Mergi la conţinutul principal

Candidaţii, luaţi la întrebări de brăileni

Atacuri la adresa actualei administraţii, dar şi a candidaţilor cu vârste înaintate de pe listele de consilieri, discuţii despre proiecte, întrebări incomode din partea brăilenilor şi răspunsuri mai mult sau mai puţin mulţumitoare - în aceşti termeni s-a derulat, marţi seară, prima dezbatere publică cu candidaţii din această campanie electorală. Întâlnirea a început la ora 20:30 şi s-a încheiat aproape de ora 23:15, a fost filmată de TV Brăila şi chiar transmisă live pe pagina de Facebook a unuia dintre candidaţi, fostul arhitect-şef al oraşului, Marian Ion. Din păcate, nu foarte mulţi dintre aspiranţii la un fotoliu administrativ au decis să răspundă invitaţiei The Music Pub de a participa la dezbaterea cu brăilenii într-un mediu neconvenţional. Însă, la fel se poate spune că puţini cetăţeni ai oraşului s-au arătat interesaţi să audă ce propun o parte dintre cei care vor să conducă urbea pentru următorii patru ani de zile. Revenind la candidaţi, precizăm că doar 8 au acceptat să participe la dezbatere. Aceştia sunt: consilierul judeţean Marian Căpăţînă (candidat independent la CJ), deputatul Silviu Petrea (candidat PSRO la Primărie, CJ şi CLM), şeful PRU Brăila - Gabriel Musceleanu (candidat la CJ şi CLM), Nicu Cîrîc (candidat PRU la Primărie, CJ şi CLM), Cristian Techiu (candidat independent la Primărie şi CLM), Lucian Căprariu (candidat independent la CLM), ex-arhitect-şef al municipiului Marian Ion (candidat independent la Primărie) şi consilierul municipal Marian Fusea (candidat PNL la CLM).

CV-uri, proiecte şi întrebări

Întâlnirea a fost moderată de Cătălin Curcă, organizatorul evenimentului şi a fost destul de interesantă. Toţi cei 8 candidaţi au avut ocazia să se prezinte pe scurt şi să îşi expună câteva dintre proiectele realizate şi/sau cele pe care le au în plan pentru următori patru ani. Pe scurt, Marian Fusea a vorbit despre parcuri şi spaţii de joacă pentru copii. Marian Ion a punctat câteva schimbări de ordin tehnic la nivel administrativ precum consultarea specialiştilor şi simplificarea procedurilor de eliberare a certificatelor de urbanism. Lucian Căprariu şi Cristian Techiu, care nu au mai făcut parte din administraţie, au ţinut să îşi transmită intenţia de a schimba aspectul oraşului şi au vorbit chiar de organizarea unui Audit în Primărie şi în instituţiile subordonate. Nicu Cîrîc şi Gabriel Musceleanu au vorbit despre doctrina naţionalistă a PRU şi eliminarea "nepotismului" din consilii. Silviu Petrea şi-a prezentat proiectele din Parlament legate de prinderea portului Brăila în Master Planul pe Transport şi dezvoltarea zonei Brăila - Galaţi, iar Marian Căpăţînă a vorbit despre proiectul său privind dezvoltarea Orchestrei Simfonice "George Cavadia" Lyra Brăila. Trebuie punctat că experienţa în Parlamentul României a lui Silviu Petrea şi-a spus cuvântul, acesta a reuşit să antreneze destul de mult publicul, abordând teme generale precum necesitatea schimbării consilierilor vechi de pe liste, a atitudinii funcţionarilor publici pe modelul angajaţilor din bănci, lansând atacuri la adresa actualei conduceri a oraşului şi judeţului, dar şi la adresa candidaţilor PSD şi PNL care nu au participat la întâlnire. "Domnilor, doamnelor, nu mai avem nevoie de gospodari la conducerea Brăilei! Mai ales ultimul gospodar de 8 ani de zile şi-a bătut joc şi a făcut un dezastru. Şi a fost ajutat parţial de fiecare dintre noi, cei care am fost în această chestie numită politică. Deci, nu mai avem nevoie de gospodari, ci de un manager care să aibă viziune, să înţeleagă că trebuie să vină cu proiecte şi cu strategii. Nu vom mai primi niciun ban de la Bruxelles, nu vom mai primi niciun ban pe fonduri europene - şi vă pot garanta lucrul ăsta pentru că am avut discuţii în ultimii 3 ani de zile -, dacă nu venim cu strategii pe orice domeniu. Banca Mondială, Fondurile Europene, BERD-ul şi celelalte instituţii ne mai dau bani doar dacă avem o strategie. Doar dacă le spunem investitorilor ce facem pe următorii 4 ani, 8 ani sau 20 de ani. Restul sunt poveşti! Trebuie să ascultaţi lucrurile astea", a fost genul de discurs pe care Petrea l-a avut la dezbatere. În urma unora dintre intervenţii, deputatul a fost chiar aplaudat şi a primit aprecieri de la unii participanţi la dezbatere.
Cu toate acestea, nu toţi cei prezenţi s-au arătat încântaţi de răspunsurile venite din partea candidaţilor. Menţionăm că toţi cei din sală au avut ocazia să îşi scrie pe bileţele întrebările pentru candidaţi, care, ulterior au fost adresate, punctual, de către Cătălin Curcă. Printre temele abordate s-au numărat: aspectul deplorabil al clădirilor, rezolvarea în vreun fel a problemei câinilor comunitari, dezvoltarea culturală în municipiu, dezvoltarea economiei şi activitatea celor care au mai făcut parte din administraţie. "Aţi spus doar ce aţi vrut să faceţi şi nu aţi reuşit! Când vom auzi şi proiecte care v-au reuşit?", a sancţionat dur unul dintre brăilenii prezenţi în sală candidaţii, spre finalul întâlnirii.

Chiru şi Drăghincescu vor o dezbatere oficială, nu neconvenţională

Întrebaţi, ieri, de ce nu au participat la dezbaterea propusă de The Music Pub, unii dintre candidaţi au afirmat că nu au fost invitaţi oficial. Este cazul preşedintelui PNŢCD Brăila, Gheorghe Chiru, care a subliniat că nu a dorit să participe la o întâlnire unde nu a fost chemat personal, doar în baza unei postări pe site-uri de socializare. De asemenea, şefa PND Brăila, Simona Drăghincescu a afirmat că este deschisă dezbaterilor publice, însă organizate într-un mod corect şi transparent, cu toţi candidaţii şi unde discuţiile să fie moderate, eventual, de jurnalişti.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro