Mergi la conţinutul principal

Canicula si incendierea miristilor - o combinatie cu efecte devastatoare

In contextul in care se anunta zile de foc, cu temperaturi de peste 40 grade Celsius, autoritatile de mediu brailene atrag atentia agricultorilor ca incendierea miristilor, in alte scopuri decit combaterea bolilor si daunatorilor, este strict interzisa. In cazul aparitiei unor boli sau daunatori care ar face necesara asanarea prin foc a terenului, agricultorii trebuie sa obtina o multime de avize, inainte de a trece la actiune. Astfel, ei trebuie sa obtina un act doveditor, de la Directia Fitosanitara, privind prezenta bolilor sau daunatorilor pe terenurile ce fac obiectul solicitarii, si mai au de luat acceptul primarilor din localitatea/localitatile pe care se afla situat terenul. Urmeaza notificarea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, din care sa reiasa asumarea conformarii cu prevederile Ordinului Ministerului Administratiei si Internelor nr. 163/2007, pentru probarea normelor generale impotriva incendiilor, precum si notificarea Comisariatului Judetean al Garzii Nationale de Mediu. Doar in baza acestor acte, Agentia pentru Protectia Mediului emite acceptul pentru desfasurarea activitatii de incendiere. "Nu se va da acceptul pentru incendierea terenurilor in scopul eliberarii acestora de resturile vegetale rezultate in urma recoltarii", se subliniaza intr-un comunicat de presa al APM. De la debutul campaniei de treierare, nici un agricultor brailean nu a facut demersuri pentru incendierea legala a miristilor. In schimb, in ciuda tuturor restrictiilor si a amenzilor de zeci de mii de lei noi, sute de hectare arabile din judetul nostru au cazut prada focului. Pompierii reusesc cu mare dificultate sa faca fata acestor incendii, din cauza arsitei, dar, din fericire, pina in prezent focul nu a scapat de sub control, mistuind doar vegetatia uscata de pe cimp.
Sanctiunile prevazute de lege pentru arderea deliberata a miristilor sint foarte drastice. In cazul persoanelor fizice, amenzile sint cuprinse intre 3.000 si 6.000 lei, iar pentru persoanele juridice cuantumul acestora se incadreaza intre 25.000 (250 milioane de lei vechi) si 50.000 lei (500 milioane de lei vechi). De la inceperea campaniei de treierat, Garda de Mediu Braila a ars la buzunar trei persoane fizice, cu sanctiuni de 3.000, 5.000 si 6.000 lei. Cea mai mare amenda, cea de 60 milioane de lei vechi, a fost primita "cadou" de seful fermei Bandoiu, din Insula Mare a Brailei, sub supravegherea caruia au fost incendiate 60 ha de miriste. Cea mai drastica sanctiune data pina acum a vizat societatea "TCE 3 Brazi", arendasul terenului agricol din IMB. Amenda data firmei lui Culita Tarita, pentru incendiere de miristi, se ridica la 250 milioane de lei vechi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro