Mergi la conţinutul principal

Caltabosii lui Remes lungesc criza pestei porcine in Balta Brailei

Autoritatile locale inca nu stiau, ieri, cum vor proceda cu porcii din Balta Mica a Brailei, zona unde s-a confirmat, saptamina trecuta, prezenta pestei. Solutia urma sa fie decisa nu de oficialii de la Bruxelles, cum s-a declarat initial, ci de Comandamentul Antiepizootic Central, programat sa se intruneasca, ieri seara. De ce nu s-a intrunit comitetul mai devreme, din moment ce situatia de la Braila reclama masuri urgente? "Seful Comandamentului Antiepizootic Central este Ministrul Agriculturii. Abia dupa ce noul ministru depune juramintul poate sa preia si aceasta functie", ne-a explicat Gicu Dragan, directorul Directiei Sanitar Veterinare Braila. Reamintim ca fostul ministru al agriculturii, Decebal Traian Remes, si-a dat demisia, in urma cu citeva zile, dupa un scandal de coruptie in care e acuzat ca a primit mita, printre altele, citiva caltabosi si o damigeana de palinca. In Balta Brailei, pe raza comunei Marasu, mai exact la Dobrele, o zona strict protejata din punct de vedere ecologic, au fost depistati trei porci infectati cu virusul pestei porcine clasice, o boala care poate face ravagii in rindul efectivelor de porcine. Mai grav este ca exemplarele infectate provin din rindul turmelor lasate in semisalbaticie, pe teritoriul Parcului Natural "Balta Mica a Brailei", de taranii din satele limitrofe. Conducerea DSV Braila apreciaza ca e vorba despre aproximativ 2.500 de porci, cu greutatea de pina in 200 kg, aflati in zona protejata. Pentru combaterea pestei si evitarea raspindirii acestei boli atit de periculoase pentru porci pe o arie mai larga exista doua solutii: toate cele 2.500 exemplare din Balta Mica sa fie euthanasiate si arse sau sa se apeleze la asa-numita vinatoare de control, prin care se extrag citeva exemplare din turma, pentru a se vedea daca mai exista purtatori de pesta. Una dintre aceste doua solutii urma sa fie aleasa, ieri seara, de Comitetul Antiepizootic Central.
Intre timp, autoritatile locale au initiat o campanie de vaccinare antipestoasa a tuturor porcilor din gospodariile satenilor din Insula Mare a Brailei si a celor din localitatile de pe celalalt mal: Tichilesti, Bertesti, Tufesti, Stancuta, Gropeni, Chiscani. Prefectura Braila a anuntat, ieri, ca s-au distribuit 22.000 doze de vaccin si ca deja au fost vaccinate peste 2.200 de animale. In zona actionau 10 veterinari si 10 membri ai comitetelor locale pentru situatii de urgenta, cu doua autolaboratoare si doua autoturisme ale DSV. Totodata, efective ale Politiei si Jandarmeriei aveau misiunea sa impiedice tentativele localnicilor de a-si recupera porcii din incinta Parcului Natural, unde s-a instituit carantina sanitar-veterinara. O misiune destul de dificila, insa, daca se tine cont de faptul ca trebuie supravegheate doua laturi ale parcului, fiecare cu o lungime de cite 45 km. De altfel, deja au aparut zvonuri ca posesorii porcilor lasati sa creasca in semisalbaticie au inceput sa si-i ia acasa, ca sa nu ramina fara ei, in eventualitatea in care se decide ca turmele sa fie exterminate. Autoritatile dezmint si chiar dezavueaza astfel de informatii. "E putin probabil sa ii ia inapoi. Si asta nu doar pentru ca zona e pazita, ci fiindca oamenii au mai degraba interesul sa incaseze despagubiri, pentru animalele ce se vor euthanasia, daca se vor euthanasia", ne-a declarat directorul DSV, Gicu Dragan. La cit se vor ridica respectivele despagubiri urmeaza sa decida o comisie special constituita.

O zona protejata doar teoretic

Teoretic, Parcul Natural "Balta Mica a Brailei" este o arie naturala protejata in care fauna salbatica trebuie ferita de orice interferenta cu activitatile umane. Practic, insa, se vede ca treaba nu sta deloc asa. Cresterea porcilor in semisalbaticie este o ocupatie de traditie veche a locuitorilor satelor invecinate. Acestia au in padure turme intregi a caror evidenta o tin prin metode numai de ei stiute. Cei sase rangeri (paznici n.n.) n-au reusit, dupa cite se vede, sa combata fenomenul, in cei doi ani scursi de la infiintarea Parcului. E drept, ca legile in baza carora activeaza nici nu prea-i ajuta. "Legea imi cere sa tin animalele capturate un an de zile, pentru ca proprietarul sa poata sa le revendice, si abia dupa aceea sa le comercializez, prin intermendiul Finantelor Publice. Ca sa tii citeva mii de porci sau cai si vaci, ca avem si de-astea in parc, trebuie sa ii hranesti, iar pentru asta e nevoie de bani multi, de care noi nu dispunem in momentul de fata. Am propus in repetate rinduri modificarea legislatiei, pentru combaterea formelor traditionale de pasunat. Daca s-ar aproba sa tinem animalele doar cinci zile, atunci altfel ar sta situatia", ne-a explicat Radu Moisei, seful Parcului Natural. Acesta spune ca situatia provocata va avea un impact direct asupra efectivelor de mistreti, insa speciile de pasari care fac, de altfel, obiectul principal al infiintarii ariei protejate, vor avea mai putin de suferit. Dar asta doar daca se va actiona rapid, in cazul in care se va decide ca turmele de porci sa fie exterminate. "Acum nu avem in balta o populatie mare de pasari, fiindca unele au plecat spre tarile calde, altele urmeaza sa vina aici incepind de la jumatatea lunii noiembrie. Daca operatiunile ce vizeaza porcii se prelungesc pina in a doua jumatate din noiembrie, atunci vor fi probleme", ne-a spus Moisei. Cele mai optimiste previziuni spun, insa, ca euthanasierea si incinerarea porcilor vor dura cam trei luni.


CASETA

Vinatorii cer sa fie lasati sa traga cu arma in incinta parcului

Actuala situatie a oferit prilejul reaprinderii unei mai vechi polemici intre administratia Parcului Natural si Asociatia Vinatorilor si Pescarilor Sportivi Braila. Vinatorii sint nemultumiti ca, odata cu infiintarea ariei protejate, li se mai permite sa vineze doar in doua insule din incinta baltii. "Este o pozitie extremista a Consiliului Stiintific al Parcului Natural Balta Mica a Brailei care a dus la ce se intimpla acum. Daca s-ar fi practicat vinatoarea, prin metode individuale, s-ar fi eliminat exemplarele slabite, care prezentau semne de boala. In plus, paznicii nostri de vinatoare ar fi ajutat la combaterea fenomenului pasunatului ilegal si poate ca n-am fi avut surprinderea sa aflam de existenta a 2.500 de porci semisalbaticiti pe teritoriul unei arii protejate. Din cauza contactului dintre animalele salbatice si cele semisalbatice, probabilitatea de transmitere a epizootiilor este foarte mare. Acum avem pesta porcina, dar sa nu ne surprinda daca vor aparea si cazuri de turbare, fiindca locuitorii satelor din imprejurimi inca mai au obiceiul sa abandoneze ciini si pisici in balta, iar atit timp cit de combaterea acestora nu se ocupa nimeni vom asista la o crestere necontrolata a efectivelor. Si sa nu uitam ca vorbim despre o zona care, cel putin in teorie, trebuie sa beneficieze de protejarea puritatii genetice a faunei salbatice", ne-a declarat Laurentiu Radu, directorul AJVPS Braila. Acesta considera ca, din moment ce pe teritoriul parcului natural sint permise exploatatiile forestiere, deci taierea copacilor cu drujbe, motivatia ca vinatoarea dauneaza populatiei de pasari din cauza zgomotului inpuscaturilor nu prea sta in picioare.
In replica, Radu Moisei, seful parcului ne-a spus ca, in mod normal, vinatoarea ar trebui interzisa complet in incinta zonei protejate, dar ca pentru vinatorii braileni s-a facut o exceptie, prin acordarea dreptului sa traga cu arma in doua insule. "Prin noul plan de management s-au prevazut inca doua perimetre unde sa se poata vina, deci vinatorii n-ar trebui sa se plinga atit. Pe ei ii intereseaza, de fapt, si pasarile, nu doar mistretii, capriorii sau vulpile, or, acest Parc Natural a luat fiinta tocmai pentru protejarea speciilor rare de pasari care trec pe aici", a conchis Moisei.
In alta ordine de idei, conducerea AJVPS ne-a declarat ca daca se va luat decizia impuscarii tuturor porcilor suspecti de pesta sau a impuscarii doar citorva exemplare, de control, isi vor da tot concursul pentru ca operatiunea sa se desfasoare cit mai eficient.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro