Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Caldura mai ieftina pentru Braila

Pretul local de referinta pentru energia termica furnizata de "CET" populatiei a scazut cu circa 10%. Asta dupa ce Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a facut o corectie in cazul propunerii initiale de pret transmisa in urma cu citeva saptamini autoritatilor locale. In baza primei propuneri de pret cifrata la 153,66 lei/Gigacalorie, autoritatea locala a stabilit un pret de 150,6 lei/gcal. De aceasta data, intr-un comunicat de presa al autoritatii se arata ca propunerea in cazul Brailei este de 140,55 lei/Gcal, cu peste 13 lei mai mic decit propunerea initiala, situatie in care si autoritatea locala trebuie sa-si refaca propriile calcule legate de efortul financiar aferent subventionarii energiei termice. Asa cum a explicat directorul general al SC "CET" SA Braila, Nicu Bajan, rectificarea a aparut in urma faptului ca autoritatea ar fi sesizat o greseala in calculul initial efectuat pentru Braila. "Am aflat si noi de aceasta schimbare. Din informatiile pe care le detin, se pare ca este vorba despre o greseala de calcul legata de TVA aferent gazului metan. Asteptam aceasta ultima propunere de pret a ANRE sa ne parvina in mod oficial pentru a reanaliza situatia impreuna cu autoritatea locala. Cel mai probabil, aceasta ultima propunere va ramine definitiva in vederea facturarii energiei termice livrata populatiei in acest sezon rece", a precizat Bajan.
Noul pret de referinta propus de ANRE in cazul Brailei a aparut si pe o lista publicata marti, 3 octombrie, in Monitorul Oficial al Romaniei, alaturi de alte 21 de localitati. Toate aceste propuneri ar urma sa fie analizate de catre administratiile locale, care vor decide, pina la 15 octombrie, preturile finale, avind posibilitatea sa stabileasca un nivel mai mic, egal sau mai mare decit cel avansat de ANRE.
Potrivit listei cuprinzind cele 22 de localitati, preturi de referinta pe gigacalorie mai mici decit la Braila sint propuse in cazul oraselor Bacau - 140,02 lei, Tirgoviste - 140 lei, Iasi - 135,3 lei, Focsani - 134,97 lei, Pascani - 131,52 lei, Arad - 131 lei, Onesti - 127,3 lei, Oradea -115,44 lei si Rimnicu Vilcea - 108,29 lei.
Reamintim ca Guvernul a aprobat, in luna august, inlocuirea pretului national de referinta pentru energia termica, de 107,5 lei pe gigacalorie, cu preturi locale de referinta, stabilite de ANRE si ANRSC in colaborare cu administratiile locale. Decizia Executivului vizeaza acoperirea costurilor reale de productie a energiei.
Statul va suporta, pentru o perioada de 3-4 ani, maxim 45% din costurile de achizitie a combustibilului pentru centralele termice, iar autoritatile locale vor fi obligate sa acorde o subventie de minim 10% din pretul gigacaloriei. Preturile de referinta sint stabilite in functie de specificul zonei, respectiv conditiile de iarna, capacitatea de plata a populatiei, combustibilii folositi la producerea caldurii. Un alt element este posibilitatea bugetelor locale de a aloca ajutoare populatiei pentru plata energiei termice.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii