Mergi la conţinutul principal

Capitularea Volksbank

Veşti bune pentru clienţii Volksbank cu credite în franci elveţieni (CHF): sunt chemaţi la bancă pentru conversia în lei sau euro a împrumuturilor. Mai mult, împreună cu noul proprietar, Banca Transilvania, se oferă să le returneze şi comisionul de risc/administrare perceput până acum. În plus, le recalculează şi soldul creditului în urma eliminării din ecuaţie a comisionului. Oferta este valabilă până la finele lunii iulie. Împrumutaţii în CHF sunt aşteptaţi pentru o programare la biroul de credite, astfel încât să li se prezinte oferta. De asemenea, clienţii pot accesa o pagină web special realizată pentru a putea vedea oferta personalizată. Conversia creditului din valuta elveţiană în moneda naţională sau cea europeană se va realiza la cursul BNR din data semnării documentaţiei. De unde această bunăvoinţă bruscă a băncii? Cel mai probabil are legătură cu valul de procese în instanţă intentate de clienţi împotriva Volksbank şi câştigate de către aceştia, privind clauzele abuzive din contracte. Avocaţii îi sfătuiesc însă pe clienţii băncii să citească cu atenţie prevederile contractuale, eventual să ceară consiliere pentru a evita orice capcană.

"Aveţi un credit în franci elveţieni (CHF) la Volksbank? Volksbank împreună cu Banca Transilvania vă oferă o soluţie unică de conversie a creditului din CHF în RON sau în EURO". Aşa sună invitaţia lansată pe propria pagină web de către banca cu care mii de români se luptă în instanţă pentru eliminarea din contractele de împrumut a clauzelor abuzive.
Este vorba despre o ofertă în cadrul căreia se discută despre conversia în lei sau în euro a creditului, despre restituirea comisioanelor de risc/administrare percepute de bancă, în paralel cu recalcularea creditului în urma eliminării din formula de calcul a acestor comisioane.
"A fost dat startul ofertei pentru clienţii Volksbank România cu împrumuturi în franci elveţieni, care constă în returnări de comisioane şi reduceri de care pot beneficia, la cerere, aproximativ 18.300 de persoane. Oferta este valabilă în perioada 4 mai - 31 iulie, în peste 100 dintre sediile VBRO din ţară, iar lista cu acestea poate fi consultată pe siteul Volksbank România", se arată într-un comunicat al băncii.
Clienţii pot merge în unităţile din întreaga ţară pentru conversia creditelor lunea, miercurea şi vinerea, în intervalul 9:00-17:00, iar marţea şi joia până la ora 19:00. În cazul oraşului nostru, sediul VBRO indicat în pagina web este cel situat pe strada Şcolilor, aproape de intersecţia cu bulevardul Dorobanţilor. Echipa mixtă Banca Transilvania (noul acţionar majoritar la VBRO) - Volksbank le va prezenta oferta în detaliu, respectiv totalul reducerilor, soldul creditului în urma aplicării reducerilor, noua sumă lunară de plată şi etapele care trebuie urmate astfel încât un client al Volksbank să devină client al Băncii Transilvania. Aşa cum promit, VBRO şi BT vor returna debitorilor CHF sumele deja plătite drept comision de risc, prin reducerea soldului împrumutului, la care se adaugă o reducere de 22,5% la soldul creditului rezultat în urma diminuării cu comisionul de risc/administrare plătit efectiv şi nerecuperat de clienţi până la data conversiei. "Astfel, valoarea efectivă a reducerii totale diferă în funcţie de situaţia fiecărui client în parte, ţinându-se cont de soldul creditului, de sumele de plată scadente la care se face conversia, de eventuale restanţe şi penalităţi sau de situaţiile particulare în care comisionul de risc/administrare a fost deja recuperat de la Volksbank România de către clienţi", se mai spune în comunicat.
Banca a precizat că vor avea prioritate clienţii care au rămas buni platnici, pentru acceptarea ofertei de conversie având la dispoziţie minim 15 zile, iar programarea pentru semnarea documentelor se va face după consimţământul clientului. În cazul în care clientul înregistrează totuşi restanţe la sumele reprezentând credit în sold şi/sau dobânzi, va fi necesară, spune VBRO, o discuţie detaliată cu reprezentanţii băncii. Mai trebuie spus că, potrivit anunţului, conversia se va realiza la cursul BNR din data semnării documentaţiei, în faţa notarului public.
Anunţul celor de la VBRO mai spune că, după expirarea perioadei de valabilitate a ofertei de conversie, dar nu mai târziu de finele anului în curs, va fi returnat comisionul de risc achitat şi nerecuperat de clienţii cu credite denominate în alte monede decât CHF din portofoliul existent al Volksbank, prin diminuarea corespunzătoare a soldului creditelor, decizie cu impact asupra a circa 15.000 de clienţi.
Mai trebuie spus că Volksbank nu mai calculează şi nu mai percepe, din data de 8 aprilie, comision de risc sau administrare, iar până la 17 mai clienţii beneficiază de cursul de schimb CHF - RON îngheţat la nivelul de la sfârşitul anului trecut.

Atenţie la dobândă şi modalitatea în care este percepută!

Ce spun specialiştii în litigii cu băncile pe clauze abuzive referitor la oferta VBRO? Mesajul şi avertizarea sunt cât se poate de clare: Citiţi cu atenţie actele ce vi se dau la semnat! "Sfatul nostru este ca persoanele care vor să acceseze această ofertă să ceară pentru studiu documentele. Cel mai bine să se consulte cu un specialist, inclusiv un avocat, pentru că este posobil să existe eventuale capcane în noile prevederi contractuale. Mai ales, să fie atenţi la dobândă şi modalitatea în care este percepută", ne-a declarat avocat Oana Radu, din partea "Societatea Civilă Profesională de Avocaţi Covaci şi Asociaţii". De asemenea, sursa citată a punctat că oferta celor de la VBRO poate fi lejer legată contextual de procesele cu clienţii pe care banca le-a tot pierdut în ultima perioadă. "Atâta vreme cât vii şi restitui comisioanele de bună voie, se poate discuta despre o recunoaştere. Prima măsură a fost aceea de a îngheţa cursul (clienţii cu credite în CHF beneficiază, pentru plata ratelor curente, de un curs îngheţat la nivelul sfârşitului anului 2014 - n.r.). Există hotărâri defavorabile băncii, atât ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cât şi la nivel de Curte de Apel şi Tribunal. Aşadar, e clar că restituirea este generată de jurisprudenţa unitară", a încheiat sursa citată.
Reamintim că, în cursul lunii februarie, cotidianul "Obiectiv" a făcut publică experienţa tragică a unui brăilean şi a familiei acestuia în relaţia cu Volksbank de la care contractase în 2008 un împrumut în franci elveţieni. Familia Stroeşteanu şi-a pierdut casa după ce n-a mai putut să plătească băncii un credit de 130.000 CHF, chiar dacă o instanţă constatase că în contractul de credit era o clauză abuzivă: cea privind perceperea comisionului de risc. Din cauza stresului şi de supărare, capul familiei s-a îmbolnăvit grav, dezvoltând o formă de cancer şi a dus, practic, o luptă pe două fronturi: pentru propria viaţă şi ca să-şi păstreze casa. Deocamdată, a reuşit să ţină sub control boala, dar este mai hotărât ca niciodată să ducă mai departe lupta cu banca.

CITESTE SI : http://www.obiectivbr.ro/blestemul-francului-elvetian_id101906

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro