Mergi la conţinutul principal

Candidaţii. Averile la control

 

Conturi grase, investiţii de sute de mii de euro în case de vacanţă, maşini de lux, terenuri, tablouri celebre şi bijuterii. Cam aşa sună declaraţiile de avere ale celor mai înstăriţi candidaţi din Brăila la alegerile europarlamentare din 25 mai. În acest top intră Sergiu Diacomatu (PMP), Simona Drăghincescu (PDL) şi Andreea Laura Nistor (PP-DD). La capitolul fără economii şi cu datorii la bănci se încadrează candidaţii Gheorghe Chiru (PNŢCD), care conduce o "Skoda" şi trăieşte doar din salariul de lector universitar şi cel de consilier judeţean şi Marius Terzea (FC), care conduce doar o firmă.
"Capo di tutti capi" din punct de vedere al averii agonisite, Diacomatu se poate mândri cu o adevărată colecţie de artă, în care a investit nici mai mult nici mai puţin de 22.500 de euro. Din această colecţie fac parte şi picturile "Portret", ce-i aparţin celebrului pictor Nicolae Grigorescu, cu o valoare de 9.000 euro, "Biserica din Olari" a lui Ion Theodorescu, estimată la 6.000 euro şi "Bărci la apus" a lui Partog Vartanian apreciată la 3.000 euro. O pasiune din care Diacomatu se pare că face şi bani frumoşi. Din câte se observă, ultima afacere de acest gen ar fi încheiat-o chiar anul trecut, când şi-a vândut printr-o licitaţie două picturi la suma de 36.601 lei. Conform declaraţiei de avere, prim-vicepreşedintele Partidului Mişcarea Populară din sector 1 Bucureşti are economii la bănci de 165.000 lei, dar pe lângă aceşti bani, fostul candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean Brăila mai deţine două terenuri intravilane în judeţele Tulcea şi Dâmboviţa, un teren agricol în Brăila, cumpărat anul trecut şi un apartament moştenit de la mama sa, la care are o cotă parte de 3/8. Interesant este că, dacă ne luăm după declaraţia de avere, Diacomatu nu are niciun autoturism în garaj, dar are în schimb o şalupă marca "Iacopo 42". Cunoscut şi ca fondator al Fundaţiei Fiii Brăilei, brăileanul mai este şi acţionar al SC "Clubbing Session" SRL, unde deţine 10 părţi sociale în valoare de 100 lei. În plus, în ultimul an fiscal, Diacomatu a realizat împreună cu soţia sa un câştig de 300.000 ron, bani clasificaţi drept "daruri de botez".

Drăghincescu are bani peste tot

Candidatul pe listele PDL Simona Drăghincescu pare extrem de precaută când vine vorba de chivernisirea banului în familia sa. Împreună cu soţul ei, dr. Mihai Drăghincescu, încasează anual din venituri salariale aproape 1 miliard jumătate de lei vechi şi are pentru "zile negre" peste 75.000 lei şi 18.600 de euro în bănci. În plus, aceasta mai deţine împreună cu soţul ei două apartamente în Brăila, o casă de locuit, 3 autoturisme, respectiv VW Golf, VW Pollo şi o Skoda Rapid, cumpărată chiar anul acesta şi un teren intravilan în comuna Traian. La capitolul venituri ale membrilor de familie obţinute în ultimul an fiscal, candidatul la europarlamentare a declarat că primeşte anual de la SC Bioxit SRL Brăila, suma de 1.800 lei, bani încasaţi în calitate de director de marketing şi
9.030 lei de la Consiliul Local Municipal. În ceea ce îl priveşte pe soţul ei, se pare că acesta câştigă mult mai bine, încasând anual un venit 57.700 lei ca salariat al Spitalului Judeţean de Urgenţă şi 77.753 lei/an de pe urma cabinetului medical individual. La capitolul active financiare, fostul candidat pentru funcţia de primar al Muncipiului Brăila numără 13 conturi şi depozite bancare pentru care a fost nevoită să mai inventeze încă o rubrică în declaraţia de avere pentru a întregi astfel "acatistul" cu instituţiile bancare unde-şi ţine economiile.

Are mama bani şi pentru ea

Dacă vorbim despre cel mai tânăr candidat brăilean, Andreea Laura Nistor (PP-DD), fiica deputatului Marioara Nistor, aceasta are o declaraţie de avere "imaculată" la cei 28 de ani ai săi. În sensul că nu figurează pe numele său niciun autoturism, apartament ori economii la bănci sau datorii. Cu toate acestea, putem spune că Andreea Laura Nistor este în topul celor mai înstăriţi candidaţi la europarlamentare. Cum vine asta? Ei bine, nu este niciun secret pentru nimeni faptul că părinţii săi au investiţii de 25.000 de euro în bijuterii, obiecte de artă şi de cult şi sunt proprietarii a trei case, două în Brăila şi o casă de vacanţă la Lepşa. Cât despre veniturile ce intrau anual în casa Nistor, în 2013, acestea se ridicau la suma de 25.710 lei. Tânăra PP-DD-istă are doar un venit de 7.289/an ca director de marketing la SC "GILMAR Service" SRL Brăila, asta deşi este şi prim-vicepreşedintele Organizaţiei de Tineret a PP-DD Bucureşti şi ocupă şi funcţia de"expert" în cadrul departamentului tehnic al PP-DD. În schimb, Andreea este asociat unic la "Silmar Service" SRL Brăila, unde deţine acţiuni sau părţi sociale în valoare totală de 200 lei şi mai este asociat la alte trei societăţi comerciale.

Marcel Cucu încasează bani din agricultură

Dacă vorbim despre averea lui Marcel Cucu, de altfel singurul candidat din Brăila care ocupă un loc eligibil la alegerile europarlamentare, unde candidează pe listele Alianţei Naţionale a Agricultorilor (ANA), acesta câştigă anual, împreună cu soţia sa, în jur de 56.000 lei. Bani la care se calculează veniturile din salarii, pensii şi arendă anuală de 15.000 lei. Secretarul general al MAR deţine două terenuri în judeţul Brăila şi un teren intravilan la Râşnov.
De asemenea, mai este proprietarul unui apartament în Brăila şi al unei case în judeţ de 156,43 mp. Potrivit declaraţiei de avere, vicepreşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli (APA) din Brăila nu deţine niciun autoturism, tractor ori şalupă şi nici obiecte de artă sau bijuterii care să valoreze mai mult de 5.000 euro. De asemenea, nu are nici economii la bănci mai mari de 5.000 de euro, dar figurează în schimb pe numele său un credit la CEC Bank în valoare de 18.500 lei şi o linie de credit la BCR de 200.000 lei, deschisă în 2011. Mai trebuie spus că Marcel Cucu este asociat la SC "Fertinex", unde are 21 de acţiuni, valoarea totală a acestora fiind de 210 lei şi este membru la PIGART-Cooperativa Agricolă unde deţine 20 de acţiuni care însumează o valoare totală de 2.000 lei.

Familia Pricop a câştigat la Loto

Candidatul liberal Cristian Pricop este consilierul local municipal care îşi câştigă existenţa din medicină, administraţie şi afaceri. Împreună cu soţia sa, acesta încasează anual puţin peste un miliard de lei vechi. Familia Pricop deţine două terenuri intravilane în Brăila, o casă de 350 mp, un apartament, iar în garaj are două autoturisme, un Opel Astra şi un Hyundai Tucson, achiziţionat prin leasing în 2007. Conform declaraţiei de avere, medicul nu are bani puşi la bănci, dar are în schimb un credit de 16.000 lei la BCR, un leasing de 23.000 lei la maşină, scadent în 2014 şi mai figurează cu un credit la Banca Transilvania contractat în 2013, de 50.000 lei, scadent în 2018. Medicul primar al SJU Brăila este asociat la SC "ORTOCRIS" SRL, unde deţine 12 părţi în valoare totală de 120 lei, societate la care este administrator. În plus, acesta a raportat şi un câştig de 450 lei la Loteria Română, care i se datorează norocoasei sale soţii.

