Mergi la conţinutul principal

Carantina doar pe hirtie

Intreg orasul este in carantina veterinara de gradul III. Asta deoarece s-au adeverit temerile medicilor veterinari ca sacalul prins miercuri in cartierul Obor ar fi turbat. Asa cum a explicat conducerea Directiei Sanitar Veterinare (DSV) Braila, testele prelevate de la respectivul animal au fost pozitive, context in care in oras s-a instituit carantina veterinara de gradul trei. Este pentru a doua oara in acest an cind municipalitatea se confrunta cu o situatie de acest gen. In principiu, carantina veterinara de gradul trei inseamna ca animalele de companie, ciini si pisici, nu mai pot fi scoase din zona de protectie, cu raza de 3 km in jurul focarului, decit dupa un control amanuntit si eliberarea unui certificat de sanatate. De asemenea, toti ciinii din zona de protectie trebuie vaccinati, iar in zona de siguranta, de 10 km in jurul focarului, trebuie vaccinati antirabic exemplarele care, la precedenta campanie de vaccinare, inca nu implinisera trei luni. In plus, animalele fara stapin din zona de siguranta trebuie adunate de pe domeniul public, iar cele suspectate ca ar fi putut intra in contact cu purtatorul de rabie - in cazul de fata sacalul turbat - trebuie euthanasiate. De mentionat ca evaluarile de pina acum arata ca in cartierul Obor, declarat centru al focarului de rabie, exista sute de ciini fara stapin, iar pina ieri la prinz se reusise "performanta" de a fi capturate doar 10 animale. Motivatia ar fi, cel putin din declaratiile concesionarului serviciului de ecarisaj, pe de o parte numarul redus de hingheri, dar si ostilitatea fatisa a "iubitorilor de animale" din Obor, care au incercat boicotarea activitatii echipelor de interventie. Mai mult, desi pe "hirtie" planurile de masuri pentru astfel de cazuri sint foarte detaliate, in realitate, dispozitiile par a fi doar vorbe in vint. De exemplu, iti poti plimba fara nici un fel de problema ciinele in zona de focar.

La primele ore ale diminetii fusesera capturati doar 4 ciini fara stapin

Ieri, existenta focarului de rabie si a carantinei veterinare ne-a fost confirmata de directorul DSV Braila, dr. Gicu Dragan. Potrivit acestuia, zona unde a fost descoperit sacalul a fost dezinfectata, la fel si ustensilele, precum si masina cu ajutorul careia a fost transportat animalul la laborator. In plus, ciinii cu stapin din zona de protectie vor fi vaccinati. In ceea ce priveste ciinii fara stapin, deja echipele de ecarisaj au inceput sa-i adune din zona de focar, adica din cartierul Obor, acolo unde a fost descoperit sacalul turbat, ne asigura Dragan. "Am emis in cursul diminetii de astazi (ieri - n.r.) o adresa cind analizele au confirmat ca sacalul avea rabie, prin care instiintam autoritatile locale ca trebuie sa stringa, in regim de urgenta, ciinii fara stapin din municipiu", ne-a declarat directorul DSV.
Desi situatia prezentata de autoritati este cit se poate de grava, serviciul de ecarisaj avea in zona de focar din cartierul Obor doar 3 oameni pentru a prinde ciinii fara stapin. "La primele ore ale zilei aveam capturati 4 ciini. Nu am mai luat legatura cu cei 2-3 baieti de la mine, sa vad citi ciini au fost prinsi pina acum, dar o sa avem mai tirziu o situatie clara. Ce va pot spune este ca animalele capturate din zona de focar vor fi aduse in adapostul de ciini, dar vor fi inchise in padocuri separate si tinute sub observatie de un medic veterinar. Numai daca vor da semne de boala vor fi euthanasiati", ne-a declarat Vasile Horez, concesionarul serviciului de ecarisaj in municipiu.

In jurul prinzului, numarul ciinilor comunitari capturati crescuse la 10 exemplare

Pe de alta parte, mult mai informat, seful DVS Braila, Gicu Dragan, a precizat ca echipele de interventie in zona de focar sint mult mai numeroase si ca pina in jurul orei 14.00 fusesera capturati 10 ciini si transportati in padocuri special amenajate. Ulterior, Horez a revenit telefonic pentru a anunta ca in zona de focar se confrunta cu probleme generate de "iubitorii de animale", care fac scandal si incearca sa impiedice echipele de interventie sa ridice ciinii fara stapin. Informatia a fost confirmata atit de catre conducerea DSV Braila, care are reprezentanti in aceste echipe de interventie, precum si de catre viceprimarul Doinita Ciocan. "Oamenii se tem ca aceste animale capturate vor fi euthanasiate, dar nu este asa. Trebuie sa inteleaga ca acesti ciini vor fi depozitati in adaposturi separate pentru a fi tinuti sub stricta observatie de medicii veterinari. In plus, locuitorii din zona respectiva trebuie sa constientizeze pericolul la care se expun daca aceste animale nu sint ridicate, pentru ca riscul transmiterii rabiei este unul cit se poate de real. Echipele de interventie trebuie sa-si faca treaba conform planului de masuri stabilit si de aceea am solicitat sprijinul Politiei si Politiei Comunitare. Fiecare institutie implicata in aceasta actiune are atributii foarte clar trasate si trebuie sa le execute intocmai", ne-a declarat Doinita Ciocan.

"Orice contact cu animalele fara stapin pericliteaza sanatatea si viata personala a proprietarilor de animale si a tuturor brailenilor!"

La aflarea vestii ca sacalul prins ieri in Obor era turbat, prefectul judetului a emis un ordin prin care instituie carantina in municipiu, pe o raza de 30 km in jurul focarului: "Incepind de astazi, 21 august 2008, prin Ordinul Prefectului nr. 288/21.08.2008 se instituie carantina de gradul III in municipiul Braila, ca urmare a confirmarii rabiei la un sacal care a fost prins ieri, 20 august, in cartierul Obor, din municipiul Braila. Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Autoritatea de Sanatate Publica, Directia Silvica si Asociatia Vinatorilor si Pescarilor Sportivi vor actiona in conformitate cu prevederile Planului de masuri pentru controlarea fenomenului de rabie si evitarea consecintelor negative ale acesteia asupra starii de sanatate a populatiei", se arata in comunicatul de presa al Prefecturii. De asemenea, in acelasi material, Institutia Prefectului face apel la populatia municipiului detinatoare de animale de companie sa evite sub orice forma contactul acestora cu animalele fara stapin. In finalul documentului brailenii sint avertizati cu privire la pericolul pe care il reprezinta pentru comunitate aparitia unui focar de turbare. "Facem cunoscut populatiei ca boala este transmisibila la om prin muscatura si saliva, orice contact cu animalele fara stapin periclitind sanatatea si viata personala a proprietarilor de animale si a tututor brailenilor".
Este pentru a doua oara in acest an cind este instituita carantina veterinara de gradul III, dupa ce in cursul lunii martie a fost prinsa o vulpe turbata in zona cartierului Vidin. La acea vreme au fost capturati 36 de ciini, din zona de focar, iar la inceputul lunii aprilie, in contextul in care nu a mai aparut nici un caz de rabie, carantina veterinara a incetat. In primavara, potrivit planului de masuri DSV, cu sprijinul Asociatiei Judeteane a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) si a Directiei Silvice (DS), au fost vaccinate antirabic toate cele circa 500 de vulpi, cite se estimeaza a fi pe raza judetului nostru. Vaccinarea s-a efectuat prin metoda "manual, la vizuina", prin imprastierea unor momeli in care s-a inoculat vaccinul.

Pe fondurile de vinatoare ale AJVPS
Populatiile de sacali si ciini salbaticiti vor fi decimate prin impuscare

Contactat de reporterii "Obiectiv", seful Asociatiei Judeteane a Vinatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS), Laurentiu Radu, a explicat ca deocamdata, in conditii de temperaturi ridicate, dar si din cauza comportamentului sacalilor, nu se poate efectua o vaccinare prin administrarea de momeli vaccinale. "Este prea cald pentru a fi administrate astfel de momeli. In plus, sacalii vagabondeaza si nu se poate face vaccinarea asa cum se intimpla in cazul vulpilor, la vizuina, prin momeli vaccinale. Din estimarile noastre, pe teritoriul judetului exista un efectiv de circa 60 de sacali", ne-a declarat sursa citata. El a mai spus ca, cel mai probabil, vor fi organizate pe fondurile proprii de vinatoare actiuni de decimare prin impuscare a sacalilor si vulpilor, dar in special a ciinilor salbaticiti, care reprezinta un vector de transmitere a turbarii la alte specii canine.

Carantina cuprinde si 8 localitati din zona periurbana

Un comunicat de presa al Primariei Braila explica faptul ca urmare a diagnosticarii focarului de rabie in cartierul Obor, se instituie zona epizootica de turbare pe o raza de 30 km in vecinatatea localitatii Braila, incluzind aici localitatile Chiscani, Silistea, Romanu, Tichilesti, Tudor Vladimirescu, Traian, Cazasu si Vadeni. De asemenea, recomandarile municipalitatii vizeaza, in primul rind, evitarea contactului cu animalele domestice si salbatice care au un comportament modificat sau dau semne de boala si anuntarea cazurilor la DSVSA Braila. Carnivorele din zona infectata care au venit in contact cu un animal turbat sau suspect de turbare trebuie sa fie tinute sub observatie si nu au voie sa paraseasca gospodaria, mai avertizeaza municipalitatea. In plus, materialul de presa aminteste ca proprietarii animalelor de companie sint obligati sa isi tina in permanenta animalele in lesa si sa detina carnet de sanatate al animalului. "In cazul in care o persoana este muscata de un animal bolnav sau supect de turbare, aceasta trebuie sa se adreseze imediat Centrului Antirabic de la Spitalul de Boli Infectioase. Abia dupa 10 zile, daca personalul sanitar veterinar nu descopera semne de boala la animalul care a produs muscatura victima poate renunta la tratamentul antirabic. Practica arata ca rabia se dezvolta la persoanele nevaccinate ori incomplet vaccinate. Se recomanda ca muscaturile provocate omului de animale sa fie spalate cu apa fiarta si sapun ori prelucrate cu o solutie de iod sau suc de lamiie", se mentioneaza in acelasi comunicat.

Animalele bolnave elimina prin saliva cantitati mari de virus rabic

Rabia, cunoscuta si sub numele de turbare, este o afectiune produsa de un virus care afecteaza sistemul nervos central atit la animale cit si la oameni. Rabia se transmite la om de la animalele bolnave, care elimina prin saliva cantitati mari de virus rabic. Saliva poate patrunde prin leziunile facute prin muscaturi sau zgirieturi, iar simptomele prezentei rabiei la om sint encefalomielita, insuficienta respiratorie cu evolutie grava si rapida. Moartea poate surveni la o perioada de doua pina la sase zile de la contactarea virusului. Potrivit specialistilor "este foarte posibil ca un animal sa aiba rabie daca prezinta urmatoarele simptome: lipsa fricii de oameni, mai ales la animalele salbatice, atitudinea timida la un animal de casa, care era de obicei prietenos, salivare in exces, agresiune, schimbari bruste de comportament".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro