sa raspund la intrebarea asta. Si-apoi... nici nu cred ca se poate raspunde. Dar s-ar putea ca fiecare dintre cei care o vor citi sa gaseasca raspunsuri. Desi, poate mai degraba vor gasi alte si alte intrebari. Personajul meu rememoreaza iubirile vietii lui si descopera ca de fiecare data iubirea a fost altfel. Poate si de-aia e greu sa spunem ce e iubirea. In cartea mea cred ca exista totusi un raspuns, dar la intrebarea ?ce este singuratatea??. Iar raspunsul meu este ?Singuratatea este atunci cind iubirea nu mai e?.
- Ce urmeaza dupa aceasta carte? Ce ne mai pregateste scriitorul Michael Haulica?
- Aha! Vrei sa ma faci sa-ti dezvalui planurile mele... Dar tu nu stii ca un scriitor are si el superstitiile lui? Adica nu vorbi de planuri, ca s-ar putea sa nu se mai intimple... Dar asa, "intre noi doi", am sa-ti spun: in 2006 voi publica primul roman dintr-o serie de trei, ?seria Inand?: "Vremea zapuselii", "Revolta ingerilor" si "Ultimul Dumezeu". Prima parte a primului roman este deja scrisa (nuvela ?Vremea zapuselii? este publicata in antologia AtelierKult), sper sa ma incadrez in termene si in septembrie sa predau editurii ?obiectul?. Mi-ar placea ca, tot in 2006, sa mai public un volum de nuvele, legate de acelasi oras, Inand (asa l-am botezat). Celelalte doua romane vor aparea in noiembrie 2007 si 2008. Iar daca-mi dai voie sa visez... visez ca in 2009 sa scot un volum omnibus cu toate cele trei romane plus volumul de nuvele care se va numi Transfer.
Evident, la astea se vor adauga in 2006 cele 16 carti din colectia fiction.ro a Editurii Tritonic (12 traduceri si 4 de autori romani), plus cele patru numere ale revistei fiction.ro.
- As vrea sa te intreb ceva si despre cartea mea, insa imi vine greu... O sa incerc, totusi: De ce ai ales sa publici ?Nopti albe, zile negre??
- Pentru ca te bat la cap de vreun an s-o termini, pentru ca am sperat (in secret; si recunoaste ca nici tie nu ti-am spus asta) ca eu voi fi cel care va publica prima ta carte, pentru ca am mare incredere in scriitorul Marian Coman pe care-l consider, asa cum am scris in prefata, unul dintre cei mai talentati scriitori tineri romani (observa ca n-am spus ?scriitori romani de SF?). Mi-e jena sa te laud atita in fata, stiu ca si tie iti va fi jena sa publici acest raspuns, dar asta e. Esti bun, domule! Iar ca editor, nu mi-as fi iertat niciodata daca te-as fi scapat, daca ti-ai fi publicat cartea la o alta editura.
Cartea e frumoasa, a iesit bine, sper sa fie un succes. China Miéville si Marian Coman. Suna bine, nu?
Ne vedem la lansare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro