Mergi la conţinutul principal

Camera miliardarilor

Deputaţii brăileni par să aibă parte de un prânz pe cinste atunci când vine vorba de a "înfuleca" bani de la buget. Concret, numai în primele 6 luni ale anului, cei 7 reprezentanţi ai Brăilei în Camera Deputaţilor ne-au costat 967.006 lei (9,670 miliarde de lei vechi), depăşind cu mult suma cheltuită în aproximativ aceeaşi perioadă de către cei trei senatori brăileni, respectiv, peste 3 miliarde lei vechi. Dacă până la vacanţa parlamentară senatorul PSD-ist Ion Rotaru se afla în vârful piramidei cheltuielilor însumate (indemnizaţie plus sumă forfetară) cu 110.822 lei (1,108 miliarde lei vechi), în doar 6 luni de zile, deputatul PDL Alexandru Nazare a reuşit să îi depăşească performanţele, având 146.117 lei (1,461 miliarde lei vechi). Însă foarte interesant este că nici PSD-iştii Cristian Rizea şi Mihai Tudose nu sunt mai prejos, aceştia având cheltuieli de 141.741 lei, respectiv, 141.174 lei, deci cu aproximativ 50 de milioane lei vechi mai puţin decât deputatul PDL. Practic, dacă am face un top al cheltuielilor, pe locul 4, în continuarea celor de mai sus, s-ar situa social democratul Marian Dragomir, cu 136.306 lei, urmat de UNPR-iştii Marioara Nistor - 136.024 lei şi Silviu Petrea - 135.193 lei, iar pe locul 7 PNL-istul Vasile Varga, cu 129.942 lei. Informaţiile detaliate privind cheltuielile acestora din ianuarie până în iunie vin chiar de la Camera Deputaţilor, o parte afişate pe site-ul Parlamentului, iar o altă parte obţinută, în exclusivitate, de redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei", în urma unei solicitări. La fel ca şi în cazul senatorilor, trebuie amintit faptul că sumele menţionate mai sus sunt extrem de grăitoare în privinţa nivelului de trai al aleşilor noştri, în special dacă luăm în calcul faptul că salariul minim brut pe economie în România a crescut abia în luna iulie de la 850 la 900 de lei (aproximativ 200 de euro).

Comodul fotoliu de parlamentar

Confortul fiecăruia dintre cei 7 deputaţi de Brăila ne costă lunar în jur de 200 de milioane lei vechi, suma căpătând nuanţe uşor diferite, în plus sau în minus, în cazul fiecărui parlamentar în parte. Practic, exceptându-l pe PSD-istul Mihai Tudose, care primeşte o indemnizaţie netă lunară de 5.364 lei (53 milioane lei vechi), ceilalţi 6 deputaţi beneficiază de o indemnizaţie de 4.909 lei (49 milioane lei vechi). La aceasta, se adaugă o diurnă de deplasare pentru participarea la lucrările Parlamentului, care, deşi nu este aceeaşi în fiecare lună, de cele mai multe ori ajunge la peste 2.000 lei. O sumă forfetară pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în Bucureşti de 4.000 lei, precum şi o alta pentru acoperirea cheltuielilor de transport din circumscripţie de 1.000 de lei (bani de care, în primele şase luni ale anului, au beneficiat toţi deputaţii în afară de Tudose şi liberalul Vasile Varga). Totodată, aleşii noştri beneficiază de bani pentru cheltuielile cu telefonul mobil, în general în jur de 60 de lei lunar, de o sumă frumuşică pentru transportul cu maşina la Parlament, precum şi o alta pentru deplasări în străinătate, în condiţiile în care acestea există. De asemenea, o parte dintre deputaţi mai primesc lunar diurnă de deplasare în circumscripţia electorală, precum şi bani pentru cazare în Brăila, dacă este cazul. La toate acestea se adaugă, bineînţeles, banii pentru cheltuielile de personal şi cele pentru bunuri şi servicii în cadrul Birourilor parlamentare din teritoriu.

Tudose, cel mai cheltuitor deputat într-o singură lună

Dacă ar fi să facem totuşi un top al celui mai cheltuitor deputat într-o singură lună, în prima sesiune parlamentară pe primul loc s-ar situa, fără îndoială, PSD-istul Mihai Tudose, care în iunie a reuşit să stoarcă de la bugetul Camerei 30.953 lei (309 milioane lei vechi). Trebuie precizat că acesta este urmat îndeaproape de colegul său Cristian Rizea, care în luna mai a cheltuit 26.050 lei (260 milioane lei vechi) şi de Marian Dragomir care în iunie ne-a costat 25.106 lei (251 milioane lei vechi). Pe locul 4 se situează PDL-istul Alexandru Nazare care în luna aprilie a cheltuit 25.079 lei, pe 5 - UNPR-istul Silviu Petrea cu 24.061 lei în martie, urmat de Nistor şi liberalul Vasile Varga care în aceeaşi lună au consumat 23.555 lei, respectiv, 22.532 lei de la buget. De altfel, trebuie specificat şi că cea mai mică sumă înghiţită de campionul topului lunar din prima sesiune parlamentară, PSD-istul Tudose, se ridică la 20.548 lei (205 milioane lei vechi), în luna ianuarie, în timp ce Rizea se poate lăuda că a reuşit performanţa ca în luna martie să cheltuie doar 16.032 lei (160 de milioane lei vechi). Cu toate acestea, menţionăm că cele 30.900 lei din luna iunie cheltuite de Tudose se justifică oarecum prin deplasarea acestuia în Franţa la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, ce a avut loc în perioada 23 - 28 iunie şi a costat Camera Deputaţilor 8.452 lei. De altfel, singurul deputat de Brăila care a mai părăsit graniţa cu treburi oficiale în prima sesiune parlamentară este UNPR-istul Silviu Petrea. La finalul lunii martie şi începutul lui aprilie acesta a plecat în Bulgaria, la Seminarul inter-parlamentar cu tema "Rolul parlamentarilor în procesul de negociere", costându-ne 1.440 lei.

Rizea şi Nazare au bani de cazare pentru Bucureşti, dar şi pentru Brăila

Deputatul PSD Cristian Rizea şi colegul său PDL-ist Alexandru Nazare sunt singurii parlamentari de Brăila care primesc cei 4.000 lei lunar pentru cazarea în Bucureşti, însă şi o altă sumă pentru chiria în Brăila. Potrivit declaraţiei lor de avere, Rizea a avut un apartament în Bucureşti pe care însă l-a vândut în 2010 contra sumei de 45.000 euro, în timp ce Nazare nu pare să fi avut vreodată o locuinţă, în capitală sau în teritoriu. Astfel, trebuie specificat că numai pentru chiria în oraşul nostru, PDL-istul ne-a costat în primele şase luni ale anului 3.780 lei, în timp ce Rizea ne-a înghiţit 9.452 lei. De asemenea, la aceste sume în cazul celor doi se adaugă şi diurna pentru deplasarea în teritoriu. În aceeaşi perioadă, la acest capitol Nazare a cheltuit 6.860 lei, iar Rizea 6.440 lei, cu alte cuvinte plimbările acestora prin Brăila ne-au costat însumat în jur de 130 de milioane lei vechi.
Chiar dacă ceilalţi cinci deputaţi de Brăila au case şi apartamente în teritoriu, alături de cei doi de mai sus beneficiază totuşi de bani pentru transportul cu autoturismul la Parlament. Şi aici Rizea şi Nazare se află în fruntea topului, primul având cheltuieli de 4.358 lei, în timp ce al doilea - 4.043 lei. Însumat, cei 7 aleşi au cheltuit 23.657 lei (236 milioane lei vechi) pentru a ajunge cu maşina la Parlament. Bani, la care se adaugă şi diurna de deplasare la lucrările plenului, care, adunat în cazul tuturor deputaţilor noştri, a ajuns în primele şase luni la 70.210 lei (702 milioane lei vechi).

4 miliarde lei vechi pentru Birourile Parlamentare

Aceasta este suma pe care deputaţii de Brăila au cheltuit-o în perioada ianuarie-iunie cu salariile angajaţilor şi celelalte cheltuieli necesare birourilor parlamentare. În general, fiecare dintre cei 7 parlamentari cheltuie lunar în jur de 100 milioane lei vechi la acest capitol, 50 de milioane mergând către personal şi celelalte 50 de milioane către bunuri şi servicii. Şi de această dată, PDL-istul Alexandru Nazare a reuşit să se menţină în fruntea clasamentului, în primele şase luni de zile ale anului reuşind să cheltuie 62.839 lei (628 milioane lei vechi) cu Biroul. În orice caz, suma este extrem de asemănătoare şi în cazul celorlalţi 6 demnitari, următorul pe listă fiind Mihai Tudose cu 62.664 lei. Concret, totalul cheltuielilor birourilor parlamentare ale aleşilor noştri în prima sesiune s-a ridicat la 438.207 lei (4,382 miliarde lei vechi).
În altă ordine de idei, trebuie amintit faptul că parlamentarii de Brăila au reuşit să cheltuie o sumă frumuşică şi cu telefonul mobil. Este vorba despre 2.098 lei - suma însumată de cei 7 deputaţi în primele 6 luni ale anului. Însă trebuie subliniat că cel care se pare că a vorbit cel mai mult la telefon este tot PSD-istul Mihai Tudose, care în perioada amintită a cheltuit 482 lei.
Reamintim că, potrivit datelor publicate pe site-ul Senatului României, cel mai costisitor senator brăilean a fost PSD-istul Ion Rotaru, ale cărui cheltuieli însumate (indemnizaţie plus sumă forfetară) au dus, în perioada ianuarie - mai 2014, la suma de 110.822 lei (1,108 miliarde lei vechi). În acelaşi timp PC-istul Dănuţ Mihai ne-a costat 110.734 lei, iar liberalul Cătălin Boboc - 107.289 lei. Întrebaţi la vremea respectivă de redactorii noştri cum li se par banii primiţi, aceştia au explicat că au unele dintre cele mai mici indemnizaţii din UE. În acest context, trebuie precizat faptul că există multe state în care nivelul de trai al populaţiei este invers proporţional cu acela al aleşilor. În Suedia, potrivit presei internaţionale, politicienii nu au privilegii, n-au imunitate, ci doar responsabilităţi, deşi electorii se prezintă în proporţie de 80% la urne. Până în 1990, nu existau locuinţe gratuite pentru parlamentari, aceştia dormeau pe canapelele din birourile lor. Acum, membrii Parlamentului Suediei au garsoniere de stat, cu o suprafaţă de 40 mp, spălătoria este comună şi trebuie să se programeze să îşi spele aşternuturile.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro