Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cătălin Canciu vs. Marian Dragomir. Războiul fotografiilor

• şedinţă ordinară “ţepoasă”, ieri, la Consiliul Local Municipal Brăila, prima de acest gen în noua componenţă de după Alegerile Locale din 27 septembrie • consilierul liberal Cătălin Canciu a criticat spaţiul verde din parcarea realizată în zona Străzii Plantelor, iritându-l pe primarul Marian Dragomir • ambii au transmis, ulterior, fotografii cu spaţiul respectiv, diferenţa de optică fiind una destul de mare

 

Început uşor tensionat în cadrul noului Consiliu Local Municipal Brăila. Liberalul Cătălin Canciu a reuşit să îl irite pe primarul Marian Dragomir cu critici legate de spaţiul verde dintr-o parcare proaspăt reamenajată din oraş, însă nici edilul-şef nu s-a lăsat mai prejos, ieşind la rampă cu o serie de ironii la adresa PNL-istului. Este vorba despre un proiect de hotărâre privind actualizarea Inventarului Domeniului Public al Municipiului Brăila, ca urmare a finalizării parcărilor din Lotul 4: Carierul Obor (Str. Ion Ionescu de la Brad, bl. AF1, AF2, AF3, AG1, AG2), Calea Galaţi (în spatele bl 10), Str. Plantelor (în spatele bl 8), Str. I.C. Brătianu (de la Creşa nr 1 până la Str. Apollo), şoseaua Buzăului (între str. S. Bărnuţiu şi Str. Comunarzi, de la bl. A8 bis până la bl. A6 şi A4). Ei bine, Canciu a ţinut să pună puţin “reflectorul” pe parcarea din zona Plantelor, unde locuieşte, criticând starea în care se regăseşte spaţiul verde de acolo, dar şi faptul că zona este una destul de murdară.

“Am observat în proiect 704 mp, cu o valoare de 6.044 lei, deci cam 6 lei pe mp. Vă voi trimite o fotografie, să vedeţi cum arată acel spaţiu verde, care se rezumă doar la un rând de Tuia, din care cel puţin, cu îngăduinţă aşa, 40% este uscat. Acela nu este un spaţiu verde amenajat, este pur şi simplu un rând de Tuia, repet, uscat într-o proporţie de 40% şi atât! Vă mulţumesc!”, a declarat Canciu.

La rândul său, Dragomir a oferit un răspuns ironic, îndemnând brăilenii la mai mult spirit civic, însă în direcţia atacurilor a fost, în mod cert, proaspătul consilier.

“Mie îmi plac foarte mult cei care iau etalon situaţia proprie. După ce critică proiectele se îngrămădesc apoi, să îşi ia locuri de parcare, acolo unde criticau proiectul respectiv. Au un spirit de observaţie deosebit de agil, dar nu au timp să coboare, să ude şi ei cu o sticlă, spaţiul verde pe care adineaori îl criticau. Toţi suntem campioni la criticat. Nu mă refer la dumneavoastră, domnule consilier, nu este nevoie să îmi răspundeţi. În schimb, la acel preţ de 6 lei pe mp pe care l-aţi calculat dumneavoastră, aş vrea să luaţi în calcul şi lucrări de amenajare a terenului din punct de vedere al pământului care a fost adus, întins, al plantării unor spaţii verzi şi al udării lor. Noi considerăm că 6 lei/mp în zona respectivă nu este un preţ mare. Însă aş vrea de fiecare dată când avem spirit critic să ne şi implicăm. Şi atunci când vedem că lângă blocul nostru un pom că se usucă, să coborâm să îi punem o găleată de apă, că nu sărăcim. Chiar dacă avem apometru”, a afirmat, la rândul său, primarul.

Canciu a continuat criticile şi a dezvăluit faptul că în zonă nu prea se face curăţenie, precizând că el însuşi, într-un act civic, a curăţat parcarea, chiar dacă doar în dreptul maşinii sale şi a câtorva vecini. Acesta a mai punctat că ar mai fi putut fi cruţaţi câţiva arbori de la tăiere, atunci când s-a amenajat parcarea, sau cel puţin plantate câteva specii care au o creştere rapidă, deoarece temperaturile sunt foarte mari acolo pe timp de vară. Canciu a afirmat că zona devine “un emiţător de căldură de 80 - 100 grade”, ceea ce a condus la o explicaţie tehnică din partea viceprimarului Alexandru Jantea, legată de faptul că la o asemenea temperatură nu ar mai rezista nici blocurile, cu atât mai puţin viaţă umană.

Primarul Dragomir a insistat pe faptul că în zonă totuşi s-au plantat arbori şi astfel s-a ajuns la ameninţări atât din partea sa, cât şi a lui Cătălin Canciu, că vor urma să fie prezentate fotografii cu respectiva parcare. Lucru de care, ambii s-au ţinut de cuvânt ulterior şedinţei. Interesant este că fotografiile trimise de cei doi, din parcarea respectivă, au o optică diferită asupra realităţii din zonă. Astfel, fotografiile trimise de primar surprind spaţiul verde din unghiuri care lasă impresia că zona arată destul de bine, în timp ce fotografiile consilierului Canciu pun accent pe faptul că spaţiul verde arată destul de precar, suferind  atât la capitolul curăţenie cât şi din punctul de vedere al sănătăţii arbuştilor ornamentali, care par a fi mai mult uscaţi decât verzi.

În ciuda acestui episod critic, totuşi, proiectul a fost votat cu 16 voturi “pentru” şi patru abţineri din partea grupului PNL (Cătălin Canciu, Florin Gheorghiţă, Laurenţiu Coman şi Adrian Tabarac, care deşi candidează ca independent la Parlamentare, a rămas alături de colegii săi liberali în CLM).

 
Categorie articol: 

Comentarii