Mergi la conţinutul principal

Caravana “Poftă de carte”, la Brăila. Peste 300 de copii şi părinţii lor au participat la sesiuni de citit interactiv

• activităţile s-au desfăşurat în grădiniţele din comunele Ulmu, Roşiori, Şuţeşti, Zăvoaia şi Viziru • pe lângă cărţi, cei mici au primit fructe, legume, materiale educaţionale şi produse de igienă • în judeţul Brăila, aproape 2.300 de copii pot beneficia anul acesta de Programul Naţional Fiecare Copil în Grădiniţă

 

Caravana “Poftă de carte”, iniţiată în octombrie 2016 de Asociaţia OvidiuRo, a ajuns în perioada 13-17 februarie în judeţul Brăila. Un număr de 321 de copii de vârstă preşcolară au participat la sesiunile de citit interactiv din cărţi uriaşe şi au primit câte o carte ilustrată după lecţia-degustare desfăşurată în grădiniţele din comunele Ulmu, Roşiori, Şuţeşti, Zăvoaia şi Viziru. Pe lângă cărţi, cei mici au primit fructe, legume, materiale educaţionale şi produse de igienă.

Cele cinci comunităţi au fost selectate cu sprijinul autorităţilor locale şi judeţene, pe baza statisticilor disponibile referitoare la mărimea populaţiei preşcolare, rata de marginalizare şi gradul de cuprindere a copiilor defavorizaţi în învăţământul preşcolar. Asta în condiţiile în care cele mai mari piedici în calea accesului copiilor săraci din cele cinci comunităţi vizitate la educaţie preşcolară sunt considerate a fi lipsa îmbrăcămintei şi încălţămintei, a rechizitelor şi migraţia părinţilor.  

În judeţul Brăila, primăriile estimează pentru anul acesta un număr total de 2.291 de copii care pot beneficia de Programul Naţional Fiecare Copil în Grădiniţă (FCG). Programul lansat în februarie 2016 încurajează accesul la grădiniţă al copiilor care provin din familii defavorizate (sub 284 lei/membru familie venit lunar) prin acordarea lunară de tichete sociale pentru grădiniţă, condiţionate de prezenţa zilnică. Anul acesta şcolar, 10.000 de copii defavorizaţi din toată ţara vor primi câte o carte pentru acasă şi 1.000 de cărţi uriaşe ilustrate vor ajunge în grădiniţe, în cadrul proiectului.

''Misiunea noastră este ca fiecare copil să poată beneficia de educaţie preşcolară de calitate. Grădiniţele din mediul rural sunt, din păcate, slab dotate, cu toate că cei mici îşi doresc foarte mult jocuri şi cărţi ilustrate. Copiii sunt încântaţi când cineva le citeşte, iar cărţile îi cuceresc instantaneu. Cărţile uriaşe pe care le aducem sunt o noutate, iar pentru cei mai mulţi dintre ei, cartea pe care o primesc este şi prima lor carte – ceea ce este îngrijorător, având în vedere rezultatele unui studiu american ce arată că un copil provenind din mediile defavorizate (deci cu acces limitat la resurse educaţionale) are în vocabular, în medie, 500 de cuvinte până la vârsta de 3 ani, comparativ cu ceilalţi copii, care îşi însuşesc 1.100 de cuvinte în primii 3 ani de viaţă. Sperăm ca tehnicile de citit interactiv propuse de noi să le fie utile atât educatorilor cât şi părinţilor, cu impact direct asupra dezvoltării cognitive a celor mici”,a declarat Maria Gheorghiu, cofondator OvidiuRo.

Caravana “Poftă de carte” va ajunge la copiii defavorizaţi din toate cele 41 de judeţe ale ţării până la finalul acestui an şcolar, proiectul fiind o continuare firească a “Caravanei de vară FCG” ce a acoperit 99 de comunităţi din 15 judeţe.

Până în decembrie 2016, 60.000 de copii provenind din familii sărace au fost înscrişi în programul naţional FCG, dintr-un total de 110.000 estimaţi de Ministerul Muncii, la nivel naţional. În medie, 64% dintre copiii atraşi în program au avut prezenţă zilnică în lunile septembrie - decembrie 2016 şi au beneficiat de tichetul social pentru grădiniţă, un prim rezultat palpabil al legii fiind creşterea frecvenţei copiilor.

Legea nr. 248/2015 răspunde obiectivelor cu privire la reducerea abandonului şcolar până la pragul de 11,3% şi a sărăciei şi inechităţii sociale, ce derivă din Strategia Europa 2020. În 2015, rata abandonului şcolar în România ajunsese la 19,1% şi se estimează că, în prezent, doar unul din trei copii săraci beneficiază de educaţie timpurie.

Misiunea Asociaţiei OvidiuRo este ca fiecare copil defavorizat din România să beneficieze de educaţie timpurie de calitate şi să devină astfel un membru activ al societăţii. Eficacitatea programului pilot Fiecare Copil în Grădiniţă al OvidiuRo a determinat Guvernul României să finanţeze acest proiect, începând cu februarie 2016. Rezultatul: toate familiile care trăiesc sub limita sărăciei pot primi tichete sociale în valoare de 50 lei/lună dacă îşi aduc copiii la grădiniţă în fiecare zi.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro