Mergi la conţinutul principal
Cum se-nvârt banii în afacerile imobiliare:

Caporal Muşat, cartier cu scandal

• cartierul Caporal Muşat este una dintre cele mai cunoscute zone din municipiu şi asta nu pentru casele recent construite, ci pentru nenumăratele sesizări pe care locuitorii le tot fac către instituţii, pe fondul utilităţilor publice, iluminatului stradal şi asfaltarea străzilor • oamenii sunt nemulţumiţi că dezvoltatorul imobiliar nu a respectat proiectul, ba mai mult, nici termenele • dezvoltatorul, în realitate, este format din două firme, „SC Dezvoltare şi Vânzări Imobiliare” şi „Welt Dunia Estate SRL”, ultima firmă alegându-se cu sechestru pe părţile sociale • dar atât firmele care au dezvoltat Caporal Muşat, cât şi cele din Vidin, PAL şi Radu Negru au un numitor comun: brăileanca Aurelia Totu • locuitorii riscă acum să rămână fără apă şi căldură, din cauza datoriilor pe care dezvoltatorul le-a acumulat faţă de CUP Dunărea şi după ce instanţa a dat definitiv câştig de cauză operatorului apă-canal

 

Au promis blocuri moderne, vile în stil american, mall, spaţii verzi, locuri de joacă pentru copii, străzi noi asfaltate şi au obţinut girul consilierilor locali pentru Planul Urbanistic Zonal. Asta deşi niciunul dintre „visurile americane” nu şi-a atins finalitatea până acum. Prezentate opiniei publice ca „dezvoltatori imobiliari din Bucureşti”, în realitate firmele respective nu au decât, cel mult, sediul social la o adresă din Capitală, căci în spatele lor sunt brăileni. „Capul” reţelei de dezvoltatori imobiliari ce par a fi invadat dintr-odată Brăila, potrivit documentelor obţinute de redactorii „Obiectiv-Vocea Brăilei”, dar şi declaraţiilor unor cumpărători de case, este Aurelia Totu (fostă Marinescu). Afacerista are nu mai puţin de 8 societăţi comerciale pe numele său: „Dezimob Invest Group SRL”, „Unelma Arhitecture SRL”, „Unelma S.A.”, „Working Elements SRL”, „Startup-Elma SRL”, „Leftyright SRL”, „Doxmoro Impex SRL” şi „Bilanţ SRL”. Aceste societăţi „gravitează” una în jurul celeilalte, „mănâncă” aportul la capital adus de alte firme intrate temporar ca „asociat persoană juridică”, pe unele lăsându-le în pragul falimentului. Aurelia Totu pare că ar vrea să „piardă urma” unora dintre societăţile sale, aşa cum se întâmplă în multe dosare instrumentate de DIICOT: firmele inculpate îşi schimbau sediul social în alt judeţ, tocmai pentru a fi radiate, primind noi date de identificare, pentru ca ele să fie mai greu de urmărit de către organele de control. Însă, singura urmă ce nu poate fi ştearsă de către aceste firme este codul unic de înregistrare, care rămâne acelaşi pe tot parcursul existenţei societăţii. Totu nu se ocupă personal de aceste schimbări, ci prin împuternicit: un cabinet de avocatură din Bucureşti. În cele mai multe cazuri, firmele brăilencei au avut sau încă au sediul social la aceeaşi adresă cu avocatul împuternicit, şi asta pentru că Legea 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicată, permite înfiinţarea firmelor cu sediu social temporar la astfel de case de avocatură. La Brăila, toate actele întocmite de firmele imobiliare din schema lui Totu trec pe la Societatea Profesională Notarială „Pană şi Asociaţii”, notarul Pană fiind soacra brăileanului Alexandru Ivan. Am consultat sute de documente oficiale despre aşa-zişii dezvoltatori imobiliari, însă, surpriză, omul care este mereu prezentat ca „reprezentant” al acestora, Alexandru Ivan, nu apare nicăieri menţionat la Registrul Comerţului, el fiind doar director. În cele ce urmează, vă prezentăm o anchetă jurnalistică marca „Obiectiv-Vocea Brăilei” despre cum se învârt banii în afacerile imobiliare. Scandalul a răbufnit ieri în şedinţa CLM, locatarii fiind speriaţi că vor rămâne fără apă.

 

Caporal Muşat, un cartier ca niciunul altul

 

În 2014, Brăila era luată cu asalt de un dezvoltator imobiliar din Bucureşti ce promitea „visul american” în zona Caporal Muşat, o fostă unitate militară din municipiu. Case unitare ca design exterior, aşezate de-a lungul unor străzi cochete, asfaltate, cu zone pietonale, zone verzi şi spaţii de joacă pentru copii. Locuinţele costau între 59.500 euro şi 100.000 euro, la cheie! Tot atunci, dezvoltatorul anunţa că acceptă mai multe variante de plată, printre care şi sistemul Buy-Back, adică posibilitatea de schimb cu locuinţa clientului, dar şi system de plăţi în rate fără dobânzi şi comision. În plan erau 200 de locuinţe. În 2015, erau gata doar 70 de case. Cumpărători s-au găsit, căci cine nu şi-ar fi dorit o asemenea locuinţă? Fie că au avut banii cash, au făcut împrumut la bancă ori şi-au vândut locuinţele pentru a-şi putea permite o casă în stil american, oamenii au fost de bună credinţă. Din păcate, nu şi dezvoltatorul imobiliar…Suntem aproape de finele anului 2019, iar locuitorii cartierului Caporal Muşat încă sesizează autorităţile cu privire la întârzierile exagerate ale Dezvoltare şi Vânzări Imobiliare SRL fie în legătură cu utilităţile publice, fie cu străzile neasfaltate. După ce au primit energie electrică în regim de şantier ani la rând, problema s-a rezolvat abia în iulie, când, cu mari insistenţe tocmai din partea locuitorilor, societatea şi-a plătit datoriile către Electrica Brăila, iar reţeaua a putut fi preluată, şi fiecare locatar şi-a montat contor individual. Apa curge la robinet, în continuare, cu presiune redusă, fiind tot în regim de şantier, în timp ce străzile au rămas neasfaltate, doar betonate unele dintre ele. La începutul anului 2019, scandalul dintre dezvoltator şi locuitori a ajuns în presă, însă nu s-au schimbat prea multe. În 2017, acelaşi om scos în faţă de către dezvoltator, Alexandru Ivan, promitea că până la finele anului respectiv, tot proiectul va fi gata. Iată că nici acum proiectul nu e gata, iar grav este că locuitorii riscă să rămână fără apă şi căldură în prag de iarnă. Dezvoltatorul a pierdut definitiv un proces cu CUP Dunărea, recent, ceea ce înseamnă că datoriile vor duce la întreruperea furnizării apei potabile şi canalizare pentru cartierul Caporal Muşat.

Am tot spus de dezvoltator, fără a-i da numele. Asta pentru că, în realitate, vorbim despre două firme ce şi-au asumat proiectul cartierului Caporal Muşat: „Dezvoltare şi Vânzări Imobiliare SRL” şi „Welt Dunia Estate SRL”. Ambele au legături cu Aurelia Totu, „capul” reţelei imobiliare ce a cuprins Brăila, potrivit documentelor obţinute de redactorii “Obiectiv-Vocea Brăilei”.

 

«Dezvoltare şi Vânzări Imobiliare», legături strânse cu «Dezimob Invest»

 

Societatea “Dezvoltare şi Vânzări Imobiliare SRL” a fost înfiinţată în aprilie 2013, de către Bănică Adrian, un bucureştean în vârstă de 49 de ani. Capitalul social al firmei a fost de 100.000 lei, sediul social a fost stabilit în oraşul Voluntari, bulevardul Pipera, nr. 1/VI, Complex Barba Center, biroul 2, etaj 4, judeţul Ilfov, iar activitatea principală a fost „Dezvoltare (promovare) imobiliară”. În octombrie 2013, firma a fost preluată de către Negrescu Ion Rareş, devenind asociat unic, prieten al lui Alexandru Ivan, directorul brăilean care răspunde de zona Caporal Muşat şi nu numai.

La câteva luni după acest schimb la conducerea firmei, a fost făcut anunţul legat de vânzarea la cheie a caselor în cartierul „Caporal Muşat” din municipiul Brăila. Anul 2015 a adus pentru “Dezvoltare şi Vânzări Imobiliare” un punct de lucru la Brăila, mai exact pe Calea Călăraşilor, nr. 220, lot 2/2, Cazarma 493, durata acestuia fiind de 49 de ani. În 2016, Negrescu a înfiinţat o a doua firmă în domeniul imobiliarelor, „Dezimob Invest Group SRL”, unde atât el, cât şi „Dezvoltare şi Vânzări Imobiliare” erau asociaţi, alături de Aurelia Totu, fiecare cu un anumit aport la capitalul social. În aprilie 2017, „Dezimob” a fost radiată de la Registrul Comerţului, pentru că sediul social a fost mutat din judeţul Ilfov în municipiul Bucureşti, iar în decembrie acelaşi an, Totu a mărit de 2.000 ori (!) capitalul social al societăţii „Dezimob”, astfel că 99,9826% din cele 2.289.300 lei erau deţinute de „Dezvoltare şi Vânzări Imobiliare SRL”. În august 2018, „Dezvoltare şi Vânzări Imobiliare” a renunţat la calitatea de „asociat” în cadrul „Dezimob”, iar aportul său este împărţit între cei rămaşi: Aurelia Totu şi „Unelma Arhitecture SRL”.

În martie 2019, „Dezvoltare şi Vânzări Imobiliare SRL” a urmat exemplul „Dezimob” şi a fost radiată pentru mutarea sediului din judeţul Ilfov în municipiul Bucureşti, şos. Mihai Bravu nr. 147-169, bl. D5, sc. A, etaj 6, ap. 26, urmând ca dovada sediului să expire în februarie 2020. Capitalul social a rămas acelaşi, 100.000 lei, indiferent de istoricul societăţii.

Şi situaţia financiară pare asemănătoare cu cea a „Dezimob Invest Group SRL”, anul de graţie fiind 2017, iar 2018 încheiat cu profit net mai mic.

În 2016, „Dezvoltare şi Vânzări” a avut 33 de salariaţi, un profit net de 411.070 lei, datorii de 8.308.499 lei, o cifră de afaceri de 4.075.231 lei şi active imobilizate în valoare de 430.013 lei. În 2017, numărul salariaţilor a ajuns la 79, în timp ce profitul a crescut la 992.172 lei. Datoriile s-au diminuat considerabil la 3.239.543 lei, în timp ce cifra de afaceri a crescut la 10.892.615 lei. Valoarea activelor imobilizate era de 1.696.291. În 2018, au mai rămas în firmă doar 39 de salariaţi, profitul net a scăzut dramatic la 5.507 lei, iar datoriile s-au dublat, ajungând la 6.015.427 lei. Cifra de afaceri a scăzut şi ea la 2.647.814 lei, în timp ce activele imobilizate valorau 239.495 lei. Rămâne de văzut cum vor încheia anul 2019, din punct de vedere financiar.

 

Welt Dunia, firma cu sechestru pe părţile sociale

 

În cazul „Welt Dunia Estate SRL”, cea de-a doua firmă ce apare în acte în cazul cartierului rezidenţial Caporal Muşat, ea a fost înfiinţată în septembrie 2013, având sediul social în Focşani, judeţul Vrancea. Capitalul social la înfiinţare a fost de 200 lei, integral vărsat. Cel care a pus bazele acestei societăţi este Mirea Bogdan Mihai, un brăilean în vârstă de 44 ani, fiind unic asociat şi administrator. Această firmă a devenit „asociat” în cadrul Dezimob Invest Group, în ianuarie 2018, având un aport de 100 lei. O lună mai târziu, persoana împuternicită a “Dezimob”, Aurelia Totu, a majorat aportul pentru firma vrânceană la 950.000 lei şi micşorându-l pe cel al “Dezvoltare şi Vânzări Imobiliare”. În august 2018, la fel ca “Dezvoltare şi Vânzări Imobiliare”, “Welt Dunia Estate” a renunţat la calitatea de „asociat” în cadrul “Dezimob”. Un an mai târziu, în iulie 2019, societatea cu sediul în Vrancea s-a ales cu sechestru pe părţile sociale prin intermediul unui executor judecătoresc.

Situaţia financiară este asemănătoare cu cea a “Dezimob” şi a “Dezvoltare şi Vânzări”, când anul cel mai bun din acest punct de vedere pare să fi fost 2017. “Welt Dunia” nu avea niciun salariat în anul 2016, dar a înregistrat un profit net de 20.330 lei şi datorii de 930.021 lei. Cifra de afaceri a fost de 12.656 lei, iar activele imobilizate zero lei. În 2017, cu un singur salariat, profitul net a crescut la 242.863 lei, iar datoriile s-au diminuat la 852.201 lei. Cifra de afaceri a fost de 513.272 lei, iar valoarea activelor imobilizate de 950.000 lei. Anul 2018 a adus pentru Welt Dunia Estate o pierdere netă de 54.840 lei, avea un singur salariat, datorii de 146.649 lei, iar cifra de afaceri a scăzut drastic la 30.884 lei, în timp ce activele imobilizate au ajuns la zero.

Din nou, luăm în discuţie reprezentantul firmelor “Dezvoltare şi Vânzări Imobiliare”, dar şi al “Welt Dunia Estate”, Alexandru Ivan, care semnează actele emise de cele două societăţi, în calitate de reprezentant. Locuitorii cartierului Caporal Muşat ne-au prezentat documente drept dovadă.

Între timp, sătui de atâtea promisiuni în ultimii ani, unii proprietari de la Caporal Muşat şi-au pus casele pe site-uri de profil, în încercarea de a le vinde şi de a-şi recupera banii. Casele se vând „la gri” cu preţuri de peste 65.000 euro.

Contactată telefonic, Aurelia Totu ne-a declarat iniţial că ea este reprezentantul dezvoltatorului de la fostul PAL. După ce am informat-o că ştim că a înfiinţat 8 firme, iar şi istoricul “Dezimob Invest”, unde apare numele ei, ne-a spus că fiecare îşi dezvoltă afacerea cum consideră. “Eu sunt reprezentantul proiectului din fostul amplasament PAL. Dacă doriţi să discutaţi despre celelalte amplasamente, puteţi să luaţi legătura cu domnul Alexandru Ivan...Dacă dumneavoastră ocupaţi o poziţie în altă firmă nu înseamnă că reprezentaţi firma. La Caporal Muşat, e vorba de funcţia pe care am avut-o. Am avut funcţie de reprezentare la «Dezvoltare şi Vânzări Imobiliare»“, ne-a declarat Aurelia Totu, spunând că numele său actual este Marinescu. Am insistat să ne spună despre asocierile de firme pentru înfiinţarea “Dezimob Invest” (dezvoltatorul de la PAL), iar reacţia femeii a fost: “Toate informaţiile acestea sunt publice. Dumneavoastră vă adresaţi la nivel de persoană fizică, dar e vorba despre persoană juridică. Pe Ministerul de Finanţe se vede tot, istoricul firmei care dezvoltă PAL. Nu este corectă informaţia, confundaţi persoana fizică cu cea juridică”.

Am luat legătura şi cu Alexandru Ivan, aşa cum ne-a recomandat Aurelia Totu. Bărbatul ne-a declarat, în urmă cu ceva timp, că datoriile pe care societatea “Dezvoltare şi Vânzări Imobiliare” le înregistrează către CUP Dunărea vin ca urmare a datoriilor pe care unii locuitori le au către firmă. Pe de altă parte, locuitorii susţin că aceste datorii ale lor ar reprezenta un sfert din suma datorată Companiei de Utilităţi Publice. Se pare că problema a fost tranşată în instanţă, dezvoltatorul pierzând definitiv la Curtea de Apel Galaţi. Despre străzi, Ivan ne-a declarat că nu este obligat să le asfalteze, deoarece acest lucru nu ar fi specificat în contract, iar betonarea lor ar fi suficientă.

Locuitorii din cartierul Caporal Muşat mai acuză că probleme ar fi şi la sistemul de iluminat, fiindu-le promisă montarea a 12 stâlpi de iluminat, iar în realitate nu sunt decât 4 la număr.

 

Locuitorii din cartierul «Caporal Muşat» au cerut ajutorul consilierilor

 

Scandalul privind problemele apărute în cartierul de la “Caporal Muşat” a explodat, ieri, chiar şi în plenul Consiliului Local Municipal Brăila. Mai exact, un grup de brăileni care locuiesc acolo au venit de dimineaţă la şedinţa ordinară a consilierilor pentru a-şi expune problemele şi a implora ajutorul. După ce s-a votat, oamenii au fost lăsaţi să îşi spună păsurile, însă prin vocea unui singur reprezentant. Cea care a vorbit este Mirela Drăgăţan, care a încercat să expună pe rând problemele cu care se confruntă locuitorii de acolo, principala fiind legată de faptul că le-ar putea fi oprită apa potabilă, din pricina datoriilor acumulate.

“Terenul este concesionat pe o perioadă de 49 de ani de un dezvoltator imobiliar. La momentul actual, suntem peste 100 de familii care locuim în acest cartier. Am reuşit să avem gaz, energie electrică, dar avem o problemă majoră acum cu apa potabilă. Vreau să vă spun că în anul în care trăim, în mijlocul Brăilei, vizavi de Parcul Monument, 100 de familii cu copii, riscă de la o zi la alta să rămână fără apă. Eu îmi plătesc apa la zi. Mi-am plătit alaltăieri la CUP Dunărea citirea apometrului şi mulţi procedează în felul ăsta. Este o problemă majoră. Dezvoltatorul a acumulat datorii imense şi penalităţi la CUP Dunărea şi a fost un proces. Sunt peste 200.000 lei datorii, din câte am înţeles. Şi de pe o zi pe alta, dacă nu se plătesc aceste datorii, soluţia este oprirea apei potabile. Cerem sprijin din partea dumneavoastră, fiindcă suntem la capătul puterilor. Ceea ce ne dorim este să ne ajutaţi să găsim o soluţie, să avem contracte individuale la apă, fiecare dintre familii. Ca să putem să trăim, zic eu, decent”, le-a transmis brăileanca membrilor CLM.

Aceasta s-a mai plâns în privinţa stadiului execrabil al drumurilor din lotul 2 al cartierului, despre faptul că încă nu există iluminat public, despre un teren situat între cartier şi Şoseaua Buzăului, unde se depozitează gunoaie, unde există moloz din construcţii, motiv pentru care locuitorii au probleme cu şobolanii. De asemenea, a subliniat că nu există drumuri de acces între Şoseaua Buzăului şi Calea Călăraşilor.

“Ajung să vă implor din partea locatarilor de acolo să găsim o soluţie, să putem să ducem o viaţă normală, civilizată, cu strictul necesar”, a conchis Mirela Drăgăţan.

Primarul Marian Dragomir a venit cu un răspuns parţial la problemele ridicate de locatari, precizând că a avut nenumărate întâlniri cu aceştia până la şedinţă, ba chiar că a reuşit să convingă dezvoltatorul să participe, în contextul în care nu le mai răspundea oamenilor la telefon. Dragomir le-a precizat consilierilor că problemele datoriilor la apă din cartierul respectiv sunt de două feluri: unele vizează dezvoltatorul şi apa consumată pe şantier, iar altele faptul că o parte dintre locatari au decis să nu îşi mai achite facturile la apă în contextul problemelor apărute acolo.

“O să vă citesc un mesaj de la un vecin de la dumneavoastră din cartier. Mi l-a transmis săptămâna aceasta. Nu am să îi dau numele, pentru că nu am acceptul dânsului. Îmi spune aşa: «Astăzi am fost în audienţă la directorul CUP Dunărea. Compania a notificat deja SC Dezvoltare Imobiliare, sau cum se cheamă societatea, Welt Dunia etc. numele societăţilor din spatele dezvoltatorului se tot schimbă, însă documentul s-a întors pentru că nu a fost găsit sediul din Bucureşti. Le-am dat adresa biroului de pe Cuza, e-mailul personal al dezvoltatorului şi astăzi, se retransmite acea notificare. În paralel, locatarilor de la Caporal Muşat li se va înainta o hârtie oficială de la CUP Dunărea şi aceştia vor putea să strângă în nume personal, din uşă în uşă, sumele care reprezintă plata apei consumate de locatari, astfel încât aceasta să fie plătită iar noi să putem să emitem pretenţii ulterior. De asemenea, zilele acestea CUP va da şi un comunicat de presă cu privire la problemele cu datoria la apă a dezvoltatorului care a pierdut în instanţă procesele. În plus, directorul ne va ajuta să plătim individual datoriile. Va anunţa la casier să primească banii de la fiecare proprietar, cu menţiunea pe verso a chitanţei, a datelor de la cel care achită. Marea noastră problemă, a celor de la Caporal Muşat este că în continuare dezvoltatorul nu mişcă un deget în a-şi achita datoria proprie»“, a încercat Dragomir să le transmită locatarilor că problema riscului sistării apei potabile s-a rezolvat în acest fel.

Edilul-şef chiar i-a asigurat ulterior pe locatari că nu li se va opri apa, însă cu rugămintea să îşi convingă vecinii care au datorii să şi le achite cât mai repede. În ceea ce priveşte starea drumurilor din cartier, Dragomir a afirmat că acestea intră exclusiv în sarcina şi obligaţia dezvoltatorului. Primarul s-a plâns că a vorbit la rândul său cu acesta în nenumărate rânduri, că a primit promisiuni că lucrările se vor încheia, că iluminatul public va fi pornit, însă nici asta nu s-a întâmplat.

“Referitor la terenul viran de lângă cartierul dumneavoastră, a fost scos la licitaţie publică de mai multe ori. O dată s-a prezentat o societate din Bucureşti care a câştigat licitaţia, dar ulterior a refuzat semnarea contractului. Urmează să fie scos din nou la licitaţie. Drumul prevăzut în Planul Urbanistic Zonal dintre Buzăului şi Viziru intră în sarcina noului contractant, cel care va câştiga lotul la care faceţi dumneavoastră referire”, a mai adăugat edilul-şef.

 

Consilierii au încercat să găsească soluţii de avarie, însă fără succes

 

Atât consilierii muncipali ai PNL precum şi consilierul municipal independent Lucian Căprariu au încercat să vină cu propuneri pentru soluţionarea în vreun fel a problemelor din cartierul “Caporal Muşat”. Căprariu chiar a insistat pe ideea încetării de comun acord a contractului de concesiune şi ca Primăria să preia ulterior lucrările de acolo, însă i s-a explicat că este o variantă nelegală, deoarece ar însemna că licitaţia câştigată de dezvoltator ar fi astfel falsificată.

Locatarii au profitat de moment şi s-au plâns că acel contract între Primărie şi dezvoltator este pentru 44 de ani, însă nimeni nu a introdus clauze care să vizeze un termen de finalizare al lucrărilor sau sancţiuni, astfel că oamenii nu pot decât să aştepte.

În cele din urmă s-a cerut un punct de vedere din partea secretarului municipiului Ion Drăgan, iar acesta a explicat că este vorba despre două contracte: cele între dezvoltator şi fiecare locatar în parte, şi un altul, între Primărie şi dezvoltator, realizat în mandatul precedent. Pe scurt, acesta a subliniat că municipiul Brăila poate doar urmări executarea lucrărilor, dar nu îşi poate asuma în niciun caz executarea obligaţiilor ce îi revin prin contract dezvoltatorului.

În cele din urmă, subiectul a fost închis, oamenii au plecat debusolaţi şi uşor nedumeriţi, iar lucrările şedinţei au continuat. (Alexandru NECULA)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro