Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cadrele medicale renunţă la greva generală programată pentru vineri

• asta pentru că sindicaliştii au ajuns la un numitor comun mulţumitor cu reprezentanţii guvernului • pierderile salariale suferite de unii angajaţi din Sănătate vor fi acoperite integral cu sume compensatorii • se pare că numai infirmierii, brancardierii şi îngrijitorii nu vor primi nimic, căci Federaţia Sanitas nu a pomenit niciun cuvânt despre aceste categorii de personal

 

După aproape 12 ore de negocieri între sindicatele din Sănătate şi reprezentanţii Guvernului, Federaţia “Sanitas” a anunţat că suspendă greva generală programată pentru vineri, 11 mai, în toate spitalele din ţară. Motivul care a stat la baza acestei decizii este că s-au găsit bani pentru acoperirea tuturor pierderilor salariale suferite de către unii angajaţi din sistemul sanitar. Astfel, vor fi acordate sume compensatorii pentru cei afectaţi la leafă de schimbările legislative, iar pe viitor vor primi salariul net echivalent lunii februarie 2018. “Păstrarea actualelor limite prevăzute în Regulamentul de sporuri în vigoare, cu garantarea pragului minim şi crearea posibilităţii depăşirii procentului de 30% prevăzut în art. 25, alin. 1 şi 2 din Legea 153/2017, pentru spitalele mono-specialitate, servicii judeţene de ambulanţă, în vederea asigurării nivelului minim al sporurilor prevăzute în actualul Regulament al sporurilor şi stabilirea, prin hotărâre de guvern, a sumelor suplimentare necesare, dar numai în cazuri bine fundamentate”, sunt alte două victorii pe care le-au obţinut sindicatele la negocieri.

Lista continuă cu excluderea sporului de gardă din calculul pentru stabilirea plafonului de 30%, iar negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă vor fi reluate. Totodată, funcţiile de “moaşă” şi “surori medicale” vor fi asimilate cu cea de asistent medical, reparându-se astfel greşeala, cum o numesc specialiştii din domeniul sănătăţii, în urma căreia salariile primelor două categorii menţionate nu au crescut, pentru că nu erau prevăzute în lege. Aşadar, dacă sindicaliştii au obţinut aceste lucruri, greva generală nu va mai avea loc vineri.

Reamintim că luni, 7 mai, angajaţii din toate spitalele din ţară, inclusiv cele din Brăila, au intrat în grevă de avertisment timp de două ore. La nivel local, cei mai vocali au fost salariaţii de la Anatomie Patologică şi Morgă, care au pierdut sume mari la lefuri, de peste 700 lei, şi urmau să mai piardă încă vreo 1.400 lei, aşa cum ne-au declarat.

Tot în grevă au intrat şi infirmierele, brancardierii şi îngrijitoarele de curăţenie, pentru că aceste categorii au fost “uitate” la măririle salariale după noua lege. Se pare că pentru ei, sindicatul nu a obţinut nimic, pentru că în comunicatul postat pe site-ul Federaţiei “Sanitas” nu apare nicio informaţie cu privire la viitorul salarial al acestor categorii de angajaţi. Guvernul a decis ca numai lefurile comitetului director, medicilor şi asistenţilor să crească până la nivelul grilei din 2022, restul personalului medical rămânând în aşteptare.

 
Categorie articol: 

Comentarii