Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Caravana “Poftă de carte” a ajuns la Brăila

• săptămâna aceasta, Asociaţia OvidiuRo desfăşoară în judeţul Brăila Caravana Poftă de Carte, un proiect ce implică sesiuni de citit în grădiniţele din comunităţi sărace din judeţ • astăzi, copiii din Şuteşti vor participa la activităţi, iar mâine caravana va poposi la preşcolarii din Zăvoaia

 

Săptămâna aceasta, Asociaţia OvidiuRo desfăşoară în judeţul Brăila Caravana Pofta de Carte, un proiect ce implică sesiuni de citit în grădiniţele din comunităţi sărace din judeţ şi care are scopul de a creşte nivelul de conştientizare a importanţei cititului interactiv, “cu glas tare’”, dar şi a necesităţii unei alimentaţii sănătoase pentru copii. Proiectul îşi propune să încurajeze prezenţa la grădiniţă a copiilor defavorizaţi şi să informeze părinţii şi echipele locale cu privire la Legea Fiecare Copil în Grădiniţă (prin care familiile cu venit mai mic de 284 de lei/membru de familie pot primi lunar un tichet social pentru grădiniţă în valoare de 50 de lei dacă îşi aduc zilnic la grădiniţă copilul).

Sesiunile de citire vor avea loc astăzi, la grădiniţa din Şuţeşti, iar mâine, caravana va poposi la grădiniţa din Zăvoaia.

Copiii de vârstă preşcolară, indiferent dacă sunt înscrişi sau nu, vor participa alături de părinţii lor la sesiuni de citit interactiv, cu glas tare, la grădiniţa din localitate. La finalul acestor sesiuni, fiecare copil primeşte propria carte (“Să mâncăm multe culori’”), personalizată cu numele lui de către profesor, pe care o poate lua apoi acasă. Tema sesiunilor de citit de anul acesta este alimentaţia sănătoasă, iar cititorii pornesc activitatea de la o carte publicată iniţial în limba engleză şi adaptată de OvidiuRo pentru copiii din România.

Statisticile arată că România este a doua dintre ţările cu cea mai mare inegalitate socio-economică din UE, iar acest decalaj se reflectă în mod direct în nivelul de alfabetizare şi performanţele copiilor la citit. Potrivit Raportului de ţară realizat de ELINET (European Literacy Policy Network), România este pe locul 23 din cele 24 de state UE participante la evaluările PIRLS (Progresul în Studiul Internaţional al Alfabetizării la Citire/Lectură) din 2011, cu peste 35% dintre elevii de clasa a IV-a demonstrând probleme serioase la citit, aceşti copii fiind în acelaşi timp şi cei mai expuşi riscului abandonului timpuriu al şcolii.   

Caravane Poftă de carte se vor desfăşura pe tot parcursul anului şcolar 2016-2017. Până la finalul anului şcolar, această caravană va ajunge la copiii defavorizaţi din toate cele 41 de judeţe ale ţării, proiectul fiind o continuare firească a Caravanei de vară Fiecare Copil în Grădiniţă, ce a acoperit 99 de comunităţi din 15 judeţe.

Misiunea Asociaţiei OvidiuRo este de a le oferi copiilor născuţi în sărăcie şansa de a-şi construi un drum în viaţă şi să îi ajute pe cei mici să îşi atingă potenţialul ca adulţi.
Categorie articol: 

Comentarii