Mergi la conţinutul principal

Caracatita tutunului ilicit

comerciantii si-au pus la punct metode elaborate pentru a se feri de oamenii legii, iar sumele rezultate din afacere sunt motivante * un vanzator poate sa castige lunar si 6.000 de lei

"Tigari avem, More avem" asa isi racoleaza clientii vanzatorii ambulanti de tigari de contrabanda. Si nu sunt putini cei care aleg sa cumpere. Explicatia este foarte simpla: pretul este mult mai mic decat tigarile cu timbru fiscal comercializate in mod legal. Un calcul simplu pentru un cumparator demonstreaza ca la 10 pachete de tigari se economisesc cam 20 de lei, in functie de marca de tutun. Si comerciantul ilegal iese in profit, pentru ca la fiecare pachet vandut ii raman 1 - 1,5 lei. Problema este ca acesti bani nu mai trec prin filtrul impozitarii si accizarii, asa cum se intampla in mod normal, in circuitul legal. Asa ca, in functie de vanzari, un astfel de comerciant poate sa scoata, fara probleme, un venit frumusel, de peste 6.000 lei lunar, prejudiciind statul. Ca sa completam tabloul, mai trebuie adaugat ca "muncitorii" de astazi sunt viitori asistati social, la varsta "pensionarii", care vor cere toate formele de sprijin din partea statului pe care acum il insala. Culmea ironiei, vanzatorii nu risca decat o simpla amenda daca sunt prinsi, pe care oricum nu se sinchisesc sa o plateasca. A doua zi se intorc linistiti la treaba.

{swf}final_1{/swf}

Un pachet de L&M costa, "la negru", 4 lei

Reporterii nostri au facut timp de mai multe zile pande, pentru a afla cum functioneaza acest fenomen, ce pare a lua amploare de la un an la altul. Zonele "fierbinti" sunt in Piata Halelor, Piata Concordia si Piata Pistruiatu' unde vanzatorii ambulanti vand chiar si cite 20 de cartoane pe zi. De obicei, astfel de afaceri se fac in familie, intreg clanul fiind cooptat in acest joc economic. Tigarile netimbrate ajung in piete pe filiera Ucraina - Moldova - Galati, de unde brailenii fac aprovizionarea sau din magazinele tip Duty-Free. Reteaua s-a dezvoltat in asemenea masura, incat engros-istii din Galati aduc marfa la domiciliul intermediarilor locali. Mai departe, acestia din urma distribuie tigarile direct in piete. Pe de alta parte, trebuie spus ca "zonarea" afacerii se afla in stransa legatura cu influenta interlopa, bandele de cartier fiind parte a traficului de tigari. Astfel, de exemplu, vanzatorii din Viziru nu ii vor deranja pe cei din Piata Concordia ori pe colegii de breasla din Piata Mare si invers.
Metoda de lucru este diversificata: in timp ce majoritatea umbla cu tigarile in buzunar si acosteaza direct potentialii clienti, exista si situatii in care marfa se vinde pe sub mana in umbra unei afaceri legale cu tigari. Mai exact, comerciantii au pe taraba cateva cartuse de tigari timbrate cu acte in regula, dar le vand pe cele netimbrate de sub tejghea. In ambele cazuri, vanzatorii nu au niciodata asupra lor mai mult de 10 pachete netimbrate, grosul marfii fiind depozitat in alte zone din imediata apropiere a "punctului de vanzare". De exemplu, clientii care cer cate 10 sau 20 de pachete sunt rugati sa astepte pana cand o a doua persoana le aduce de la ascunzatoare. Aceasta poate fi propria masina sau chiar una straina, caz in care marfa este ascunsa sub caroserie in dreptul rotilor. Oferta este relativ diversificata: porneste de la arhicunoscutele tigari More, ajungand pana la L&M, Viceroy, Winston sau Marlboro. Pretul mediu este 4 lei/pachetul, in conditiile in care la comerciantii legali un pachet costa peste 6 lei.
Dupa nenumaratele controale ale politistilor si jandarmilor braileni, vanzatorii au devenit mult mai prudenti: se intorc cu spatele la ceilalti trecatori si baga pachetele direct in sacosa clientului. Daca au impresia ca sunt filati, brusc se "evapora" din acele locuri, lasand in urma iscoade care "scaneaza" zona si le dau OK-ul cand se pot intoarce. Daca timp de mai multe zile reporterii au putut cumpara fara probleme tigari de la oricare dintre acesti comercianti, ultima incercare a esuat, pentru ca a coincis cu o vizita a jandarmilor. Nimeni nu mai avea tigari, iar celor care intrebau li se explica ca ar trebui sa mai aiba putina rabdare, sa plece "garda".

