Mergi la conţinutul principal

Cadrele didactice invata sa evalueze

Timp de doua saptamini, la Casa Corpului Didactic se deruleaza cursuri pentru profesorii evaluatori. Fara aceste cursuri, profesorii nu vor putea intra in colectivele de evaluare pentru tezele cu subiect unic. Participa 400 de cadre didactice, care vor evalua tezele cu subiect unic, din care 180 de limba romana, 180 de matematica, 30 de istorie si 60 la geografie. Formatori judeteni sint noua profesori. La limba romana sint patru cadre didactice: Ana Maria Zlavog - inspector scolar, Florentina Andronache - de la Colegiul National "Balcescu", Ana Coman - de la Scoala "Mihai Eminescu" si Marioara Novac - de la Liceul Pedagogic. La matematica sint trei formatori: Nicolae Stanica - inspector scolar, Carmen Botea - de la Colegiul "Balcescu" si Madalina Teodorescu - de la Liceul Pedagogic. La istorie formator este prof. Emilia Lica de la Colegiul "Murgoci", iar la geografie prof. Steluta Dan.
"Programul national de dezvoltare a competentelor de evaluare ale cadrelor didactice (DeCeE)" se desfasoara pe parcursul a 60 ore si are alocat de catre Centrul National de Formare a Personalului din Invatamintul Preuniversitar, un numar de 15 credite. Programul are 10 teme, fiecare cuprinzind ore de curs si aplicatii.

"O astfel de formare era necesara de mult timp"

In cadrul primei teme se va discuta despre componentele Curriculumului National, relatia dintre curriculum si evaluare, concepte fundamentale ale evaluarii, scopul evaluarii, criterii si standarde de acordare a notelor. In cadrul celei de-a doua teme se discuta despre relatia dintre programa scolara si programa pentru evaluari si programa pentru examenele nationale, In cea de-a treia se discuta despre metodele de evaluare a rezultatelelor scolare - metode traditionale si metode complementare, iar in cea de-a patra tema despre proiectarea testului de evaluare si tipologia itemilor folositi, subiect care este discutat si la temele cinci si sase. Cea de-a saptea tema abordeaza modul de proiectare a instrumentelor de evaluare, tema a opta abordeaza elaborarea si aplicarea baremului de corectare si notare, iar la tema noua se discuta despre analiza si interpretarea rezultatelor evaluarii. Ultima tema abordeaza elementele de deontologie in procesul de evaluare.
Dupa urmarea cursurilor, in perioada 16 - 30 septembrie, cursantii vor elabora portofoliile finale care vor fi depuse la CCD. Evaluarea finala a cursantilor este planificata pentru perioada 1 - 15 octombrie. Aceasta va consta in sustinerea in sedinta publica a proiectului, care consta intr-o tema din portofoliu. Din comisia de examinare va face parte si un reprezentant al Centrului National de Formare Profesionala.
Directorul Casei Corpului Didactic, prof. Cristina Anton, a precizat ca prin acest program se dezvolta competentele: aplicarea optimizata a prevederilor si cerintelor documentelor normative pe baza Curriculumului National si a metodologiei specifice, proiectarea unui instrument de evaluare corespunzator, raportarea adecvata a rezultatelor evaluarii, constientizarea efectelor deciziilor de evaluare, cu asumarea responsabilitatilor privind necesitatea transparentei si a documentarii acestor decizii. "Consider ca acest curs vine in sprijinul cadrelor didactice, iar o astfel de formare era necesara de mult timp pentru a se constientiza rolul evaluarii in procesul instructiv-educativ. Cu siguranta calitatea cursului consta si in faptul ca suportul de curs a fost elaborat de o echipa din care au facut parte cadre didactice universitare renumite la nivel national.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro