Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Campania de informare “Testează! Tratează! Învinge Hepatita C!” a ajuns în judeţul Brăila

Dr. Liliana Chiţanu, medic de familie în Brăila: “Nu ştim dacă suntem purtători sau nu de Hepatita C, până nu facem testarea. Pot exista purtători cronici de Hepatita C aparent sănătoşi”

 

Campania de informare a populaţiei asupra cauzelor, efectelor şi tratării Hepatitei C a continuat ieri cu emisiunea dedicată judeţului Brăila, găzduită în direct de postul regional de televiziune Realitatea TV Galaţi - Brăila şi intitulată “Testează! Tratează! Învinge Hepatita C!”. Invitaţii moderatorului Aura Cristian au fost Dr. Liliana Chiţanu, medic de familie în judeţul Brăila, precum şi interpreta de muzică populară Maria Cârneci, unul dintre ambasadorii campaniei de informare regională.

Testarea şi tratamentul pentru Hepatita C sunt gratuite

Circuitul pacientului cu hepatita C începe la medicul de familie. Acesta este, practic, prima linie de luptă împotriva bolii, punctul de iniţiere a testării şi tratamentului.

Dr. Liliana Chiţanu, medic de familie la Brăila, a făcut precizări, în direct: “Hepatita C ar trebuie să ne sperie, pentru că ne putem îmbolnăvi fără să ştim şi, ceea ce este cel mai grav, putem transmite această boală celor dragi, tot fără să ştim. Trebuie să încercăm să ne cunoaştem starea de sănătate. Nu ştim dacă suntem purtători sau nu de Hepatita C, până nu facem testarea. Pot exista purtători cronici de Hepatita C aparent sănătoşi. De Hepatita C mor anual mai mulţi oameni decât de SIDA, malarie şi tuberculoză la un loc. Medicul de familie este un bun sfătuitor, de la medicul de familie pacientul află informaţiile despre boală, despre paşii pe care trebuie să-i urmeze. Eu, ca medic de familie, mi-am informat pacienţii de fiecare dată, am pacienţi la Brăila care au urmat tratamentul modern pentru Hepatita C, având în vedere că Galaţi este centru prescriptor, şi este un mare avantaj că este aici, lângă noi. Tratamentul durează 90 de zile, cu mult mai puţin decât cel cu Interferon şi Ribavirină, care dura 11 luni, iar după acest tratament, controlul stabileşte dacă pacientul este vindecat. Dacă îţi cunoşti boala, reuşeşti s-o stăpâneşti mai bine.”

Campania de informare a populaţiei este susţinută şi de persoane publice, pentru ca mesajul să fie cât mai bine înţeles. Cântăreaţa de muzică populară Maria Cârneci, unul dintre ambasadorii campaniei “Testează! Tratează! Învinge Hepatita C!”, a fost în direct la Realitatea TV Galaţi - Brăila:

“Primul pas care trebuie făcut de toţi românii noştri este să meargă să facă un test, este gratuit. Dacă testul e pozitiv, sunt nişte paşi de urmat, dacă nu, îşi iau o greutate de pe suflet. Sunt foarte multe moduri în care poţi să contractezi boala şi să nu ştii că o porţi. Mi-am pierdut prieteni, mi-am pierdut colege, pe Ileana Ciuculete şi Denisa Răducu, care mai aveau mult de trăit şi multe de spus, din această cauză. Faceţi un test şi scăpaţi de îndoială. Cel mai important este că se tratează în proporţie de peste 98 la sută din cazuri. Am văzut lume disperată care a ajuns la medic prea târziu şi din păcate nu s-a mai putut face nimic. Acum tratamentul este gratuit şi nu se mai moare din aşa ceva, aşa că vă îndemn să vă testaţi, a spus Maria Cârneci.
Categorie articol: 

Comentarii