Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Calendarul taxelor si impozitelor

Persoanele fizice si juridice care au obligatia de a retine la sursa impozitele pe venit cu exceptia microintreprinderilor si a veniturilor din activitati independente, vor depune declaratii la fisc lunar, pina pe 25 ale lunii urmatoare celei in care fac platile, informeaza Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).
Potrivit calendarului taxelor si impozitelor anuntat de ANAF, primul termen din an pentru depunerea declaratiilor este 31 ianuarie si ii vizeaza pe cei care au venituri din activitati independente, drepturi de proprietate intelectuala sau din cedarea folosintei bunurilor (chirii). Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente, cu exceptia celor agricole, depun ulterior declaratiile bilunar, pe 15 ale lunii.

Fisele fiscale, in februarie

In ultima zi a lunii februarie urmeaza sa depuna declaratii angajatorii care platesc veniturile din salarii, drepturi de proprietate intelectuala, contractele de agent, comision sau mandat comercial, dat si din activitati desfasurate in baza unor contracte sau conventii civile altele decit cele impozitate cu 16%.

In Martisor se fac platile anticipate

De asemenea, vor depune declaratii platitorii de venituri din expertiza contabila si tehnica, judiciara, dar si din transferul titlurilor de valoare si din vinzarea-cumpararea de valuta la termen.
Urmatorul termen, 15 martie, vizeaza asociatiile fara personalitate juridica care au obligatia sa-si depuna declaratiile, dar si persoanele care au venituri din activitati independente si chirii. In plus, pe 15 martie acestia din urma trebuie sa faca platile anticipate din impozite.

Mai - luna declaratiilor de venit

Cea mai mare aglomeratie la ghiseele administratiilor financiare va fi insa pe 15 mai, cind se vor face atit platile anticipate, cit si declaratiile pentru activitati independente, insemnind activitati comerciale, profesii libere, proprietate intelectuala, transferul titlurilor de valoare. Tot pe 15 mai se vor depune cererile pentru virarea a 2% din impozit pentru sprijinirea fundatiilor sau a organizatiilor nonprofit.
Platitorii de venituri din investitii (dividende, dobinzi, lichidare sau dizolvare a unei persoane juridice), dar si din premii, jocuri de noroc sau pensii vor depune declaratiile pe 30 iunie.
In ultima zi a anului, pe 31 decembrie, se vor calcula, retine si vira impozitul platitorii de venituri din dividende.
Categorie articol: 

Comentarii