Mergi la conţinutul principal

Cătălin Boboc s-a aşezat pe fotoliul de prefect al judeţului

• ceremonia de învestire a fostului senator în funcţia de prefect al judeţului Brăila a avut loc ieri, în Sala Rondă a Palatului Administrativ • de această dată Guvernul nu a mai trimis reprezentanţi în teritoriu, ci a preferat să rezolve totul printr-o videoconferinţă • Cătălin Boboc şi-a depus jurământul şi a ţinut să adauge ulterior câteva declaraţii legate de modul în care are de gând să reprezinte Guvernul în teritoriu

 

Fostul senator Cătălin Boboc este noul prefect al Judeţului Brăila. Acesta şi-a luat, ieri, oficial, fotoliul în primire, după ce şi-a depus jurământul. Ceremonia de învestire a avut loc, dimineaţă, în Sala Rondă a Palatului Administrativ, însă trebuie precizat că, de această dată, contrar regulii generale, Executivul nu a mai trimis un reprezentant (secretar de stat) în teritoriu, ci a preferat să oficializeze totul prin intermediul unei videoconferinţe prezidate direct de Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Ion Vela. Dată fiind ordinea alfabetică, Boboc a fost primul dintr-o serie de opt prefecţi/subprefecţi (judeţele Brăila, Buzău, Covasna, Gorj, Ialomiţa, Olt, Tulcea şi Vâlcea) din ţară, care şi-au depus jurământul.

Profitând de moment, după ce a fost învestit în funcţia de prefect, Boboc a ţinut să transmită un mesaj legat de modul în care are de gând să joace rolul de reprezentant al Guvernului în teritoriu. La ceremonie au fost prezenţi primarul Municipiului Brăila Marian Dragomir, viceprimarii Doiniţa Ciocan şi Alexandru Jantea, preşedintele Consiliului Judeţean Francisk Chiriac, subprefectul Rada Sterea, primari, consilieri judeţeni şi municipali, dar şi directori ai instituţiilor deconcentrate.

“Este o mare onoare pentru mine să fiu învestit pe o asemenea funcţie şi cu încredere de către prim-ministrul Ludovic Orban şi de către Cabinetul Orban. Îmi voi lua foarte în serios acest rol! Vreau să vă spun cu această ocazie că nu îmi propun să fiu «cel mai înalt funcţionar din Brăila», ci îmi propun cu adevărat să fiu reprezentantul Guvernului în teritoriu. Asta însemnând că vă voi fi alături atunci când apar situaţii ce trebuie gestionate şi rezolvate şi am să folosesc toată priceperea mea, ca să spun aşa, conform jurământului, să rezolvăm cât se poate de repede şi de bine, pentru cetăţenii judeţului Brăila, problemele cu care noi ne confruntăm. Asta presupune ca între noi să existe o bună comunicare. Să fim deschişi, să fim transparenţi. Atât între noi, dar şi către societate”, a declarat Boboc, punctând de asemenea că are de gând să urmărească extrem de atent modul în care fiecare instituţie din Judeţul Brăila îşi face datoria faţă de cetăţean. Acesta a adăugat că se aşteaptă ca şefii instituţiilor “să nu îşi ia lumina” din zona politică, ci să privească spre cetăţeni.

“Cu toţii sau marea majoritate mă cunoaşteţi ca venind dinspre politică, să spunem, din lumea politică. Nu voi face din această calitate a mea politică partidică. Dar trebuie să facem împreună politica Guvernului, în fond, politica statului. O politică pentru cetăţean. Altfel spus, nu contează pentru mine culoarea politică. Şi spun asta pentru că sunt şi primari în sală. Nu contează nimic altceva decât modul prin care noi, prin colaborare şi comunicare reuşim să soluţionăm problemele”, a mai adăugat noul prefect.

Ulterior, sursa citată a venit în decursul zilei şi cu un mesaj similar pe pagina sa de Facebook, prin care a ţinut să le mulţumească tuturor celor care l-au sprijinit şi felicitat, de asemenea să dea asigurări că va fi “un prefect implicat”.

 

Pe surse: numirea lui Boboc, nelegală

 

Aşa cum am precizat în ediţiile anterioare ale cotidianului “Obiectiv - Vocea Brăilei” informaţia că Boboc urmează să fie “uns” prefect al Brăilei a apărut în spaţiul public, pe surse, cu câteva zile înainte. Singurul impediment era că liberalul nu îndeplinea condiţia de a fi funcţionar public, însă după cum a declarat chiar fostul senator, probabil s-a găsit o variantă pentru “a fi urmată calea legală”. Chiar şi aşa, pe surse, am aflat că numirea lui Cătălin Boboc prefect al Judeţului Brăila nu este una tocmai ortodoxă şi ridică mari semne de întrebare în rândul multora. Asta pentru că Legea nr. 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, precizează la articolul 12 că: “Numirea funcţionarului public parlamentar se face pe post vacant, prin concurs sau examen, după caz în condiţiile prezentei legi. (...) Concursul se organizează şi se desfăşoară în cazul în care, pentru ocuparea unui post vacant, se înscriu minimum două persoane. (...) Examenul are loc în cazul în care, pentru ocuparea unui post vacant, la concursul organizat s-a înscris o singură persoană sau numărul celor înscrişi este egal ori mai mic decât numărul posturilor vacante de acelaşi nivel, scoase la concurs”. Cu alte cuvinte, funcţionarii publici parlamentari au alt statut. Astfel că nu se ştie prea clar cum Boboc a fost promovat ca înalt funcţionar public. Asta în condiţiile în care promovările sau detaşările dintr-o categorie în alta nu sunt permise, teoretic.

Cert este că în timpul ceremoniei de investire, ministrul Marcel Ion Vela a invocat următoarele prevederi din Codul Administrativ, ce au stat în spatele hotărârii de Guvern prin care Boboc a primit funcţia de prefect. “Având în vedere prevederile art. 394, alin. 2, litera d şi alin. 3, ale articolului 394 litera a, ale art. 509, alin. 3 şi ale art. 530 alin 3 din OUG nr. 57 din 2019 privind Codul Administrativ cu completările ulterioare, în temeiul Art. 108 din Constituţia României republicată, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre: «Articol unic: domnul Boboc Cătălin exercită cu caracter temporar, în condiţiile legii, funcţia publică de prefect al judeţului Brăila». Semnează premierul României, domnul Ludovic Orban”, a declarat ministrul.

Să le luăm pe rând. Articolul 394, alin.2 spune că: “Ocuparea funcţiilor publice din categoria înalţilor funcţionari publici, cu excepţia celor din categoria înalţilor funcționari publici parlamentari, se face prin:” litera d) “exercitare cu caracter temporar, în condiţiile prevăzute la art. 509”. Articolul 509, alin. 3 spune că: “În mod excepţional, la propunerea justificată a conducătorului autorităţii sau instituţiei publice în al cărei stat de funcţii există funcţia publică corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici vacantă sau temporar vacantă, exercitarea cu caracter temporar a acesteia poate fi realizată de funcţionari publici sau, după caz, de funcţionari publici cu statut special care îndeplinesc condiţiile prevăzute la alin. (2), cu notificare prealabilă a Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, cu 10 zile înainte de dispunerea măsurii. Această măsură se dispune prin act administrativ al persoanei care are competenţa legală de numire în funcţia publică corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici, în condiţiile în care, din motive obiective, funcţia publică nu a putut fi ocupată prin mobilitate”.

Art. 530, alin 3 din Codul Administrativ vorbeşte despre excepţii legate de informaţiile pe care trebuie să le conţină actul administrativ de modificare a raporturilor de serviciu ale funcţionarului public, care se publică în M.O. în astfel de cazuri.

Reamintim că, Guvernul Ludovic Orban a adoptat Hotărârea nr. 920, privind exercitarea cu caracter temporar, a funcţiei publice de prefect al judeţului Brăila de către fostul senator Cătălin Boboc, vineri, 13 decembrie 2019.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro