Mergi la conţinutul principal

Carantina și izolarea nu mai sunt obligatorii. Fiecare pe cont propriu în lupta cu COVID – 19!

* prefectul județului Brăila, Cătălin Boboc, s-a arătat extrem de îngrijorat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă pe tema schimbărilor aduse de decizia CCR, care a stabilit că obligativitatea internărilor, carantinării și izolării pacienților cu coronavirus, sau suspecți este neconstituțională * acesta a precizat că autoritățile vor intensifica pe cât posibil controalele, însă cel mai bine este ca brăilenii să își poarte singuri de grijă * Boboc a precizat că trebuie evitată situația supraaglomerării spitalelor, deoarece se poate ajunge în situații critice, atât pentru pacienții COVID-19, cât și pentru cei cu alte afecțiuni

 

 

 

Stres maxim la Prefectura Brăila. Cătălin Boboc a dorit să facă un anunț public, vineri, legat de planurile autorităților de combatere a răspândirii noului coronavirus în contextul în care Curtea Constituțională a stabilit, pe 2 iulie, ca neconstituționale măsurile legate de obligativitatea internării, carantinării și a izolării la domiciliu. Acesta le-a transmis brăilenilor că singura ”armă adevărată” pentru gestionarea crizei provocate de coronavirus este comunicarea onestă și deschisă cu cetățenii și apelarea la responsabilitatea acestora. Boboc a punctat că situația este extrem de gravă și că brăilenii ar trebui să o ia în serios, indiferent de comentariile unora. Prefectul a precizat că săptămâna trecută spitalul județean a fost la un pas de a nu mai avea paturi suficiente pentru pacienții COVID-19 și de a se apela la transformarea unei săli de sport în spațiu destinat tratării bolnavilor. Pe scurt, Boboc a dorit să avertizeze că, după decizia CCR, internările și externările din spital ale pacienților se vor putea face doar cu consințământul acestora, iar cei aflați în izolare sau în carantinare nu pot primi decât recomandarea să rămână în aceste situații, respectarea rămânând la latitudinea lor. Chiar și așa, Boboc a dorit să atragă atenția că autoritățile vor face controale în continuare și că dacă anchetele epidemiologice vor dovedi faptul că îmbolnăvirea altor cetățeni a avut ca sursă o persoană aflată în situația de a fi primit recomandare să stea în carantină sau izolare și nu a făcut-o, se va alege cu dosar penal.

Lucrurile stau cam așa: începând cu ziua de ieri (n.r. - 2 iulie), după decizia Curții Constituționale, internarea în spital va trebui să fie însoțită de consimțământul pacienților. Sigur, aici nu vorbim despre cazurile grave, pentru că în astfel de situații lucrurile sunt foarte clare. De asemenea, externarea se poate face la cererea pacienților. Evident, vorbim de pacienți asimptomatici cu atât mai mult. Și vreau să spun că toată lumea va respecta legea, ne vom conforma cu toții și vom respecta aceste prevederi. Dar vreau să îi atenționăm pe cetățeni, să îi convingem să fie responsabili. Și vreau să le explic următorul lucru: în măsura în care un astfel de pacient pozitiv refuză internarea sau se externează mai devreme și merge acasă, el păstrează obligația de a-și lua măsuri pentru el și pentru alții. Pentru că în cazul în care altă persoană este infectată, iar în urma anchetei epidemiologice se constată că persoana externată sau neinternată este sursa infectării, acea persoană va avea un dosar penal! Și pentru eventualii cârcotași, o să vă spun că nu există niciun plan de dosare penale. Nici de amenzi și de nimic. Pur și simplu, organele, așa cum respectă drepturile și libertățile și deciziile CCR, vor respecta și vor aplica și legea în aceeași măsură”, a declarat Boboc.

 

Carantină doar pentru cei care doresc

 

Îngrijorat, prefectul Cătălin Boboc a dorit să anunțe că vineri, la Brăila, mai erau 27 de persoane carantintate, care fuseseră deja înștiințate de către autorități cu privire la dispariția obligativității de a respecta această măsură. Boboc chiar a punctat că nu se aștepta ca până la finalul zilei să mai rămână vreun brăilean aflat într-o astfel de situație, la hotelul unde fusese până nu demult în carantină. Prefectul a mai adăugat că aceștia vor plăti perioada de carantină până la data de 2 iulie. De asemenea, cei care vor opta totuși să rămână în aceste spații pentru că nu au altă posibilitate de a se autoizola și pentru că vor să își protejeze familiile, o vor face tot contracost. Totodată, Boboc a adăugat că în izolare, la Brăila erau vineri 1.579 de persoane. Toți aceștia au acum doar recomandarea de a rămâne în această situație, însă nimic mai mult.

Măsura carantinării și măsura izolării. Din acest moment practic, și acestea vor fi ridicate. Măsura izolării va fi doar o recomandare pe care medicii, dsp-ul o vor transmite cetățenilor rezultați ca și contacți mai apropiați sau mai puțin apropiați în urma unei anchete epidemiologice, așa cum s-a întâmplat și până acum. Dar ei nu vor mai fi monitorizați, sancționați de organele de ordine. Însă și în cazul acestora, prin nerespectarea anumitor măsuri de protecție și autoprotecție, dacă efectul va fi îmbolnăvirea altor persoane, vă avertizez că vorbim de infracțiune! Cu alte cuvinte, măsuri administrative nu există în acest moment. Și aș rezuma prin a vă transmite că din acest moment, responsabilitatea oamenilor și conștiința fiecăruia dintre noi este arma pe care o vom folosi în continuare. În perioada următoare, ne rămâne de făcut un singur lucru, să păstrăm acele reguli. Care sunt trei, mari și late: Purtarea măștii, care este cea mai importantă. Respectarea distanței, deci evitarea aglomerațiilor. Și dezinfectarea spațiilor și a mâinilor”, a avertizat Boboc.

Sursa citată a adăugat că s-a luat decizia de a se constitui la nivelul fiecărui județ a unui grup de monitorizare a situației. Cu alte cuvinte, autoritățile vor face mai multe controale la agenții economici care au mai mulți angajați în același spațiu, pentru a se verifica dacă au un plan de măsuri și dacă îl respectă. De asemenea, în magazine și în mijloacele de transport în comun, fie ele din municipiu, județ sau curse între județe.

Vreau să o spun de acum din nou pentru cârcotași, cei care numără procesele verbale sau calculează valorile amenzilor: nu există niciun plan. Avem un singur plan pentru care vom face tot ce trebuie și ceea ce putem ca să ne atingem obiectivul: planul de a evita să ajungem la o transmitere comunitară a acestui virus atât de mare, încât cazurile grave ale celor pozitivi, sau ceilalți pacienți cu alte afecțiuni, dar care au nevoie de asistență medicală, să nu cumva să nu mai aibă unde să fie tratați în spitale. Aceasta este marea provocare! Nu transmiterea în sine. Nu faptul că vom avea nu știu câți asimptomatici. Trebuie să ne gândim că putem pune în pericol viața unora care sunt pozitivi și cu forme grave sa celor care au alte afecțiuni. Și dacă vom umple spitalele de COVID-19, nu vom mai avea unde să îi tratăm pe aceștia. Și știți foarte bine că ne-am chinuit o lună și ceva să redeschidem Corpul B al Spitalului Județean. Deși toată lumea reclama această necesitate”, a mai adăugat Boboc, subliniind că purtarea măștii este extrem de importantă, pentru a evita înrăutățirea situației și îngreunarea sistemului medical din ce în ce mai mult în ceea ce privește tratarea pacienților cu probleme grave, fie ei pozitivi COVID-19 sau cu alte afecțiuni.

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro