Mergi la conţinutul principal

CapitalaThailandei se scufundă sub nivelul mării

Oamenii de ştiinţă au avertizat că oraşul Bangkok se scufundă câte zece milimetri pe an ca urmare a eroziunii solului, a construirii fără control şi a creşterii nivelului apei mării, relatează Agerpres.
Sujarit Khoonthanakulwong, şef al departamentului de inginerie al Universităţii Chulalongkorn, a avertizat că, peste 30 sau 50 de ani, capitala Thailandei ar putea fi acoperită de apă dacă nu se aplică măsuri stricte de frânare a eroziunii.
Într-un seminar desfăşurat la Bangkok, experţii au semnalat că unele zone ale oraşului, precum bulevardul Ramkhamhaeng, se scufundă cu până la un centimetru pe an, potrivit ziarului „Bangkok Post".
Eroziunea zonei de coastă şi creşterea nivelului mării au înghiţit porţiuni de coastă în Samut Sakhon şi Samut Prakan, provincii învecinate cu Bangkok, unde autorităţile încearcă să combată această tendinţă prin refacerea mangrovelor.
Autorităţile din Bangkok au precizat că măsurile pentru frânarea scufundării oraşului includ limitarea construcţiilor în zonele care pot fi uşor inundate şi construirea de canale de drenaj în jurul râului Chao Phraya.
Oamenii de ştiinţă au avertizat de mai mult timp în legătură cu scufundarea oraşului Bangkok, în parte din cauza terenului argilos pe care se află, dar acest lucru nu a stopat frenezia constructorilor de zgârie-nori şi centre comerciale.
În prezent, capitala situată la cea mai joasă altitudine este Baku (Azerbaidjan). Oraşul este riveran Mării Caspice, care se află într-un proces accentuat de scădere a volumului apelor. Nivelul mării pe ţărm, în dreptul capitalei Baku, este -28 de metri faţă nivelul de referinţă al oceanului planetar, deşi în Marea Caspică se varsă cel mai mare fluviu din Europa, Volga.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro