Mergi la conţinutul principal

Campusuri scolare si Scoli de Arte si Meserii moderne

In urma cu citeva zile, ministrul Educatiei, Mihail Hardau, a prezentat guvernului un plan de constructie a 84 de Scoli de Arte si Meserii (SAM) si a 84 de Campusuri scolare, se precizeaza intr-un comunicat de presa al MEdC. Aceasta initiativa face parte din proiectul de modernizare a invatamintului profesional si tehnic pentru a se asigura acces egal la educatie pentru toti elevii. Un SAM cuprinde scoala propriu-zisa, spatii de cazare pentru elevi, cantina, baza sportiva - sala de sport si terenuri sportive, spatii de cazare pentru cadrele didactice, dotate si utilate corespunzator, laboratoare si ateliere scoala, conform domeniului de pregatire profesionala. Aceste unitati trebuie sa se realizeze pentru domenii de pregatire si calificari profesionale pentru care se inregistreaza un deficit de forta de munca calificata - constructii, agricultura si servicii sau pentru domenii de pregatire pentru noi tehnologii, cum ar fi domeniul auto si dezvoltarea agroturismului montan. Unitatile vor fi repartizate cite doua pe judet, avind in vedere numarul de elevi pentru care trebuie asigurat accesul la invatamintul profesional si tehnic. Pretul estimat al unui SAM complet nou este de 3-4 milioane euro. Efortul financiar total pentru acest program este de 378 milioane euro, din care pentru anul 2007, 89 milioane euro. Aceste noi conditii de invatare vor fi realizate in maxim 2 ani, se mai precizeaza in comunicatul de presa al Ministerului Educatiei.
In acelasi program mai este prevazuta si constructia si reabilitarea a 84 de Campusuri scolare pentru a se asigura acces egal la educatie pentru toti elevii si imbunatatirea calitatii educatiei si formarii profesionale. Prin Programul de Campusuri Scolare se vor oferi comunitatilor locale unitati scolare multifunctionale, specializate, apte sa devina unitati complexe pentru educarea si pregatirea resursei umane solicitate pe piata fortei de munca. Un astfel de Campus scolar cuprinde: scoala propriu-zisa, spatii de cazare pentru elevi, cantina, baza de practica pentru meserii si specializari impuse de particularitatea zonei - ateliere scoala, baza sportiva -, sala de sport si terenuri sportive si spatii de cazare pentru cadrele didactice, dotate si utilate corespunzator. Din cele 84 de campusuri scolare, 15 sint obiective de investitii noi, 26 sint reabilitari, iar 43 sint extinderi si reabilitari. In aceasta ultima categorie se inscrie si judetul Braila. Timpul de executie a acestor campusuri este tot de aproximativ 2 ani.

"Au fost selectate scoli care sa nu mai fi beneficiat de finantari prin alte programe sau proiecte"

Inspectorul scolar care raspunde de domeniul tehnic, prof. Dana Turcu, a precizat ca s-au propus pentru SAM Grupul Scolar Insuratei si Grupul Scolar Agricol "Gh. K. Constantinescu", iar pentru Campusuri scolare, realizate din fonduri structurale au fost propuse grupurile scolare "Moisil" si "Nenitescu". De asemenea, se mai au in vedere pentru reabilitari Liceul cu Program Sportiv, Liceul "Cerna", Liceul "Perpessicius" si "Grupul Scolar "Oncescu" Ianca. "Au fost selectate scoli care sa nu mai fi beneficiat de finantari prin alte programe sau proiecte si s-au avut in vedere si liceele scolare alaturi de grupurile scolare. Grupul Scolar de la Insuratei are o pozitie centrala in cadrul judetului, iar Grupul Scolar Agricol de la Braila nu a mai beneficiat de alte finantari si are spatiu suficient pentru un campus, iar specializarile in care scolarizeaza in ultimii ani s-au orientat catre turism, alimentatie si comert, domenii considerate prioritare pentru judetul nostru", a explicat inspectorul Dana Turcu.
Aceste unitati scolare au fost doar propuse de conducerea Inspectoratului Scolar, ramine ca si conducerea Ministerului Educatiei sa fie de acord cu ele pentru ca acestea sa intre in programul de reabilitare si extindere.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro