Mergi la conţinutul principal

Campioană la amenzi pentru case în paragină

* o firmă din Brăila încasează amendă după amendă de la Poliția Locală pentru că nu ia măsuri pentru reabilitarea sau măcar salubrizarea unor proprietăți din Centrul Vechi al municipiului * Socitatea de Servicii Informatice a primit recent două sancțiuni a câte 2.500 lei, pentru neîntreținerea curățeniei pe două proprietăți situate pe strada Orientului * aceeași firmă a mai fost amendată de câteva ori pentru că a lăsat abandonată o clădire de pe bulevardul Cuza până i s-a prăbușit zidul dinspre stradă * conducerea firmei pune actuala situație pe seama lipsei resurselor financiare dar și pe lipsa de implicare a autorităților, care mai mult le-ar pune bețe în roate proprietarilor, decât să îi ajute să reabiliteze imobilele din Centrul Istoric

 

O firmă din Brăila tinde să devină campioana nedorită a amenzilor aplicate de Poliția Locală pentru neîntreținerea corespunzătoare a terenurilor sau imobilelor aflate în proprietate. Este vorba despre ”Societatea de Servicii Informatice” SRL, care figurează în informarea de presă a Poliției Locale de săptămâna trecută cu o amendă de 2.500 lei, ”pentru încălcarea prevederilor HCLM Brăila nr. 5/2003, respectiv «neîntreținerea curățeniei pe terenul pe care îl deține pe Str. Orientului, nr. 5»”. Aceeași firmă a fost sancționată cu o săptămână în urmă, tot cu 2.500 lei și tot pentru starea necorespunzătoare a unei proprietăți de pe strada Orientului, însă de la nr. 7. Cu alte cuvinte, societatea în cauză deține două proprietăți pe strada Orientului, pe care însă le lasă într-o stare avansată de degradare, fără a lua măsuri pentru reabilitare sau măcar pentru salubrizarea incintelor.

Tot ”Societatea de Servicii Informatice” este proprietarul imobilului de pe bulevardul Cuza, nr. 83, cel a cărui fațadă dinspre stradă s-a prăbușit de mai bine de un an de zile. După cum v-am mai informat, luni de zile a stat grămada de moloz pe trotuarul din fața acelei clădiri, până când proprietarul a intervenit, într-un final, pentru a face curățenie. În prezent, imobilul respectiv continuă să ”zgârie” privirile trecătorilor, cu zidul său lipsă dinspre stradă. Dintr-un afiș lipit pe gardul proprietății reiese că urmează să înceapă lucrările de punere în siguranță a clădirii. Acestea ar fi trebuit demarate în luna ianuarie a acestui an și au ca termen de execuție 12 luni. Până la ora actuală, nu s-a făcut nimic... Pentru starea avansată de degradare a clădirii de pe bulevardul Cuza, nr. 83, ”Societatea de Servicii Informatice” Brăila a fost amendată de două ori de Poliția Locală, cu câte 2.500 lei, o dată în 2019 și a doua oară anul trecut.

 

”Vom face, când se vor găsi resurse financiare!”

Administratorul „Societății de Servicii Informatice” SRL Brăila, Cristian Bordei, ne-a spus că firma sa intenționează să salubrizeze corespunzător proprietățile de pe strada Orientului și chiar să facă o reabilitare a imobilelor respective ”când se vor găsi resurse să investim în ele”. Asta în contextul în care, după cum a recunoscut patronul ”Socieității de Servicii Informatice”, imobilele în cauză - cel de pe bulevardul Cuza, dar și cele de pe strada Orientului - au fost achiziționate în urmă cu aproape 15 ani, când mai toți investitorii se orientau către astfel de proprietăți. ”Le-am luat în 2007, când era bum-ul imobiliar, pe urmă a venit criza și ne-a băgat pe toți la apă. Dar o să facem ceva cu ele până la urmă, ne-a spus acesta.

Cristian Bordei a dat de înțeles că nu doar lipsa resurselor financiare ci și lipsa unui dialog constructiv cu autoritățile locale ar fi de vină pentru neimplicarea societății sale în întreținerea corespunzătoare a proprietăților deținute în Centrul Istoric al municipiului. ”A fost vreodată o discuție între organele statului și proprietari, vizavi de Centrul Istoric?! Să ne întrebe: domnilor, ce vă împiedică să faceți investiții în imobilele pe care le aveți, nu sunt bani, sunt prea multe restricții? Că dacă vrei să-ți faci un gard, trebuie să obții o mie de aprobări de la Direcția de Cultură... Să venim și să găsim o soluție comună! Că dacă s-ar sta de vorbă între cele trei entități: Direcția de Cultură, care are păreri foarte multe vizavi de Centrul Istoric și tot felul de restricții și norme legale și așa mai departe; Primărie și proprietari, probabil s-ar ajunge la niște discuții constructive. La ora actuală, toți investitorii fug de Centrul Istoric, pentru că sunt tot felul de restricții care se impun când vine vorba despre restaurarea unei clădiri. Este mult mai simplu să faci o casă nouă decât să reabilitezi una veche”, ne-a declarat administratorul ”Societății de Servicii Informatice”.

La Oficiul Național al Registrului Comerțului, firma respectivă figurează ca avându-l asociat unic pe Bordei I. Paul-Cristian, iar înainte de anul pandemic 2020 situația financiară era una destul de bună. Astfel, în 2018, firma a avut o cifră de afaceri de 955.711 lei, cu profit de 262.934 lei și 0 pierderi, iar în 2019 cifra de afaceri a fost de 1.044.218 lei, cu profit 475.370 lei și 0 pierderi. Pentru anul 2020 nu există deocamdată înregistrări publice pe ONRC.

În ceea ce privește imobilul de pe bulevardul Cuza, căruia i s-a prăbușit zidul de la stradă, reamintim că, în urmă cu mai bine de jumătate de an, Cristian Bordei ne-a declarat că ar fi vrut să amenajeze acolo un sediu de firmă, însă din cauza crizei nu și-a mai putut materializa planurile, iar odată cu trecerea timpului clădirea s-a tot degradat până a ajuns în situația actuală. Sursa citată ne-a mai spus că ar fi intenționat să demoleze imobilul respectiv și să îl reconstruiască de la zero, aceasta fiind considerată o variantă mai ieftină decât reabilitarea, însă Direcția Județeană pentru Cultură ar fi refuzat să elibereze autorizațiile necesare. Așa s-a ajuns ca respectiva fațadă să se prăbușească până la urmă. S-a obținut acea autorizație pentru consolidarea clădirii, operațiune care este în curs de desfășurare, potrivit lui Cristian Bordei. ”S-a îndepărtat molozul de pe trotuar, s-a făcut și o consolidare dar mai e puțin de lucrat la ea. Urmează să se pună un mesh de mari dimensiuni care să mascheze zidul lipsă, iar în prezent se lucrează la întocmirea unui proiect de reabilitare integrală a imobilului, ținându-se cont de toate restricțiile impuse de Direcția pentru Cultură, ne-a precizat administratorul ”Societății de Servicii Informatice, Cristian Bordei, cunoscut în mediul de afaceri local mai mult ca administrator al firmei de mai mare notorietate, ”Pancronex” SA.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro