Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cad bucăţi din Casa Chercea, monument istoric!

* clădirea de patrimoniu se află la intersecţia străzii Mihai Eminescu  cu strada Ana Aslan, în Centrul Istoric al Brăilei

 

După clădirea fostului CEC de pe strada Regală, Hotelul Pescăruş şi multe alte clădiri emblematice ale urbei, a venit rândul Casei Chercea, monument istoric  aflat pe lista Ministerului Culturii (situat în inima oraşaului, la intersecţia străzii Mihai Eminescu cu strada Ana Aslan) să se transforme în ruină, în condiţiile în care adăposteşte la parter sediul unui partid politic.

Vineri, în jurul orei 9.00, am fost contactaţi de inimosul brăilean Gabriel Lâlă, cunoscut ghid turistic şi iubitor al istoriei, care a observat, prăbuşite pe trotuar, bucăţi din ornamentele clădirii de patrimoniu de la 1910, ridicată de filantropul Nedelcu P. Chercea. Gabriel a postat, totodată, fotografii şi avertismente pe grupul “Faceţi istorie – salvaţi Centrul Vechi al Brăilei!”: “Atenţie mare! Cad bucăţi din clădire istorică. Casa Chercea-monument istoric de patrimoniu aflat pe lista Ministerului Culturii. Situată pe str. M. Eminescu colţ cu Ana Aslan. Foto-azi 20 sept. ora 9.00”.

Parterul Casei Chercea, de la 1910, se află în proprietatea municipalităţii, iar etajul aparţine unui proprietar particular, care l-a pus deja în vânzare (anunţul de vânzare este amplasat de mai multă vreme în balconul clădirii). Primăria Brăilei a oferit spaţiul deţinut unui partid politic, care, potrivit promisiunilor, ar fi trebuit să-l renoveze, mai ales că este vorba de o clădire istorică situată în Centrul Istoric al oraşului, însă acest lucru nu s-a concretizat. 

 
Categorie articol: 

Comentarii