Averea lui Drăgan: un teren, o maşină şi părţi sociale într-o firmă

Vicepreşedintele filialei locale a Partidului Noua Republică, Florin Drăgan, figurează în declaraţia de interese ca administrator la SC "Almis Distribution" SRL. Acesta deţine împreună cu soţia sa un teren agricol de 3,46 ha în judeţul Brăila, cumpărat în 2011. Nu are niciun apartament sau casă, dar este proprietarul unui autoturism marca Ford. La rubrica venituri, figurează doar soţia sa, Florentina, care încasează anual 212.000 lei din servicii juridice. Conform declaraţiei de interese, Florin Drăgan deţine 50% din părţile sociale ale SC "Almis Distribution" SRL, în valoare de 170.000 lei. În declaraţia de avere, la capitolul plasamente sau investiţii directe acesta a notat că are părţi sociale la firma amintită în valoare totală de 1.700.000 lei (!) şi ar fi acordat aceleiaşi firme, în nume personal, un împrumut în valoare de 820.000 lei, adică peste 8 miliarde lei vechi. Am încercat să ne lămurim dacă este vorba despre o greşeală în ceea ce priveşte completarea declaraţiilor, însă Florin Drăgan nu a fost de găsit, ieri seară, până la închiderea ediţiei.

Contracandidaţii fără economii şi cu datorii la bănci

Marius Terzea, candidatul Forţei Civice la europarlamentare figurează ca director la "GIGA Prod" SRL, unde figurează ca asociat unic şi deţine acţiuni în valoare de 110.000 lei. Dacă ar fi să luăm în calcul şi alocaţia copilului său, în casa familiei Terzea intră anual fix 18.798 lei, bani la care se numără şi veniturile soţiei sale câştigate ca salariat la Casa Hermosa. Brăileanul nu are bani strânşi deoparte în conturi sau depozite bancare care să depăşească 5.000 euro, dar nici datorii. Curios este că Terzea nu are pe numele său niciun apartament, casă, teren sau autoturism şi nu deţine nici bijuterii sau obiecte de artă, colecţii de numismatică, obiecte a căror valoare însumată ar depăşi 5.000 euro.
În ceea ce-l priveşte pe contracandidatul său, Gheorghe Chiru, prim-vicepreşedinte al PNŢCD Brăila, acesta încasează anual venituri de 33.800 lei, bani câştigaţi în calitate de lector universitar doctor în cadrul Universităţii "Danubius" din Galaţi şi în calitate de consilier judeţean. Chiru este proprietarul unui apartament în Brăila,
cumpărat în 2007, în suprafaţă de 81,34 mp şi al unui autoturism Skoda Octavia 2, cumpărat prin leasing în 2008. Nu are bijuterii sau obiecte de artă sau de cult care să valoareze peste 5.000 euro, nici conturi sau depozite la bănci . Are în schimb două credite la BRD
contractate în 2007, unul în valoare de 67.500 euro scadent în 2032 iar celălalt, de 25.000 lei, scadent în 2017. Şi mai figurează cu două credite la BCR, unul de 35.000 lei, contractat în 2006 şi scadent în 2016 şi unul de 15.000 lei contractat tot în 2007, scadent din 2013.
Mai trebuie spus că în lupta pentru europarlamentare mai sunt înscrişi Mihail Dimitriu şi Eugen Butuc din partea ANA, nume mai puţin sonore pe scena politică brăileană.
Important de precizat este că cei 10 candidaţi rămaşi în cursa electorală pentru alegerile europarlamentare din 25 mai se luptă pentru un mandat de 5 ani la Bruxelles, pe un salariu de circa 6.000 euro/lună, la care se adaugă 4 indemnizaţii, respectiv pentru cheltuieli generale, indemnizaţia forfetară de călătorie, indemnizaţia anuală de călătorie şi indemnizaţia de sejur. Dar asta nu e tot. Eurodeputaţii din noua legislatură PE vor încasa şi o sumă de 17.500 de euro/lună pentru a-şi angaja, după ce criterii doresc, asistenţi.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro