Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Captivi intr-o democratie strimba

Ghita Buricea are sanse mari sa ajunga iar dupa gratii. Si-a facut-o cu mina lui, incalcind masura interdictiei de a parasi localitatea. Concret, desi nu avea voie sa iasa din municipiu, Buricea a facut o plimbare la Ianca, unde a fost depistat de politisti. Iar de aici incepe jocul. "Speriat" de greseala facuta, dar si de repercusiunile ei, Buricea s-a dat la fund. A disparut fara urma, o armata intreaga de politisti pierzindu-si acum timpul si cheltuind banii contribuabililor pentru a-l gasi. Nu mi se pare corect. In primul rind, pina la stabilirea exacta a vinovatiilor, Buricea nu trebuia lasat liber, mai ales ca avem deja experienta trecutului: in cazul infractorilor, scoaterea din arest egal fuga peste granita. Si exemple sint o groaza, si la Braila, dar si in tara, de la micii gainari care au spart chioscuri sau magazinase de cartier si pina la marii infractori, gen Haissam. Nu inteleg acum si nici nu cred ca o sa inteleg vreodata, de ce autoritatile accepta ca in acest asa-zis razboi cu infractorii sa se arunce in vint sume enorme de la bugetul de stat si sa se faca risipa de atita munca. Filaj cu lunile, interventii in forta, echipaje sporite, termene peste termene in procese interminabile, cind, intr-un final, la citeva ore sau, ma rog, saptamini, de la arestarea spectaculoasa, baietii ies nestingheriti de dupa gratii si o sterg fara oprelisti in tari mai primitoare. Ceva nu e in regula.
Dar, de fapt, ce Dumnezeu e in regula in Romania?! Invatamintul inregistreaza esec dupa esec. Sistemul sanitar e la pamint. Administratia e varza. Transporturi, comert, agricultura, sint domenii bolnave cronic. De ce politia si justitia ar merge bine?
Ce mai, sintem captivi intr-un sistem anapoda, construit strimb, pe temelia unei false democratii. Sintem parca ingramaditi de-a valma, intr-un ceaun imens, fara fund, cu pereti alunecosi, greu de escaladat. Ne-am facut iluzii ca se va schimba ceva odata cu integrarea. Gresit. Mai nimic nu s-a schimbat. Astfel ca, la aproape 19 ani de la revolutie si aproape doi de cind sintem cetateni europeni, inca ne confruntam cu probleme pe care alti locuitori ai continentului nici macar nu si le pot inchipui. Cum ar fi, de exemplu, cazul femeii din Vrancea, careia timp de 9 luni de sarcina i s-a spus ca va avea o fetita sanatoasa, la nastere a fost anuntata ca fatul a avut ceva probleme de sanatate si nu a rezistat, iar cind sotul a mers la morga a gasit, de fapt, un baietel mort. Cum ar fi cazul medicului din judetul Timis ucis de un pacient caruia i-a cerut ragaz doua zile pina se definitiveaza lista cu medicamente compensate si abia apoi sa ii elibereze reteta. Cum ar fi cazul de la Cluj, de fraudare a bacalaureatului, finalizat cu arestarea preventiva a unei eleve si a directoarei liceului. Cum ar fi cazul incendiului de anul trecut, din apropierea Autostrazii Soarelui, care, din nepasarea autoritatilor si inconstienta taranilor, a generat un carambol de proportii, al carui bilant a fost: 16 masini avariate, un mort si 12 raniti. Si, de ce nu, dosarul "incaierare la Palatul de Justitie" din Braila, in care din cei 13 inculpati, trei deja au disparut in ceata.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii