Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Camion turcesc cu materiale radioactive, oprit de vamesii bulgari la Ruse

Vamesii bulgari au retinut, miercuri dimineata, un camion turcesc care transporta materiale radioactive, in timp ce soferul incerca sa treaca granita cu Romania, la punctul de frontiera de la Ruse, informeaza site-ul Novinite.com.
Alerta a fost declansata de incarcatura camionului, in timpul controlului pentru nivelul de radioactivitate, iar vamesii au alertat Agentia de reglementare in domeniul nuclear (NRA), au declarat reprezentantii acesteia.
Emisiile radioactive inregistrate depaseau de 3 - 10 ori nivelul natural din zona Ruse.
Conform agentiei Novinite, camionul se indrepta dinspre Anglia spre Turcia.
Sistemul de control a indicat un nivel al emisiilor radioactive mai mare in partea din fata a camionului, unde expertii banuiesc ca ar fi localizata incarcatura. Cel mai mare nivel de radiatii a fost de 200 de ori mai mare decit nivelul natural in zona. La trei metri de camion, nivelul de radioactivitate era normal.
Expertii citati de Novinite.com afirma ca sursele radioactive de tipul celor identificate in cazul camionului turcesc sint folosite deseori in aparatura medicala radiologica si in unele echipamente industriale, insa NRA nu a confirmat inca aceste estimari.
Transportul acestui tip de surse radioactive necesita aprobari speciale din partea autoritatilor din tarile aflate pe traseu, iar soferul camionului nu dispunea de astfel de aprobari, NRA anchetind cazul.
Camionul a fost transferat intr-o zona sigura de la punctul de trecere a frontierei si nu prezinta nici un pericol pentru populatie sau mediul inconjurator.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii