Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Cătălin Canciu, din nou la şefia Inspectoratului Şcolar Judeţean

ministrul Liviu Pop s-a văzut „obligat” să îl repună în funcţie pe Canciu, după ce acesta a câştigat în instanţă anularea ordinului de revocare • ieri, abia revenit în fruntea IŞJ Brăila, Cătălin Canciu le-a vorbit redactorilor “Obiectiv” despre perioada în care a fost nevoit să stea departe de Inspectorat

 

După ce a fost „alungat” de Liviu Pop, pe data de 18 august, “la pachet” cu încă 12 colegi din ţară, ieri, Cătălin Canciu s-a întors în fruntea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Brăila. La aproape două săptămâni de la câştigarea procesului cu Ministerul Educaţiei, conform hotărârii Curţii de Apel Galaţi, ministrul Liviu Pop a fost „forţat” să îl repună în funcţie de Cătălin Canciu şi a trimis, luni, la ora 18.00, deci după încheierea programului la IŞJ Brăila, “Ordinul privind încetarea delegării atribuţiilor specifice funcţiei de inspector şcolar general la Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila domnului inspector şcolar general adjunct Gheorghiţă Mihai Dan”.

Aşadar, începând de ieri, 10 octombrie, profesorul de geografie Cătălin Canciu redevine inspectorul şcolar general la IŞJ Brăila. La scurt timp de la reinstalarea în funcţie, Canciu le-a vorbit redactorilor “Obiectiv” despre perioada în care a fost nevoit să stea departe de Inspectorat şi despre revenirea sa la cârma instituţiei.

“Nu mă simt aproape în niciun fel acum că a venit acest ordin şi că m-am întors. De ce? Pentru că îl aştept de 11, 12 zile şi mă aşteptam să vină imediat după pronunţarea Curţii de Apel. Sunt un om normal şi voi continua ce am început, nu caut nici vinovaţi, nici colegi care nu au fost alături de mine. De fapt, alături de mine au fost doar familia şi avocatul”, ne-a spus şeful învăţământului brăilean.

 

“Nu am avut o problemă de suferinţă”

Inspectorul general repus în funcţie spune că nu i-a fost greu în aceste două luni, ba, dimpotrivă, greu îi este abia acum, pentru că va trebui să se despartă de elevii de la Liceul de Arte “Hariclea Darclee”, acolo unde are catedra de geografie.

“Eu m-am obişnuit din prima zi în care am devenit inspector general că va veni un moment când voi pleca, fie la sfârşitul mandatului, cum este normal într-o lume civilizată, sau într-un moment din acesta când politicul vrea să îşi arate colţii. Nu am avut o problemă de suferinţă, poate doar în momentul în care am aflat ... a fost un lucru de impact, un şoc. Dar mi-am revenit imediat. Inspectoratul nu înseamnă întreaga mea viaţă. Am redescoperit o viaţă frumoasă la şcoală. Am intrat la 18 clase, nişte tineri fără prejudecăţi, care m-au primit foarte frumos şi s-au întristat în momentul în care le-am spus că voi pleca din nou la Inspectorat. Da, regret această lună în care am fost profesor full-time şi nu voi mai fi. Am redescoperit şcoala, cu bune şi cu rele. Mi-aş fi dorit măcar cu clasele de a XII-a să merg până la final. Copiii cred în şansa lor împreună cu mine, dar o să găsesc o variantă să împac pe toată lumea. Cred că acest moment al revocării mi l-a oferit Dumnezeu tocmai pentru a-mi arăta calitatea oamenilor din jurul meu”, ne-a mărturisit Canciu.

Reamintim că, pe 18 august, noaptea, prin fax, Canciu a fost demis la „pachet” cu alţi 12 şefi de inspectorate din ţară. Motivul: întârzierile de termene în transmiterea unor documente la minister. Profesorul de geografie a atacat în instanţă decizia ministrului şi pe 28 septembrie, după mai multe amânări, Curtea de Apel Galaţi a hotârât suspendarea ordinului de revocare din funcţie. Iar dacă demiterea lui Canciu s-a făcut în grabă, pentru reinstalarea sa în funcţie cei de la minister au avut nevoie de aproape două săptămâni. Chiar şi cu această  “întârziere”, şeful IŞJ Brăila ne-a spus că nu şi-a pierdut nicio clipă speranţa că se va face dreptate. 

“Speranţa poate nu mi-am pierdut-o, dar au fost momente când am spus că a fost mai mult decât o revocare. Momente în care, cel puţin când am văzut că se amână, se amână, se tot amână... au fost patru amânări ... mi-a fost oarecum greu. Mă tot întrebam: «De ce oare?».  Dar întotdeauna am crezut în obiectivitatea judecătorilor şi am fost convins şi de partenerul meu din această păţanie, doamna avocat Felicia Chirnogeanu, care m-a încurajat, mi-a spus că am şanse mari şi am crezut în ele. Cu siguranţă va fi o perioadă de adaptare de 2-3 zile, văd ce au făcut colegii în această lună, văd cum a început anul şcolar şi cred că în scurt timp o să intrăm într-o activitate cât se poate de normală”, a mai povestit Canciu.

 

Va cere daune materiale şi morale

Cătălin Canciu este al doilea inspector care îl „învinge” în instanţă pe Liviu Pop, după ce fosta şefă a IŞJ Buzău, Florina Stoian, a fost şi ea reinstalată în funcţie. Cum inspectorul de la Buzău s-a trezit vizitat de Corpul de Control al Ministerului Educaţiei chiar în ziua în care s-a întors la muncă, Canciu spune că nu l-ar  surprinde dacă s-ar trezi şi el cu astfel de vizite. De altfel, acesta susţine că dacă vor fi abuzuri, aşa cum a fost cu demiterea sa, va recurge din nou la lege şi îşi va căuta dreptatea în instanţă.

“Cu siguranţă vor încerca să-şi ducă la final hotărârea aceea de a mă îndepărta de la Inspectoratul Şcolar. Aştept o vizită de evaluare dar pot spune că sunt pregătit, am energia necesară pentru a face faţă şi m-aş bucura să vină aici la faţa locului să vadă ce am făcut noi exact într-un an şcolar. Dacă vor fi abuzuri cu siguranţă le voi reclama, atât în civil, cât şi în penal. Să ştiţi că este foarte greu să răspunzi personal pentru că în momentul în care ai săvârşit o faptă nu răspunzi colectiv, aşa că voi reclama de îndată abuzurile, dacă vor exista”, ne-a declarat Canciu.

După ce a reuşit suspendarea ordinului privind revocarea sa din funcţie, Canciu ne-a spus că la începutul lunii noiembrie va intenta o acţiune judecătorească de anulare a ordinului şi va cere daune materiale şi morale pentru întreaga perioadă în care a fost îndepărtat pe nedrept.

Aşadar, lucrurile la IŞJ Brăila au revenit la normal, în fruntea instituţiei fiind acum Cătălin Canciu - inspector şcolar general, Dan Gheorghiţă şi Daniela Turcu - inspectori şcolari generali adjuncţi.

 
Categorie articol: 

Comentarii