Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Campania de testare a diabetului, rezultate alarmante!

este vorba despre acţiunea de sâmbăta trecută, care s-a adresat comunităţii de romi din cartierul Lacu Dulce •rezultatele testărilor nu au făcut decât să confirme această ipoteză, astfel că aproximativ jumătate dintre persoanele testate au fost diagnosticate cu prediabet • tocmai din acest motiv, iniţiatorul acestei campanii a anunţat că acţiunea va continua şi sâmbăta viitoare, pe 7 septembrie

 

Jumătate dintre pacienţii de etnie romă testaţi gratuit la finele săptămânii trecute, în cartierul Lacu Dulce, au fost diagnosticaţi cu prediabet, o afecţiune metabolică premergătoare diabetului. Concret, din 50 de persoane testate preventiv pentru depistarea bolii, aproape jumătate (cu vârste peste 50 de ani şi cu suprapondere şi obezitate) aveau valori foarte mari ale glicemiei combatibile cu un prediabet. Din acest motiv, persoanelor suspecte sau cu risc crescut de a dezvolta această afecţiune, li s-au recomandat investigaţii suplimentare pentru a-şi urmări evoluţia stării de sănătate şi, după caz, tratarea problemelor medicale. “Au avut mulţi glicemii peste 100, şi vreo 7 sau 8 persoane chiar glicemii de 180, 200, pe nemâncate. Ceea ce este foarte mult. (...) Cei cu glicemii peste 100, pot avea glicemii modificate în cadrul prediabetului. Unde am avut glicemii mai mari, am avut şi nişte teste pentru hemoglobină glicată, cea care reprezintă media glicemiilor pe 3 luni, şi ne arată mai bine dacă e diabet sau prediabet şi am avut câteva persoane care au avut valorile unui prediabet”, a explicat dr. Cristiana Voineag, medic primar Diabet, Nutriţie şi Boli metabolice, din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila (SJU) Brăila. 

În acest sens, medicul diabetolog crede că a reuşit astfel să tragă un semnal de alarmă în rândul comunităţii romilor, motiv pentru care, spune specialistul, campania de testare gratuită se va repeta şi sâmbătă, pe 7 septembrie . De această dată însă, dr. Voineag spune că acţiunea se va adresa minorităţii de romi, defavorizată social, fără posibilităţi financiare, tot din cartierul Lacu Dulce şi oferă posibilitatea efectuării a maximum 100 de determinări gratuite.

“Eu zic că pe ceilalţi am reuşit să-i motivez, pentru că erau persoane care spuneau că nu şi-au luat niciodată glicemia şi cred că vor veni la un control amănunţit. Eu le-am recomandat investigaţii suplimentare, iar o parte dintre ei chiar eu venit la cabinet cu bilet de trimitere”, a mai precizat medicul diabetolog din cadrul SJU Brăila.

Potrivit acestuia, campania de testare gratuită organizată zilele trecute a avut o adresabilitate mare în rândul comunităţii de romi cu vârste cuprinse între 19 şi 78 de ani, iar 10  dintre pacienţi au avut şi valori ale tensiunii arteriale peste limita normală, ceea ce l-a determinat pe medic să-i cheme la controale amănunţite.

Amintim că ideea acestei campanii de testare gratuită în rândul romilor aparţine medicului Cristiana Voineag, care vrea să tragă astfel un semnal de alarmă în ceea ce priveşte diagnosticarea tot mai frecventă a diabetului în rândul acestei categorii de populaţie, predipusă genetic la diabet.
Categorie articol: 

Comentarii