Mergi la conţinutul principal

Cadoul de 8 Martie, disponibilizarea

Ziua Internationala a Femeii, 8 Martie, reprezinta pentru 171 de salariati din "Celhart Donaris" ziua in care isi vor incheia socotelile cu angajatorul, in sensul ca vor fi concediati si vor dobindi statutul de somer. Asta pentru ca "Celhart Donaris" a decis ca nu mai are nevoie de serviciile a 171 de salariati, majoritatea femei, in conditiile in care isi restructureaza activitatea. La finele procesului de concediere, societatea va mai avea 512 angajati, comparativ cu 683 inainte de concediere. Practic, aceasta este cea de a doua concediere colectiva realizata in ultimii 5 ani la societate, cunoscut fiind faptul ca, inainte de semnarea contractului de privatizare, a mai avut loc o concediere colectiva, la acea vreme aproape jumatate dintre salariati fiind trimisi in somaj.
Concret, in urma unei analize a activitatii din ultimii doi ani, conducerea societatii a ajuns la concluzia ca se impune reprofilarea pe producerea de hirtie de ambalaj pentru carton ondulat, renuntind la producerea de celuloza numai din materia lemnoasa pentru export si la fabricarea hirtiei albita pentru tipar. Societatea isi motiveaza decizia invocind conditiile nefavorabile de pe piata internationala, coroborate cu cresterea alarmanta a pretului la utilitati, dar si imposibilitatea asigurarii, din motive ce nu tin de societate, a materiei lemnoase de calitate si in cantitatile necesare desfasurarii fara intrerupere a procesului tehnologic. De altfel, in cursul anului trecut, Fabrica de celuloza nu a functionat mai mult de 3 saptamini cumulat, situatie in care, pentru al doilea an consecutiv, a inregistrat pierderi.

Disponibilizarea intervine exact la expirarea perioadei de 3 ani in care noul patron nu avea voie sa procedeze la concedieri

De concedierea colectiva au fost afectati salariatii atelierului producere oxigen, atelierului clorosodice, instalatiei de albire a celulozei, instalatiei de deshidratare a pastei de celuloza, atelierului finisaj hirtie, o parte din sectia transport cai ferate uzinale, mentenanta, fabricii de celuloza si fabricii de hirtie albita pentru tipar. Astfel, daca pina anul trecut "Celhart Donaris" a produs hirtie albita si celuloza numai din lemn, dupa aplicarea strategiei de restructurare societatea va produce hirtie de ambalaj pentru producerea de carton ondulat, folosind ca materie prima nu numai lemnul, ci si maculatura colectata din intreaga tara. De altfel, procesul de retehnologizare, modernizare si adaptare a instalatiilor pentru a permite trecerea la noua formula s-a incheiat deja, fiind realizate investitii de circa 2 milioane de euro. In paralel, conducerea societatii duce negocieri cu mai multe firme interesate de externalizarea serviciului transport cai ferate uzinaj, partenerul ce va fi ales urmind sa preia personalul aferent acestui serviciu.
Important de mentionat este ca decizia de concediere a fost luata de catre actionarul majoritar imediat dupa expirarea perioadei de 3 ani in care, prin contractul de privatizare, s-a obligat sa pastreze numarul de salariati ai societatii angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata existent la data transferului de personal.

Pina la finele acestui an, "Celhart Donaris" ar urma sa produca 50.000 de tone de hirtie de ambalaj

Asa cum a subliniat conducerea organizatiei sindicale a salariatilor de la "Celhart Donaris", procesul de concediere se deruleaza cu respectarea prevederilor legale in domeniu. "Salariatii disponibilizati vor primi odata cu inminarea deciziei de concediere suma de 2.200 lei net. In plus, pe perioada preavizului de 25 de zile lucratoare, persoanele vizate de procesul de concediere colectiva stau acasa, dar isi vor primi salariul, precum si bonurile de masa ca si cind ar fi fost prezenti la munca", ne-a declarat liderul organizatiei sindicale, Aurel Dumitras. De asemenea, sursa citata a explicat ca 158 dintre disponibilizati sint muncitori, 3 sint maistri si 10 provin din categoria personal tehnic-administrativ. In plus, el a punctat ca toate cazurile sociale semnalate in cadrul procesului de concediere au fost solutionate fara probleme.
De mentionat este ca de marti, 13 februarie, s-a inceput producerea de hirtie de ambalaj pentru carton ondulat, materia prima folosita fiind maculatura, in conditiile in care deja exista si un stoc important de materie lemnoasa. "Asa cum a promis conducerea societatii, ar urma ca fabrica sa lucreze fara intrerupere pina la finele acestui an, fiind programata producerea a 50.000 de tone de hirtie de ambalaj pentru care exista deja piata de desfacere asigurata", a mai spus Dumitras. In aceste conditii, liderul sindical a apreciat ca se prefigureaza o perioada de stabilitate si relansare a activitatii de productie care conduce mai departe la crearea unor conditii favorabile pentru apropiatele negocieri salariale.
Reamintim ca in ianuarie 2004 ministrul la acea vreme, Ovidiu Musetescu, a semnat la Bucuresti, alaturi de reprezentantii grupului de firme "Ecopack - Ecopaper" din Brasov, firme ale cunoscutului om de afaceri Vladimir Cohn, documentele care au perfectat transferul dreptului de proprietate pentru SC "Celhart Donaris" Braila. Totalul efortului asumat de investitor prin implicarea in privatizarea unitatii brailene depaseste 18,1 milioane euro, din care 13,6 milioane euro reprezinta valoarea totala a tranzactiei si 4,5 milioane USD datorii si credite comerciale asumate de cumparator.
Inainte de acest transfer, in urma discutiilor dintre sindicat si noul patron al "Celhart Donaris" s-a stabilit ca un numar de 640 de salariati sa fie concediati, la finele lunii decembrie 2003, disponibilizatii beneficiind atunci, in afara de salariile compensatorii prevazute in Contractul Colectiv de Munca, de urmatoarele drepturi banesti: doua salarii medii nete pe economie, respectiv 9,46 milioane de lei, suma care s-a acordat fiecarei persoane indiferent de stagiul de cotizare si vechimea in munca, la care se adaugau indemnizatia de somaj si venituri de completare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro