Mergi la conţinutul principal

Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!

Pe 23 aprilie este Ziua Mondială a Cărţii şi a Drepturilor de Autor. Instituită în 1995, la iniţiativa UNESCO, această zi a fost marcată pentru prima dată în Spania, în anul 1923, în memoria scriitorului Miguel de Cervantes. Dar, la 23 aprilie, în acelaşi an, 1616 nu s-a stins din viaţă doar Cervantes, ci şi un alt mare titan al literaturii universale- William Shakespeare, născut pe 23 aprilie  1564.  Nu ştiu dacă această zi a fost aleasă ca Ziua Mondială a Cărţii pentru valoarea acestor mari scriitori sau dacă au existat şi alte explicaţii, cum ar fi o frumoasă tradiţie din unele ţinuturi occidentale unde, pe 23 aprilie, se oferă celor dragi cărţi, împreună cu un trandafir roşu. Cert este că, în momentul de faţă, Ziua Mondială a Cărţii este sărbătorită în peste o sută de ţări, în diverse feluri. Dacă în Spania, de exemplu, se oferă astăzi zeci de mii de cărţi şi de trandafiri roşii, în numele iubirii, în România, pe 23 aprilie nu se serbează doar ziua celor care poartă numele “Sfântului Mare Mucenic Gheorghe”, care a fost condamnat la moarte pentru că nu a renunţat la credinţa creştină, dar este şi Ziua Bibliotecarului. Astăzi, sunt sărbătoriţi toţi cei care slujesc în diverse chipuri cartea - de la cei care scrijelesc prima literă pe coala de scris şi până la cei care o tipăresc, o distribuie, o recomandă, o citesc, o traduc sau o ocrotesc.

“Carte frumoasă, cinste cui te-a scris.

Încet gândită, gingaş cumpănită;

Eşti ca o floare anume înflorită

Mâinilor mele care te-au deschis.”

Dacă Tudor Arghezi a reuşit să aşeze cartea pe soclul care i se cuvine, la justa valoare, acum, în era televizorului, a internetului, a tabletelor şi a telefoanelor performante, mai reuşim noi să pătrundem parfumul cărţilor şi mirosul paginilor ieşite de sub tipar?

Acum, când în faţa noastră se deschide o întreagă lume virtuală, câţi dintre noi  putem să mai citim o carte pe nerăsuflate, iar noaptea, la culcare, să o strângem la piept, aproape de suflet şi să-i simţim căldura de sub pernă?

O vorbă din bătrâni spunea că “dacă ai carte, ai parte”...Dar, cine mai ascultă vorbele din bătrâni şi câţi copii mai citesc astăzi poveşti, legende sau fabule? Când tehnologia şi internetul au dat buzna în casele noastre, ne este greu să mai citim, ne este greu să povestim despre cele citite, ne este greu să mai vorbim unii cu alţii.

Astăzi, 23 aprilie 2018, la  Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati” Brăila, va fi o adevărată sărbătoare. Bibliotecarii vor oferi surprize din cele mai neaşteptate publicului, iar brăilenii care doresc să devină bibliotecari pentru o oră vor afla cum este să fii bibliotecar, cum este să lucrezi cu cărţile şi cu oamenii şi cum să fii pregătit să răspunzi la orice solicitare.

Primii care s-au implicat şi au acceptat această provocare sunt Francisk Iulian Chiriac, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila şi Marian Viorel Dragomir, primarul Municipiului Brăila, ca semn de preţuire pentru modul în care Biblioteca Judeţeană îşi desfăşoară activitatea, onorându-i astfel pe bibliotecarii brăileni cu încrederea acordată. Dacă aleşii noştri au dat startul, nouă nu ne rămâne decât să îi urmăm şi să le urăm “La mulţi ani” tuturor bibliotecarilor şi celor care slujesc  litera cărţilor!

Şi, dacă tot ne-am obişnuit să împrumutăm sărbătorile ţărilor civilizate, astăzi,  23 aprilie, de Ziua Mondială a Cărţii, să le oferim celor dragi o carte şi un trandafir roşu, ca simbol al iubirii!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro