Mergi la conţinutul principal

Căutătorii în stele ai Brăilei

Brăila se poate mândri cu patru copii excepţionali care au reuşit să se impună la cel mai înalt nivel al olimpiadei de astronomie şi astrofizică: Radu Andrei este membru al lotului restrâns al României pentru Olimpiada Internaţională de Astronomie. La selecţie, alături de el a mai participat şi Mara Dimofte, situată între primii zece copii din ţară, dar ea nu a reuşit să se califice în lotul restrâns pentru că a fost o concurenţă dură, din zece elevi s-au calificat doar trei, iar nivelul subiectelor mult peste ceea ce ar trebui să ştie un elev de clasa a VIII-a sau a IX-a.

"Fără derivate mai trăieşti, dar fără logaritmi nu se poate"

Cei doi copii au participat la selecţia amintită pentru că la faza naţională a olimpiadei au avut rezultate excelente. Radu Andrei, clasa a VIII-a, Colegiul "Bălcescu", şi Răzvan Gârbăcea, clasa a VIII-a şcoala "M. Eminescu" au obţinut Medalii de Bronz, Mara Dimofte, clasa a IX-a, Colegiul "Murgoci", a luat Medalie de Aur, iar mezinul Silviu Balaban, clasa a VII-a la Şcoala "Mihai Viteazul", a fost recompensat pentru efortul lui cu Menţiune Specială. Cei patru copii frecventează Cercul special al disciplinei coordonat de profesoara Nicoleta Becheanu, alături de profesoara Liliana Iacob. De asemenea, mai ajută copiii cu noţiuni complicate de fizică necesare în astronomie şi profesoara Aurelia Stroe. Mara Dimofte a fost puţin dezamăgită pentru că nu s-a calificat în lotul restrâns, dar este încrezătoare şi vrea să continue cu studiul astronomiei. "A fost greu la olimpiadă, dar nu imposibil. Mie îmi place să privesc cerul, să am repere, să mă orientez şi de aceea îmi place disciplina. E greu pentru că e foarte multă materie şi se cere multă matematică de liceu, adică logaritmi, derivate, integrale. Fără logaritmi chiar nu poţi să te descurci. Fără derivate mai trăieşti, dar fără logaritmi nu se poate. Apoi, la concurs trebuie să ai inspiraţie dar şi să fii concentrat. Poţi să ştii foarte multe lucruri şi pe moment să nu te poţi concentra, să nu ai noroc să-ţi aminteşti", ne explică Mara avatarurile unui concurs. Ea mai precizat că nu a reuşit să ia un punctaj bun la selecţie pentru că nu a avut probă observaţională care îi place foarte mult, pentru că, în opinia ei, asta înseamnă astronomia, de la stele, constelaţii porneşte totul şi abia în spate vin matematica şi fizica.

Logaritmi, derivate, integrale, în clasa a VIII-a sau a IX-a

Radu Andrei a reuşit să se califice mai departe, dar şi el a apreciat că este dificil să faci performanţă la astronomie. "Deocamdată nu ştiu să fac derivate, dar o să învăţ imediat. Până acum am reuşit să mă descurc şi fără, dar trebuie să le învăţ dacă vreau mai mult. Cu logaritmii lucrăm uzual. Faţă de alte discipline, astronomia cere multă matematică, fizică, este greu pentru că este foarte multă materie care nu se învaţă la şcoală. Eu cred că la concursuri trebuie să ai aceeaşi inspiraţie ca la fizică. La proba teoretică este o combinaţie de fizică şi matematică şi-ţi trebuie inspiraţia pe care o ai şi la fizică", este convins Radu. Spre deosebire de Mara, el s-a bucurat că nu au primit probă observaţională, pentru că sunt foarte multe stele şi obiecte pe cer pe care trebuie să le înveţe şi nu a avut timp. El a început să studieze astronomia doar din decembrie.
Răzvan Gârbăcea a frecventat la rândul său Clubul de astronomie şi i s-a părut interesant. "Eu am mers la astronomie pentru că nu m-am calificat la fizică, şi aşa am descoperit astronomia. Mie mi se pare mai uşor la astronomie pentru că e domeniul meu preferat, am avut tangenţe cu el şi în trecut, adică mergeam la observatorul astronomic de la Galaţi. Mie grea mi s-a părut proba teoretică. Anumite probleme erau foarte complexe sau mai bine spus nu am avut inspiraţie pe moment şi nu am văzut cum să le rezolv. Pentru mine conteză să ai inspiraţie. La anul încerc matematică, fizică şi astronomie", este decis Răzvan.
Olimpiada Internaţională de Astronomie are loc în luna octombrie a acestui an, iar în vară, la Suceava are loc Olimpada Internaţională de Astrofizică.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro