Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Canalul spart de la Albina, repus în funcţiune

• culturile de legume din zonă au putut fi irigate, după câteva zile în care au stat pe uscat • spărtura de mal a apărut la sfârşitul lunii trecute, însă a fost astupată abia marţi după-amiază, pentru că ANIF Brăila nu mai are în dotare utilajele necesare • conducerea instituţiei precizează că taxele pe care le plătesc agricultorii pentru întreţinerea infrastructurii de irigaţii nu ajung la ANIF ci la asociaţiile private ale utilizatorilor de apă din care aceştia fac parte

 

Canalul de irigaţii din zona Albina, care nu a putut fi folosit câteva zile deoarece apăruse o spărtură în mal, a fost repus în funcţiune în după-amiaza zilei de marţi, 11 septembrie, după ce ANIF Brăila a reuşit să facă reparaţiile necesare. Reamintim că lucrările nu au putut fi făcute luni deoarece ANIF nu are în dotare un buldoexcavator şi a trebuit să facă rost de un astfel de utilaj de la o firmă privată. Canalul în cauză alimentează cu apă circa 1000 hectare de culturi agricole, dintre care câteva zeci de hectare sunt cultivate cu legume şi aveau nevoie urgentă de apă. Un legumicultor, supărat că de câteva zile nu poate iriga, ne-a declarat, luni, că ANIF încasează degeaba de la agricultori câte 100 de lei pentru fiecare hectar, pentru că oricum nu asigură o întreţinere corespunzătoare a infrastructurii de irigaţii. Ieri, directorul ANIF Brăila, Vasile Turcitu, a ţinut să precizeze faptul că acei bani nu sunt încasaţi de ANIF ci de asociaţiile utilizatorilor de apă, în care sunt înscrişi agricultorii dintr-un anumit sector, aceste asociaţii având în administrare propriile staţii de pompare pe care trebuie să le întreţină.

În ceea ce priveşte reţeaua de canale de irigaţii din administrarea ANIF, reamintim că directorul Turcitu ne-a informat că aceasta urmează să beneficieze de un amplu program de investiţii, axat pe reabilitare şi modernizare. “E un proiect pentru care s-au alocat de la bugetul de stat 110 milioane de lei. Se vor reabilita 86 km de canale principale şi 20 km canale de distribuire a apei, precum şi opt staţii de pompare. Deocamdată, ne aflăm la faza de licitaţie. Sunt două firme rămase în cursă. Lucrările ar trebui să înceapă chiar de anul acesta”, ne-a declarat directorul Turcitu.
Categorie articol: 

Comentarii