Tigarile netimbrate sunt distruse pe cheltuiala companiilor de tutun

Statisticile in domeniu arata ca numai anul trecut, politistii si jandarmii au confiscat peste 51.000 de pachete de tigari fara acte de provenienta. Cu toate acestea, este evident ca dimensiunea fenomenului legat de vanzarea tigarilor netimbrate este mult mai mare. Desi se actioneaza zilnic, fenomenul este departe de a fi eradicat. Pe de o parte, pentru ca informatorii contrabandistilor dau imediat alarma cand "miros" un control. Chiar daca pica in plasa autoritatilor, sanctiunile contraventionale pe care le primesc nu-i sperie intr-atat incat sa se apuce de o afacere legala. Marfa confiscata ajunge la producatorii autohtoni de tigari pe baza unor procese-verbale si periodic sunt distruse in prezenta unei comisii din care fac parte reprezentanti ai Politiei si Garzii Financiare. Fiind direct interesati de eradicarea fenomenului, toate cheltuielile legate de transport, depozitare si distrugerea tigarilor de contrabanda sunt suportate de firmele producatoare de tutun.
Pe parcursul anului 2008, la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judetean (IJJ) Braila au fost aplicate aproximativ 250 sanctiuni contraventionale, pentru acte de comert ilicit cu tigari. "Toate contraventiile legate de comertul ilegal cu tigari au fost constatate pe timpul misiunilor de patrulare zilnice, in general in zone aglomerate, precum pietele sau pe strada 1 Decembrie 1918 si au vizat actele comerciale ambulante, stradale si fara documente care sa justifice provenienta acestor bunuri. Ca sanctiuni complementare, au fost confiscate aproximativ 9.800 pachete cu tigari de diferite marci, fara timbru de accizare aplicat sau cu timbru de Republica Moldova ori Ucraina. Au fost constatate si cazuri in care persoanele depistate aveau doar cateva pachete cu tigari asupra lor, iar restul erau ascunse prin apropiere", a precizat plt. Sorin Neftode, din cadrul Compartimentului Informare si Relatii Publice al IJJ Braila.

Tigari de peste un miliard de lei vechi, confiscate intr-o singura luna

De la inceputul acestui an, politistii braileni au confiscat aproape 22.000 de pachete cu tigari, jumatate din intreaga captura pe 2008. Marfa a fost descoperita in trei autoturisme, oprite in trafic la intersectia DE 87 cu Soseaua Focsani. Astfel, au picat in plasa politistilor Daniel O., din Constanta, Ion D. si Vasile S., ambii din Bucuresti, in ale caror masini au fost gasite tigari marcile More, Winston, Viceroy, LM si MT, fara acte. Cei trei au fost sanctionati contraventional cu amenda de 1.500 de lei, fiecare, conform Legii 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite, iar tigarile, in valoare totala de peste un miliard de lei vechi, au fost ridicate in vederea confiscarii.
La randul lor, jandarmii au derulat in cursul zilei de miercuri, o actiune in piete si in doar 3 ore de razie au confiscat aproape 700 pachete cu tigari, amendandu-i cu cate 1.000 lei pe cei care le comercializau. In aceeasi zi, lucratori de la Biroul de Politie Transporturi, de la Politia Municipiului, Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera si Inspectoratul de Jandarmi Judetean, au descoperit un buzoian de 33 de ani, care avea intr-o geanta 1.170 de pachete cu tigari, fara documente legale de provenienta. Ion Iulian G. se afla intr-un tren Rapid ce circula pe ruta Galati - Bucuresti.

Scumpirea tigarilor favorizeaza contrabanda

Marirea accizelor la tutun, ce intra in planul de masuri anticriza ale Guvernului, va avea ca efect inmultirea tigarilor de contrabanda. Accizele urmeaza sa fie majorate in perioada urmatoare desi, conform calendarului convenit cu Comisia Europeana, trebuia ridicate pana in 2010. La acest moment, acciza se situeaza la nivelul a 50 de euro pe mia de tigarete, valoare ce trebuia atinsa abia la jumatatea acestui an. Potrivit Codului Fiscal, acciza urmeaza sa creasca la 1 iulie cu circa 25%, de la 50 la 61,2 euro pe mia de tigarete. Pentru anul viitor, Codul Fiscal prevede o acciza totala cu 10 euro mai mare decat cea negociata de Romania si restul noilor state membre (74 in loc de 64 de euro pe mie).
Specialistii considera ca, in acest caz, 30% din piata va fi acoperita de contrabanda, iar bugetul ar putea pierde 700 de milioane de euro.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro